Δεν πέρασαν ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 17 ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που υποβλήθηκε από τον όμιλο για την UNESCO Πρέβεζα αίτημα προς ...
Δεν πέρασαν ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 17 ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που υποβλήθηκε από τον όμιλο για την UNESCO Πρέβεζα αίτημα προς το υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό τι;
Το πιο απλό και λογικό για ένα χώρο με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία. Να κινηθούν οι διαδικασίες για να ενταχθεί ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης στον κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
O φάκελος εδώ και τόσα χρόνια ακόμα…κοσκινίζεται στο υπουργείο Πολιτισμού και φθάσανε στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες 16 σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην Πρέβεζα να στείλουν υπόμνημα στον Πρωθυπουργό για να ζητήσουν το αυτονόητο: να παρέμβει ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας της Νικόπολης.
Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε τα αυτονόητα. Ενας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος που θα μπορούσε και έπρεπε να είναι σημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος και να δέχεται εκατοντάδες πτήσεις τσάρτερ το αεροδρόμιο του Ακτίου με τον κατάλληλο βέβαια εκσυγχρονισμό του.
Είναι επίσης αστείο να συζητήσει κανείς γιατί πρέπει αυτός ο χώρος να ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ιστορία δίνει απαντήσεις, ειδικά μετά τη νίκη του Οκταβιανού το 31 π.Χ. εναντίον του στόλου του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στην περίφημη ναυμαχία του Ακτίου. Και μόνο αυτό το γεγονός αποτελεί μαγνήτη, όχι μόνο για την περιοχή της Πρέβεζας, αλλά ευρύτερα για τις περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και της Ηπείρου.
Μέσω του υπομνήματος, καλούνται επίσης τοπικοί και εθνικοί φορείς να σταθούν κοινωνοί στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας και να κινήσουν τις διαδικασίες, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξη.
Στην ανακοίνωση του ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας αναφέρει:
Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας, ως ενεργός φορέας της κοινωνίας των πολιτών της Πρέβεζας και έχοντας ως κύριο στόχο την ανάδειξη της αρχαίας Νικόπολης, παίρνει την πρωτοβουλία να θέσει για πολλοστή φορά το σοβαρό για τον πολιτισμό και την τοπική ανάπτυξη θέμα, της ένταξης της αρχαίας Νικόπολης στην UNESCO.
Μετά από συνεργασία τοπικών συλλόγων της περιοχής, αποφασίστηκε η σύνταξη και υποβολή υπομνήματος, προς τοπικούς και εθνικούς φορείς της πολιτείας σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού στη σύνταξη του φακέλου για την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στην UNESCO.
Μέσω του υπομνήματος, καλούμε τους τοπικούς και εθνικούς φορείς να σταθούν κοινωνοί στην προσπάθειά μας και να κινήσουν τις διαδικασίες, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξη του σπουδαίου ιστορικού και πολιτιστικού μνημείου στην UNESCO.
Η ένταξη της Νικόπολης έχει να προσφέρει μόνον οφέλη στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας αλλά και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο.
Παρακάτω αναφέρουμε κάποια από τα οφέλη που θα αποκτήσει η περιοχή μετά την ένταξη της Νικόπολης στην UNESCO:
- Η ένταξη ενός αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο της UNESCO τον καθιστά ευρύτερα γνωστό παγκοσμίως
- Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.
- Αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της Πρέβεζας ως τουριστικού προορισμού σε σχέση με άλλους προορισμούς.
- Αύξηση της ροής επισκεπτών.
- Οικονομική ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
- Νέες θέσεις εργασίας και τέλος.
- Θα επιφέρει μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την συνδρομή, συμβολή και παρέμβαση όλων των θεσμικών φορέων ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί ‘Ο Φάκελος Υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, στον κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO’.
Οι Σύλλογοι που προσυπογράφουν το υπόμνημα είναι οι κάτωθι:
1. Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας
2. Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΡΩΓΟΣ
3. Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Πρέβεζας
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Συνοικισμού Παντοκράτορα «Ο Παντοκράτορας»
5. Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Οικολογικός Σύλλογος «Το Καλαμίτσι»
6. Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Νομού Πρέβεζας
7. Ομάδα Συνεργασίας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Πρέβεζας
8. Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα»
9. Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας
10. ΕΛΜΕ Πρέβεζας
11. Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας
12. Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Πρέβεζας
13. Νέα Ένωση Ξενοδόχων Πρέβεζας
14. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας
15. Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας
16. Ιστορικός Σύλλογος Πρέβεζας
Το υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη:
Κύριε Πρωθυπουργέ.
Έχουμε την Τιμή Να Σας Εκθέσουμε τα επόμενα :
Με την παρούσα επιστολή – υπόμνημά μας επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την προσπάθεια που εμείς καταβάλλουμε αδιάκοπα από το έτος 2003 για την ανάδειξη – ένταξη του «Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης» στον «Κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» και να ζητήσουμε ταυτοχρόνως την Βοήθεια και την συμπαράστασή σας στο όλο εγχείρημα.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ είναι από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους της Ελλάδας.
Η Νικόπολη ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο το 31 Π.Χ., λίγα χιλιόμετρα από την σημερινή πόλη της Πρέβεζας, σε μια στενή λωρίδα εύφορης γης που χωρίζει το Ιόνιο Πέλαγος από τον Αμβρακικό Κόλπο – μια πόλη «Θρίαμβος» που θα Δόξαζε Αιώνια την Νίκη του Οκταβιανού, έναντι του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, στην Ναυμαχία του Ακτίου.
Με την ίδρυση της «Πόλης της Νίκης» ξεκινά μια περίοδος που στο Ανατολικό, μετέπειτα Βυζαντινό Τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ειδικά στον Ελλαδικό Χώρο, θα διαρκέσει πολλούς αιώνες.
Ο Οκταβιανός για να δώσει ζωή στο φιλόδοξο σχέδιό του μετέφερε στη νέα πόλη πληθυσμούς από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις της ευρύτερης περιοχής.
Η Νικόπολη υπήρξε Διοικητική Πρωτεύουσα της Ηπείρου, άκμασε και διατηρήθηκε στην επικαιρότητα για 7 αιώνες, στον Ελλαδικό Χώρο.
Η Νικόπολη αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρέπει να αναδειχθεί – ενταχθεί στον σχετικό Κατάλογο της UNESCO και να τύχει της δέουσας προσοχής και ανάδειξης.
Το έτος 2002 ο «’Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας» σε συνεργασία με την «Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO» ξεκινούν την προσπάθεια για την υποψηφιότητα, το 2003 υποβάλλεται το σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού και προχωράει η διαδικασία [ένταξη στον ενδεικτικό κατάλογο.
Από τότε έως και σήμερα οι εργασίες έχουν προχωρήσει με πολύ αργούς ρυθμούς και με μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ακόμα, μετά την πάροδο τόσων ετών, στο σημείο μηδέν.
Η τελευταία μεγάλη καθυστέρηση παρατηρήθηκε στην συγκρότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Νέας Ομάδας Εργασίας, λόγω συνταξιοδότησης της παλαιάς.
Η Γενική Γραμματέας υπέγραψε την απόφαση για την συγκρότηση της νέας ομάδας εργασίας στις 26-05-2017, πλην όμως έκτοτε δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά και δεν υπήρξε δυστυχώς καμία πρόοδος.
Ως τοπική κοινωνία φορείς, σωματεία, αυτού του τόπου ενδιαφερόμαστε έντονα για την ένταξη της Νικόπολης καθόσον θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και για όλο τον Ελλαδικό χώρο.
Κίνητρό μας είναι η Ανιδιοτελής Αγάπη για τον Τόπο μας.
Στόχος μας είναι η ανάδειξη και ένταξη της «Νικόπολης στα Προστατευόμενα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
Επειδή είμαστε απολύτως βέβαιοι για τις «Πολιτιστικές ευαισθησίες σας».
Επειδή σας θέλουμε Κοινωνό και Αρωγό της προαναφερόμενης προσπάθειάς μας.
Επειδή σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια μας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ – ΖΗΤΟΥΜΕ
-Την Συνδρομή, Συμβολή και Παρέμβαση Σας, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί «Ο Φάκελος Υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης, στον Κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων, από την UNESCO, Μνημείων».-
Πηγή: Ρ. Άρης, Το Βήμα 1, Το Βήμα 2, PrevezaNews
Δεν υπάρχουν σχόλια