Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Για άλλη μια χρονιά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τούτη τη φορά επ...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς!

Για άλλη μια χρονιά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τούτη τη φορά επελέγη ένας αρκετά πρωτότυπος τρόπος, που επιτρέπει στους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν ενεργά. Παράλληλα αξιοποιείται η ψηφιακή τεχνολογία. 

Αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στους ίδιους τους υπεύθυνους, προκειμένου να μας ενημερώσουν εμπεριστατωμένα. Η επικοινωνία έγινε μέσω της Αρχαιολόγου κ.Μαρίας Καραμπά, την οποία ευχαριστούμε θερμά.


Ακολουθεί η σύντομη συνέντευξη:


Με ποια αφορμή πήρατε την απόφαση να οργανώσετε τη συγκεκριμένη δράση;

Αφορμή για τη συγκεκριμένη δράση της Εφορείας στάθηκε ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), στον οποίο η Ελλάδα συμμετέχει από το 1996. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991, με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό, ιδιαίτερα τους νέους, σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά μέσα από ποικίλες βιωματικές δράσεις (εκθέσεις, συναυλίες, δημιουργικά εργαστήρια, παραστάσεις, κ.α.). Ο φετινός εορτασμός, ωστόσο, προσαρμοσμένος στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την πανδημία του COVID-19, θα είναι ψηφιακός.

Το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού για το έτος 2020 είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση – η δια βίου μάθηση / Heritage and Education: learning for life», ένα θέμα διαχρονικό, ευρύτατο και πολυδιάστατο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας προτίθεται να λάβει μέρος στη δράση σχεδιάζοντας μία ψηφιακή, διαδραστική εφαρμογή αφιερωμένη στη Νικόπολη, έναν διαχρονικό πόλο έλξης μελετητών, καθηγητών, καλλιτεχνών, μαθητών, Ελλήνων και ξένων. H Νικόπολη αποτέλεσε και αποτελεί έως σήμερα ένα υπαίθριο «σχολείο», καθώς διαχρονικά όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης εντάσσουν στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών τους εκδρομών μία επίσκεψη στα μνημεία της.


Ποια σημασία θα είχε να κινητοποιηθούν οι Πρεβεζάνοι και να στηρίξουν τη δράση αυτή, προσφέροντας ο καθένας και η καθεμιά τις φωτογραφίες τους;

Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης από πολύ νωρίς, ήδη από τον 15ο αιώνα [όταν πχ. ο Ιταλός έμπορος, διπλωμάτης και αρχαιολόγος, Κυριακός ο Αγκωνίτης, επισκέφθηκε την περιοχήτο 1437 θαυμάζοντας τα ερείπια της Νικόπολης], αποτέλεσε πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Στο πλαίσιο της δράσης μας, αναζητούμε ποικίλο υλικό, όπως φωτογραφίες, κάρτες, αφίσες, δημοσιεύσεις στον τύπο από επισκέψεις, Ελλήνων και ξένων, ιδιωτικών-οικογενειακών αλλά  και μαθητικών ή φοιτητικών ομάδων στη Νικόπολη και τα μνημεία της. Η πρόσκληση απευθύνεται τόσο στην τοπική όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.

Προσφέροντας κανείς υλικό, που πιθανώς διατηρεί στο προσωπικό αρχείο του, συνεισφέρει στη δημιουργία μίας ψηφιακής εφαρμογής, ενός ψηφιακού «άλμπουμ» θα μπορούσε να πει κανείς, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, διαχρονικά. Κάθε χρήστης του διαδικτύου, θα μπορεί να το «διατρέχει» και να έχει πρόσβαση σε εικόνες του αρχαιολογικού χώρου μίας άλλης εποχής, βλέποντας παράλληλα και την εξέλιξη ή διαμόρφωση του μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Με τον τρόπο αυτό -κατά τη γνώμη μας-  αξιοποιείται για την προβολή του τόπου μας ένα προσωπικό αρχείο, το οποίο πλέον θα εκλαμβάνεται ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σημειώνεται ότι το υλικό θα πρέπει να συνοδεύουν πληροφορίες, όπως έτος λήψης ή δημοσίευσης της φωτογραφίας, εικονιζόμενα πρόσωπα ή σχολικές μονάδες και θέση. Σε περίπτωση που το υλικό δεν είναι ψηφιοποιημένο, η Υπηρεσία μας προτίθεται να προχωρήσει στην ψηφιοποίησή του. Το παραχωρηθέν υλικό θα χρησιμοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης και με αναφορά της πηγής προέλευσής του.


(εκτός θέματος) Με αφορμή την πανδημία, κατά την περίοδο της καραντίνας είδαμε πολλά από τα κορυφαία μουσεία να εισέρχονται στον κυβερνοχώρο επιτρέποντας σε θεατές από όλο τον κόσμο να θαυμάζουν διαδικτυακά τα κατά τόπους εκθέματα. Αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία και το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος σε χρόνο και υλικούς πόρους, αναρωτιέμαι αν θα ήταν δυνατό να γίνει κάτι αντίστοιχο και με το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.

Έχετε δίκιο. Η πλειονότητα των μουσείων -πριν ακόμη την έκρηξη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίση με τη διασπορά του COVID-19- αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, παρουσιάζουν διαδικτυακά τις συλλογές τους είτε μέσω ιστοσελίδων είτε μέσω άλλων ψηφιακώνεκπαιδευτικών εφαρμογών. Ο κύριος στόχος είναι η πολιτιστική κληρονομιά και τα τεκμήρια της να είναι προσβάσιμα από όλους σε οποιοδήποτε χρόνο και  από οποιονδήποτε χώρο.

Υιοθετώντας την παραπάνω αντίληψη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης έχει ήδη προγραμματίσει τη δημιουργία ιστοσελίδας. Με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2020 του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού υλοποιείται ο «Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοσελίδας του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης». Εκτιμούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για μία δυναμική ιστοσελίδα μέσω της οποίας ο χρήστης με απλό και εύχρηστο τρόπο θα έχει πρόσβαση σε ποικίλες πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό για το μουσείο, όπως: οργάνωση επίσκεψης (π.χ. ωράριο λειτουργίας, οδηγίες πρόσβασης, χάρτης τοποθεσίας μουσείου, εσωτερικός χάρτης μουσείου), εκθέσεις (μόνιμη και περιοδικές) και εκθέματα, δραστηριότητα (π.χ. επετειακές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές δράσεις κ.α.), έρευνα-εκδόσεις, νέα-ανακοινώσεις, κ.α.

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να εξυπηρετήσει εκπαιδευτικούς σκοπούς (πληροφόρηση γενικά του κοινού και των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σχετικά με τη Νικόπολη, την πορεία και την εξέλιξη της πόλης) αλλά και να βελτιώσει την επικοινωνιακή παρουσία του μουσείου, να προβάλει αποτελεσματικά το ίδιο το μουσείο και το έργο που προσφέρει στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία.

Να συμπληρώσουμε, βέβαια, ότι το μουσείο ήδη μέσα από τον λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook (https://www.facebook.com/amnicopolis) παρουσιάζει στο κοινό εκθέματα και άλλες πληροφορίες για τη Νικόπολη, με τρόπο απλό και άμεσο για το ευρύ κοινό, πχ. μέσα από τις ενότητες «Έκθεμα του μήνα» ή «Γνωρίζετε ότι …».


Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Εμείς ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και την προβολή της δράση μας. Καλή συνέχεια σε εσάς και τους αναγνώστες σας.


Ανθή Αγγέλη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΕΦΑ Πρέβεζας

Μαρία Καραμπά,  Αρχαιολόγος ΕΦΑ Πρέβεζας


Πηγή: Μ. Μίχος, PrevezaToday

Δεν υπάρχουν σχόλια