Τι ενώνει μια ιστορικό με έναν σεφ; Έναν καλλιτέχνη με μια αθλήτρια; Έναν πολιτικό με μια ακτιβίστρια; Η απάντηση στο BLOD.gr του Ιδρύματος ...
Τι ενώνει μια ιστορικό με έναν σεφ; Έναν καλλιτέχνη με μια αθλήτρια; Έναν πολιτικό με μια ακτιβίστρια; Η απάντηση στο BLOD.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
To Ίδρυμα Μποδοσάκη συμμετέχει στις δράσεις για το 1821 και αναρτά, κάθε εβδομάδα του 2021 στο BLOD.gr, μια ολιγόλεπτη παρέμβαση μιας προσωπικότητας από τους χώρους της υποκριτικής, της ιστορίας, της λογοτεχνίας, της γαστρονομίας, της οικονομίας, της σκηνοθεσίας, της φιλοσοφίας, της κοινωνιολογίας, της μουσικής, της θεωρητικής πληροφορικής, του αθλητισμού και της κοινωνίας των πολιτών, με αφορμή το ‘21.
«Με αφορμή το ‘21» από το Ίδρυμα Μποδοσάκη
Μια σκέψη προσωπική, έναν στοχασμό, ένα συμβάν, που συνδέει την ιστορία του καθενός με τη μεγάλη Ιστορία. Στο BLOD.gr (Bodossaki Lectures on Demand), την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη διαλέξεων του Ιδρύματος, θα μπορείτε να κάνετε μια διαφορετική «επίσκεψη» στο ‘21, μέσα από ένα παιχνίδι με τον χρόνο και τη μνήμη. To «Με αφορμή το ‘21» σχεδιάστηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, σε επιμέλεια της δημοσιογράφου Μαρίας Κατσουνάκη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ιδρύματος στην «Πρωτοβουλία 1821- 2021». H«Πρωτοβουλία 1821- 2021» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας 15 Ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
52 σημαντικές προσωπικότητες στα βίντεο του Ιδρύματος Μποδοσάκη
Κοιτώντας την ιστορία ως ευκαιρία αναστοχασμού για το μέλλον, το Ίδρυμα Μποδοσάκη κάλεσε 52 σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών να μοιραστούν τη δική τους σύνδεση με την Επέτειο. Το αποτέλεσμα, μικρές ψηφίδες σύγχρονης σκέψης, θα δημοσιοποιείται σε σύντομα βίντεο κάθε Τρίτη του ’21.
Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Νίκος Αλιβιζάτος, Εβίτα Αράπογλου, Γιάννης Βούλγαρης, Ρέα Γαλανάκη, Κατερίνα Γαρδίκα, Τάσος Γιαννίτσης, Διονύσης Γραμμένος, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Απόστολος Δοξιάδης, Αρίστος Δοξιάδης, Μάρω Δούκα, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Μαρία Ευθυμίου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Αγγέλα Καστρινάκη, Βάσω Κιντή, Μαριάννα Κορομηλά, Γιώργος Κουμεντάκης, Λευτέρης Λαζάρου , Δημήτρης Λιγνάδης, Πέτρος Μάρκαρης, Γιώργος Μαυρογορδάτος, Σοφία Μπεκατώρου, Σταύρος Μπένος, Μαρία Ναυπλιώτου, Τάσος Μπουλμέτης, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Διονύσης Σαββόπουλος, Αφροδίτη Στάθη, Δημήτρης Τάρλοου, Θόδωρος Τερζόπουλος.
Ενα βίντεο κάθε Τρίτη
Το ’21 γίνεται με αυτόν τον τρόπο η αφορμή δημιουργίας ενός αναπάντεχου μωσαϊκού σκέψεων, καθώς οι συμμετέχοντες προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, με το ’21 να αποτελεί το μοναδικό σημείο σύγκλισης.
Το «Με αφορμή το ‘21» στο πρώτο βίντεο ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, σε ένα 3λεπτο βίντεο, μιλά με τον δικό του τρόπο για το 1821. Δείτε το βίντεο του Νίκου Αλιβιζάτου.
Ο ιστότοπος BLOD είναι ο μοναδικός στη χώρα μας – και ένας από τους λίγους διεθνώς – που προβάλλει αποκλειστικά διαλέξεις. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιδρύματος Μποδοσάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωταρχικού στόχου του Ιδρύματος για την προαγωγή της παιδείας στην Ελλάδα. Στα 9 χρόνια της παρουσίας του BLOD στο διαδίκτυο έχουν καταγραφεί χιλιάδες ώρες διαλέξεων, που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα είχαν διασωθεί. Πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα - όπως κάθε προσφορά του Ιδρύματος, η οποία αποσκοπεί στη διάδοση της γνώσης και του πνευματικού προβληματισμού στον τόπο μας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην «Πρωτοβουλία 1821- 2021», το Ίδρυμα Μποδοσάκη οργανώνει επίσης έναν κύκλο 4 συμποσίων/ επιστημονικών συζητήσεων που φιλοδοξούν να αναδείξουν ιδέες και θέματα που θα συνεισφέρουν στην προαγωγή της παιδείας, της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών στην ελληνική κοινωνία.
Σχετικά με το Ίδρυμα Μποδοσάκη
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι κοινωφελής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό τη συνέχιση της προσφοράς του ιδρυτή του Πρόδρομου Μποδοσάκη – Αθανασιάδη στην ελληνική κοινωνία. Όραμά του είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με δυνατότητες και προοπτική για όλους.
Προς επίτευξη του οράματός του, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοπιστία, χρηματοδοτεί, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που σχετίζονται με τους τέσσερις στρατηγικούς του πυλώνες: την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει διαθέσει περισσότερα από 450 εκ. ευρώ προς επίτευξη των σκοπών του.
Παράλληλα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη δρα σήμερα και ως καταλύτης δημιουργίας ενός πλαισίου ευρύτερης προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, διαχειριζόμενο πόρους τρίτων - Κληροδοτών, διεθνών φορέων, εταιρειών και άλλων μεγάλων δωρητών- που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα σημαντικού κοινωνικού αντικτύπου για κρίσιμες ανάγκες εκπαίδευσης, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Στόχοι και φορείς της Πρωτοβουλίας ‘21
Η Πρωτοβουλία 1821-2021 συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας 15 κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας.
Οι φορείς που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία είναι: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση.
Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση μπορεί να αποτελέσει αφορμή εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία θα πρέπει να αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης για το μέλλον. Με αυτό το πνεύμα, από το 2018 ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η προετοιμασία μιας σειράς δράσεων και εκδηλώσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την τριετία 2020-2022.
Ακολουθήστε την #protovoulia21 και ανακαλύψτε τις περισσότερες από 120 δράσεις της ΕΔΩ
Πηγή: iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια