Ενα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μουσεία είναι και η αποαποικιοποίησή τους. Είναι πια σαφές ότι η κλιµατική αλλαγή θα επηρ...
Ενα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μουσεία είναι και η αποαποικιοποίησή τους. |
Είναι πια σαφές ότι η κλιµατική αλλαγή θα επηρεάσει αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, τα ίδια τα μουσεία και τα εκθέματά τους. Γι’ αυτό ανησυχούν οι επαγγελματίες του χώρου διεθνώς, ενώ πληθαίνουν οι συζητήσεις για το πώς μπορεί να θωρακιστεί η πολιτιστική κληρονομιά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Πρόσφατα, στο 3ο Φόρουμ Ειδικών για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «ο τομέας της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι δυνατό να παραμείνει αλώβητος από την κλιματική κρίση», υπενθυμίζοντας τις επισημάνσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ότι τις προσεχείς δεκαετίες πολλά στοιχεία του υλικού και άυλου πολιτιστικού περιβάλλοντος θα βρεθούν αντιμέτωπα «με ισχυρούς κινδύνους, ακόμα και με αυτόν της ολικής απώλειας».
Μουσεία σε μεταβαλλόμενο κλίμα είναι το θέμα της έρευνας του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων που θέλει να αναλύσει το status quo των μουσείων σε μια εποχή έκτακτης ανάγκης. Οι πληροφορίες που θα προκύψουν από τις απαντήσεις (σήμερα είναι η τελευταία μέρα που γίνονται δεκτές), θα χρησιμοποιηθούν για να χτιστεί ένα βιώσιμο μέλλον γι’ αυτά.
Εχουν σημασία αυτές οι έρευνες όπως έχει αποδειχθεί κι άλλες φορές. Χαρακτηριστική ήταν εκείνη του δικτύου ΝΕΜΟ το φθινόπωρο του 2020 με ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώθηκε από 600 μουσεία σε 48 χώρες (και την Ελλάδα), συλλέγοντας πληροφορίες για τα προβλήματά τους στον καιρό της πανδημίας και πώς αντιμετωπίστηκαν. Οι απαντήσεις τότε έδειχναν πως μετασχηματίζεται το τοπίο.
Τα μουσεία της Ευρώπης αλλάζουν και μάλιστα πιεστικά με όσα προκάλεσε η υγειονομική κρίση, όσα δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, όσα προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν είναι μόνο αυτά που απασχολούν τους επαγγελματίες του χώρου.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου σε εκπαιδευτικό μάθημα που θα γίνει στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου για τους οργανισμούς-μέλη του δικτύου θα συζητηθεί το θέμα της αποαποικιοποίησης στα μουσεία. Επίσης ένα μεγάλο ζήτημα. Κι ένα μήνα αργότερα, τον Οκτώβριο, το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων γιορτάζοντας τα 30 του χρόνια, διοργανώνει συνέδριο στην Πορτογαλία διερευνώντας πώς τα μουσεία μπορούν να γίνουν πιο καινοτόμα και ευέλικτα σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Πώς μπορεί η καινοτομία να είναι δομική συνιστώσα των λειτουργιών του μουσείου.
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια