Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το παλαιότερο γνωστό ξύλινο άγαλμα του κόσμου, διπλάσιας ηλικίας από το Stonehenge

Το κεφάλι του Shigir Idol | Sverdlovsk Regional Museum Ηλικίας σχεδόν 12.500 ετών, το Shigir Idol είναι το παλαιότερο ξύλινο δείγμα τέχνης σ...

Το παλαιότερο γνωστό ξύλινο άγαλμα του κόσμου, διπλάσιας ηλικίας από το Stonehenge
Το κεφάλι του Shigir Idol | Sverdlovsk Regional Museum

Ηλικίας σχεδόν 12.500 ετών, το Shigir Idol είναι το παλαιότερο ξύλινο δείγμα τέχνης στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε σε μια ρωσική τύρφη το 1890.

Θεωρείται θαύμα αφού βρέθηκε σε τόσο καλή κατάσταση, με προέλευση από την εποχή του λίθου. Το μοναδικό ξύλινο τεχνούργημα εκείνης της εποχής αναπαριστά μια ανθρώπινη φιγούρα με ύψος ύψους 9 ποδιών σε 10 θραύσματα.

Χάρη στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι είναι ακόμη παλαιότερο από ό,τι νομίζαμε και μπορεί να αλλάξει την αντίληψή μας για την προϊστορική κοινωνία. Το τοτέμ, το οποίο βρέθηκε μέσα σε τύρφη από ανθρακωρύχους το 1890, είναι το στολίδι της συλλογής στο Περιφερειακό Μουσείο του Σβερντλόφσκ, ένα απομακρυσμένο μέρος στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας.

Η ηλικία του ευρήματος παρέμεινε ένα μυστήριο ακόμη και για τους ειδικούς μέχρι το 1997, όταν Ρώσοι επιστήμονες που χρησιμοποίησαν σύγχρονες μεθόδους διαπίστωσαν ότι ήταν 9.500 ετών. Το απροσδόκητο εύρημα προκάλεσε αρχικά σκεπτικισμό από ορισμένους εμπειρογνώμονες, δεδομένης της εκλεπτυσμένης φύσης του έργου, που πιστεύεται τώρα ότι είναι η πρώτη γνωστή τελετουργική τέχνη.


Το παλαιότερο γνωστό ξύλινο άγαλμα του κόσμου, διπλάσιας ηλικίας από το Stonehenge
Το Shigir Idol συναρμολογημένο στο μουσείο | Sverdlovsk Regional Museum

Το 2018, μια πιο προηγμένη τεχνολογία εξέτασε τον παρθένο πυρήνα του αγάλματος από ξύλο αγριόπευκου και έκρινε ότι η ηλικία του ήταν στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερη: 11.600 ετών. Σε αυτή την «ηλικία» προστέθηκαν άλλα 900 χρόνια, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το Stonehenge ή τις αιγυπτιακές πυραμίδες.

Το τοτέμ χαράχθηκε σε μια εποχή μεγάλης κλιματικής αλλαγής και η τέχνη της οποίας τα ίχνη υπάρχουν μέχρι σήμερα, ζώα ζωγραφισμένα σε σπηλιές και λαξευμένα σε βράχο, ήταν πιθανώς ένας τρόπος για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα περιβάλλοντα που αντιμετώπισαν.


Το παλαιότερο γνωστό ξύλινο άγαλμα του κόσμου, διπλάσιας ηλικίας από το Stonehenge
Κομμάτια του Shigir Idol όπως βρέθηκαν στην τύρφη | Sverdlovsk Regional Museum


Μέχρι τώρα η βραχογραφία έδειχνε σκηνές κυνηγιού και καθόλου λατρευτικά σύμβολα όπως εικάζουν οι επιστήμονες ότι είναι αυτό. Όμως όλα τα ίχνη της τέχνης που μπορούσαν να μεταφερθούν μαζί με τους τότε κλιματικούς μετανάστες χάθηκαν και έτσι η κατανόηση αυτών των πολιτισμών είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Όμως μας οδηγεί σε συμπεράσματα για την πνευματικότητα που υπήρχε και σε αυτόν το χαμένο πολιτισμό από τον Ύστερο Παγετώνα έως τους Πρώιμους Μεσολιθικούς χρόνους.


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια