Page Nav

HIDE

Gradient Skin

Gradient_Skin

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

latest

Μυστηριώδη γιγαντιαία κτίσματα στη Σαουδική Αραβία ίσως είναι από τα αρχαιότερα μνημεία του κόσμου

Μυστηριώδεις γιγαντιαίες λίθινες δομές που συναντώνται ανά τη Σαουδική Αραβία ενδεχομένως να είναι από τα αρχαιότερα γνωστά μνημεία που υπάρ...

Μυστηριώδη γιγαντιαία κτίσματα στη Σαουδική Αραβία ίσως είναι από τα αρχαιότερα μνημεία του κόσμου


Μυστηριώδεις γιγαντιαίες λίθινες δομές που συναντώνται ανά τη Σαουδική Αραβία ενδεχομένως να είναι από τα αρχαιότερα γνωστά μνημεία που υπάρχουν στον πλανήτη, με ηλικία που εκτιμάται γύρω στα 7.000 χρόνια, όπως αναφέρουν αρχαιολόγοι.


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, νέα μελέτη πάνω στα μυστηριώδη πέτρινα κτίσματα- που ανέρχονται σε εκατοντάδες σε όλη τη χώρα, και κάποτε χαρακτηρίζονταν ως «πύλες», μα τώρα αναφέρονται ως «μουστατίλ», η οποία είναι η αραβική λέξη για το ορθογώνιο- υποδεικνύει ότι χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες, και η ραδιοχρονολόγηση σε ξυλάνθρακα που βρέθηκε μέσα σε ένα από αυτά δείχνει ότι κατασκευάστηκε κατά το 5.000 π.Χ.

Μυστηριώδη γιγαντιαία κτίσματα στη Σαουδική Αραβία ίσως είναι από τα αρχαιότερα μνημεία του κόσμου
Η πλάκα με τα γεωμετρικά μοτίβα βρέθηκε σε μία από τις πλατφόρμες των «μουστατίλ»

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Holocene. «Το φαινόμενο των μουστατίλ αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής μνημείων, καθώς εκατοντάδες τέτοια κτίσματα είχαν χτιστεί στη βορειοδυτική Αραβία» έγραψαν οι ερευνητές στο επιστημονικό τους άρθρο. «Αυτό το “μνημειακό τοπίο” αντιπροσωπεύει μία από τις πιο πρώιμες μορφές κατασκευής μνημειακών λίθινων δομών μεγάλης κλίμακας οπουδήποτε στον κόσμο».


Τα κτίσματα αυτά αποτελούνται από χαμηλά πέτρινα τείχη που σχηματίζουν κάτι που συχνά φαίνεται σαν πύλη (εξ ου και το προηγούμενο όνομα). Τα μεγέθη τους ποικίλλουν, με κάποια να έχουν μήκος κάτω από 15 μέτρα και το μεγαλύτερο να έχει μήκος 616 μέτρων. Όταν πρωτοκατασκευάστηκαν, πολλά από τα «μουστατίλ» θα είχαν πλατφόρμες στις άκρες του «ορθογωνίου», διαπίστωσαν οι ερευνητές αναλύοντας κάποιες από τις δομές αυτές. Στην πλατφόρμα ενός βρέθηκε μια ζωγραφιά με γεωμετρικά σχήματα. Το σχέδιο δεν έχει συναντηθεί ξανά σε άλλες βραχογραφίες στην περιοχή, τόνισαν οι ερευνητές.


Μυστηριώδη γιγαντιαία κτίσματα στη Σαουδική Αραβία ίσως είναι από τα αρχαιότερα μνημεία του κόσμου


«Είναι πολύ πιθανόν αυτά τα κτίσματα να ήταν εντυπωσιακά οπτικά, και ίσως πολύ εκτενώς βαμμένα» είπε στο Live Science ο Χου Γκρούκατ, lead author της έρευνας και επικεφαλής του Extreme Events Group στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Χημική Οικολογία στη Γερμανία. Μέσα στα κτίσματα βρέθηκαν λίγα αντικείμενα, υποδεικνύοντας πως δεν χρησιμοποιούνταν ή κατοικούνταν καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, τα μακρά τους τείχη είναι πολύ χαμηλά και δεν έχουν εμφανή σημεία εισόδου, οπότε δεν φαίνονταν ιδιαίτερα λειτουργικά για πρακτικές χρήσεις, όπως πχ ο περιορισμός ζώων. Ωστόσο, ακόμα και αν όντως τα «μουστατίλ» ήταν χώροι τελετουργικού ενδιαφέροντος, είναι ακόμα ασαφές τι είδους τελετές λάμβαναν χώρα εκεί.


Τα κτίσματα αυτά συναντώνται σήμερα σε πολύ ξηρές περιοχές, μεταξύ των οποίων η νότια έρημος Νεφούντ, καθώς και σε άγονα, αφιλόξενα πεδία λάβας. Ωστόσο αν τα κτίσματα κατασκευάστηκαν κατά το 5000 π.Χ., θα χρησιμοποιούνταν όταν το κλίμα στη Σαουδικη Αραβία ήταν πιο υγρό από ό,τι σήμερα. «10.000 με 6.000 χρόνια πριν, η Αραβική Χερσόνησεος είδε την πιο πρόσφατη περιοδο “Πράσινης Αραβίας”, όταν οι αυξημένες βροχοπτώσεις είχαν μεταμορφώσει αυτή τη, γενικά άνυδρη, περιοχή» έγραψαν οι ερευνητές στο επιστημονικό άρθρο. Εκείνη την περίοδο ο βίος των ανθρώπων της περιοχής ήταν κυρίως ποιμενικός: Βασίζονταν σε κοπάδια εξημερωμένων ζώων για τροφή, ενώ κυνηγούσαν παράλληλα και κάποια άγρια ζώα. Ως εκ τούτου, τα «μουστατίλ» ίσως να ήταν ένας τρόπος οριοθέτησης περιοχών, εκτιμούν οι επιστήμονες.


Αντίδραση από άλλους ερευνητές


Ο Yorke Rowan, ερευνητήε στο Oriental Institute του Πανεπιστημίου του Σικάγο, επαίνεσε την συγκεκριμένη έρευνα, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν παλαιότερα παραδείγματα λίθινων μνημειακών κατασκευών επισημαίνοντας ότι οι επονομαζόμενοι "αετοί" (τεράστιες λίθινες κατασκευές που χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι των ζώων) φαίνεται να είναι παλαιότερα.

Μυστηριώδη γιγαντιαία κτίσματα στη Σαουδική Αραβία ίσως είναι από τα αρχαιότερα μνημεία του κόσμου


Ο Gary Rollefson, ομότιμος καθηγητής στο Whitman College στην Ουάσιγκτον, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, χαρακτήρισε τα ευρήματα "απολύτως συναρπαστικά." Σημείωσε ότι, εκτός από τα «μουστατίλ», υπάρχουν και άλλοι τύποι λίθινων κτισμάτων στην περιοχή που μπορεί επίσης να ήταν χώροι για τελετουργική δραστηριότητα.


«Η δημοσίευση των Groucutt et al. είναι μια αξιοθαύμαστη λεπτομερής περιγραφή ενός αινιγματικού τύπου δομής - του ορθογωνίου «μουστατίλ» - παρόλο που υπάρχουν πολλά άλλα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά σχέδια που αντικατοπτρίζουν μεγάλης κλίμακας ανθρώπινες κατασκευές που έχουν προφανή χρηστικό σκοπό πέρα από την κοινωνική ταυτότητα, την κοινωνική επιβεβαίωση και μνήμη», δήλωσε ο Rollefson στο Live Science.


Πηγή: Κ. Μαυραγάνης, The Huffington Post, LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια