Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα διεθνής έκκληση για τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου

Μετά τον σπουδαίο Αυστριακό Καθηγητή J. Koder, άλλη μια προσωπικότητα, αυτή τη φορά η καθηγήτρια Claudia Rapp, Πρόεδρος της Αυστριακής...

Νέα διεθνής έκκληση για τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου

Μετά τον σπουδαίο Αυστριακό Καθηγητή J. Koder, άλλη μια προσωπικότητα, αυτή τη φορά η καθηγήτρια Claudia Rapp, Πρόεδρος της Αυστριακής Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, με επιστολή της απευθύνει έκκληση στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όπως και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη διάσωση του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου στον Σταθμό Βενιζέλου.

Αναλυτικά η επιστολή: 



Προς Αξιότιμη Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Γ. Μενδώνη Κοιν.: Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, 

Σάς γράφω με την ιδιότητα της τακτικής καθηγήτριας Βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (έδρα Herbert Hunger) και προέδρου της Αυστριακής Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, η οποία εκπροσωπεί την Αυστρία στην Association Ιnternationale des Έtudes Byzantines. 

Ενημερώθηκα από συναδέλφους αρχαιολόγους του εξωτερικού και εσωτερικού, προσφάτως δε και από το διαδίκτυο, ότι κατά την πορεία κατασκευής του καινούργιου μετρό της Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκαν σημαντικότατα και εκτενέστατα τμήματα τον κέντρου της μεσαιωνικής πόλης στην περιοχή της οδού Βενιζέλου, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ένας σταθμός τον μετρό. 

Δυστυχώς οι υπεύθυνοι αποφάσισαν την απόσπαση των εν λόγω ευρημάτων, τα οποία αποτελούν μοναδικά in situ τεκμήρια της εξαιρετικής σημασίας της Θεσσαλονίκης, της μεγαλύτερης πόλης τον ελλαδικού χώρου κατά τούς πρωτοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους. Πληροφορήθηκα μεν ότι προβλέπεται στο μέλλον η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, αλλά δύο μετακινήσεις τέτοιας κλίμακας εμπεριέχουν, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, τον κίνδυνο να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές σε αυτά τα μοναδικά ευρήματα. Επίσης, η επανατοποθέτησή τους κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει στην ακριβή θέση εύρεσής τους, και συνεπώς θα αλλοιωθεί η αυθεντικότητα του μνημείου. 

Επιτρέψτε μου ακόμα να επισημάνω ότι και σε άλλες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, στην περίπτωση δημιουργίας νέων γραμμών μετρό, οι ειδικοί βρήκαν λύσεις που επέτρεπαν την παραμονή των αρχαιοτήτων in situ με την ενσωμάτωσή τους στο έργο και την έκθεσή τους εντός των σταθμών. 

Για τους παραπάνω λόγους σας παρακαλώ να ενεργήσετε, όπως οι υπεύθυνοι εξεύρουν μια παρόμοια λύση για τον σταθμό Βενιζέλου, ούτως ώστε τα μοναδικής σπουδαιότητας αρχαιολογικά ευρήματα να παραμείνουν στη θέση εύρεσής τους. 

Με τιμή 

Prof. Dr. Claudia Rapp, w. M., FBA 

Department of Byzantine and Modern Greek Studies, University of Vienna 

Director, Division of Byzantine Research, Austrian Academy of Sciences.

Νέα διεθνής έκκληση για τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου

Νέα διεθνής έκκληση για τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου


Πηγή: Parallaxi

Δεν υπάρχουν σχόλια