Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θωρακίζεται το «κέλυφος» του Μαντζουνείου - Ένα ιστορικό κτίριο της Τρίπολης «ανασταίνεται»

Τα έργα στο Μαντζούνειο, ένα εμβληματικό κτίριο για την πόλη της Τρίπολης, έχουν αρχίσει εδώ και ένα μήνα εσωτερικά του κτιρίου, και αυτή τη...

Θωρακίζεται το «κέλυφος» του Μαντζουνείου - Ένα ιστορικό κτίριο της Τρίπολης «ανασταίνεται»

Τα έργα στο Μαντζούνειο, ένα εμβληματικό κτίριο για την πόλη της Τρίπολης, έχουν αρχίσει εδώ και ένα μήνα εσωτερικά του κτιρίου, και αυτή τη φορά δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος για να σταματήσουν, όπως οι απαραίτητες έρευνες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για παράδειγμα, το προηγούμενο διάστημα.

Το πρωί της Τετάρτης 13 Απριλίου τα συνεργεία έκαναν εργασίες στο κέλυφος του κτιρίου. Πρόκειται για ένα κτίριο που ξεκίνησε να χτίζεται το 1854 επί δημαρχίας Δημήτρη Γαλανόπουλου και είναι απαραίτητο να «θωρακιστεί» το εξωτερικό του.

Έτσι, το πρωί της Τετάρτης τα συνεργεία έκαναν εργασίες ενίσχυσης με τσιμέντο, ώστε οι εξωτερικοί τοίχοι να είναι γεροί.

Όπως μας είπαν οι άνθρωποι που πραγματοποιούν τις επισκευές, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για να τοποθετηθεί η οροφή.


Θωρακίζεται το «κέλυφος» του Μαντζουνείου - Ένα ιστορικό κτίριο της Τρίπολης «ανασταίνεται»

Θυμίζουμε ότι το Μαντζούνειο το 1859 λειτούργησε ως σχολείο κορασίδων και το 1860 στέγασε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης. Όταν το αγόρασαν οι αδελφοί Μαντζούνη το 1927 ήταν ερειπωμένο. Οι αδελφοί Μαντζούνη το ανακατασκεύασαν, αφού μόνον οι τοίχοι έμειναν από το παλιό κτίριο, όπως και σήμερα, και το δώρισαν στον Δήμο για να γίνει Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Στις 25 Μαρτίου του 1929, μαζί με τις εορταστικές εκδηλώσεις, έγιναν και τα εγκαίνια.

Στη συνέχεια, το κτίριο είχε στεγάσει τη βιβλιοθήκη της πόλης και μετά εγκαταλείφθηκε.

Το υφιστάμενο κτίριο θα διαρρυθμιστεί ως εξής:

Στο ισόγειο (ανατολικό τμήμα) δημιουργείται το αναγνωστήριο - κέντρο πληροφόρησης βιβλιοστάσιο (δυτικό τμήμα) και ένα wc προσωπικού με προθάλαμο. Η είσοδος στον όροφο γίνεται από τη βόρεια πλευρά με την πίσω εξωτερική υφιστάμενη σκάλα ή με τον εξωτερικό ανελκυστήρα, που τοποθετείται στον ακάλυπτο. Στον όροφο δημιουργείται και συναντάμε: τον χώρο υποδοχής κοινού - πληροφορίες, το παιδικό τμήμα βιβλιοθήκης, δύο γραφειακούς χώρους, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, wc. Το κτίριο υποστηρίζεται από σύγχρονες Η/Μ εγκαταστάσεις.


Πηγή: ArcadiaPortal



Δεν υπάρχουν σχόλια