Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας έργου προστασίας και διάσωσης του Κάστρου Λαμίας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας &...

Ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας έργου προστασίας και διάσωσης του Κάστρου Λαμίας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας Έφη Καράντζαλη συναντήθηκαν προχθές, Τετάρτη 02 Μαρτίου 2022, στο Κάστρο της Λαμίας με αφορμή την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την προστασία και διάσωση του μνημείου.

Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής Κώστας Αποστολόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014 – 2020» με απόφαση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού η πράξη: «Στερέωση νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος τειχών Κάστρου Λαμίας». 

Με την ένταξη, εξασφαλίστηκε η εκτέλεση των ακόλουθων υποέργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Δήμου Λαμιέων:


➢ Υποέργο 1: «Στερέωση νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος Κάστρου Λαμίας», συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.200.000 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο θα εκτελεστεί με δημοπρασία από τον Δήμο Λαμιέων.

➢ Υποέργο 2: «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες», συνολικής δημόσιας δαπάνης 40.000 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 671.352 € και το τυχόν υπόλοιπο ποσό, το οποίο θα προκύψει μετά την κήρυξη αναδόχου και την αφαίρεση της έκπτωσης που θα προσφέρει, θα καλυφθεί από τον Δήμο Λαμιέων.

Αντικείμενο του βασικού έργου είναι η στερέωση τμήματος των τειχών του Κάστρου Λαμίας, μαζί με το βραχώδες υπόβαθρό τους. Η περιοχή επέμβασης περιλαμβάνει δύο τμήματα του περιτειχίσματος του κάστρου της Λαμίας, στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του.

Το νότιο τμήμα εκτείνεται σε μήκος 132 μέτρων περίπου, ενώ το νοτιοδυτικό έχει μήκος 22 μέτρων περίπου. Προβλέπεται και περιορισμένης έκτασης συμπλήρωση των τειχών, με στόχο την στερέωση και την αποφυγή περαιτέρω φθορών και απωλειών χαρακτηριστικών στοιχείων.

Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αντικειμένου του έργου αφορά στη στερέωση του βραχώδους πρανούς, πάνω στο οποίο εδράζεται το τείχος, με αγκυρώσεις, αλλά και με αύξηση της συνοχής της βραχόμαζας με αρμολογήματα και τσιμεντενέσεις.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Κάστρο, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας Έφη Καράντζαλη ενημέρωσε και για την πορεία του έργου εκσυγχρονισμού και εμπλουτισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας. Έργο, προϋπολογισμού 958.500€, το οποίο χρηματοδότησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Μετά την ανακοίνωση της ένταξης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Κάθε σπιθαμή του τόπου μας κρύβει στιγμές από το ένδοξο παρελθόν του λαού μας. Δική μας υποχρέωση είναι να διασώσουμε και να αναδείξουμε τοπόσημα και μνημεία, όπως το εμβληματικό Κάστρο της Λαμίας. Προς τούτο, συνεργαστήκαμε με τον Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ένταξη και τη χρηματοδότηση του έργου της στερέωσης των τειχών του Κάστρου. Παράλληλα, όμως, θα γίνουν και νέες αρχαιολογικές έρευνες. Θεωρώ πολύ σημαντική αυτήν την παρέμβασή μας, γιατί “οχυρώνουμε” το μνημείο ενάντια στις φθορές που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου. Φροντίζουμε, ώστε να στέκει περήφανα πάνω από τη Λαμία και να κρατά άσβεστη την ιστορική μνήμη».

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος δήλωσε: «Τα τείχη του Κάστρου, λόγω κλίμακας και ιστορικής αξίας αποτελούν το εμφατικότερο μνημείο της πόλης με διττή λειτουργία. Από την μια ως χώρος πολιτισμού, γίνεται φορέας μνήμης, σταθερό σημείο αναφοράς της ιστορίας  της πόλης και από την άλλη ως χώρος με έντονη την παρουσία του φυσικού στοιχείου προσφέρεται ως  ευκαιρία επαφής με το φυσικό περιβάλλον. Η πρώτη παρέμβαση που έγινε στο Κάστρο της πόλης και ολοκληρώθηκε το 2015, έχει ήδη βελτιώσει σημαντικά το νοτιοανατολικό τμήμα του μνημείου.  Τα τείχη έχουν γίνει εκ νέου προσιτά και αγαπητά σε κατοίκους κι επισκέπτες που μπορούν πλέον να απολαμβάνουν έναν ευπρεπισμένο χώρο περιπάτου και αναψυχής. Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, αλλά και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έφη Καράντζαλη προχωράμε σύντομα και στην δεύτερη, μεγάλη παρέμβαση, την στερέωση του νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος, με στόχο την ένταξη του μνημείου στην καθημερινότητα των δημοτών, καθώς και τη μετατροπή του σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας. Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να ολοκληρωθεί και η προγραμματική σύμβαση του Δήμου μας με το Υπουργείο Πολιτισμού για το αναψυκτήριο του Κάστρου, ενώ προχωράμε και τη μελέτη για τη κατασκευή υπαίθριου Θεάτρου στο νοτιανατολικότμήμα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα στα απαιτούμενα έργα, για την περαιτέρω ανάδειξη του Κάστρου. Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μεθοδική δουλειά, αλλάζουμε την πόλη μας, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της. Στη προσπάθειά μας αυτή, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης μας Φάνης Σπανός  στέκεται αρωγός, αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία πρώτου και δευτέρου βαθμού της αυτοδιοίκησης, μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων».


Πηγή: Λαμία FM



Δεν υπάρχουν σχόλια