Φωτ. Νίκος Βατόπουλος Υπάρχει μια ελαφρώς κωμική διάσταση στο πώς το ελληνικό Δημόσιο μεταβιβάζει ακίνητα στους εποπτευόμενους οργανισμούς τ...
Φωτ. Νίκος Βατόπουλος |
Υπάρχει μια ελαφρώς κωμική διάσταση στο πώς το ελληνικό Δημόσιο μεταβιβάζει ακίνητα στους εποπτευόμενους οργανισμούς του, ακόμα κι αν τα κτίρια αυτά είναι ερείπια για δεκαετίες και παντελώς ακατοίκητα και ως εκ τούτου μη λειτουργικά. Ενα καλό παράδειγμα είναι η ιστορική έδρα του Ελληνικού Ωδείου, τμήμα του οποίου κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα. Το διατηρητέο κτίριο, ένα από τα παλαιότερα της νεότερης Αθήνας (χτίστηκε το 1836 για να φιλοξενήσει την κατοικία του φιλέλληνα πρεσβευτή της Αυστρίας, Αντον Πρόκες φον Οστεν), ανήκε για πολλά χρόνια στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης.
Το 2006 περιήλθε στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μάλιστα είχε ανακοινώσει σχέδιο αποκατάστασής του, για να περάσει αργότερα στη δικαιοδοσία του ΕΦΚΑ…
Για την κακοδαιμονία των αθηναϊκών διατηρητέων έχουμε συνηθίσει να μεμφόμαστε το συνήθως περίπλοκο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς αλλά και το υψηλό οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η ανακαίνισή τους. Θεωρητικά, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί λύσεις: μόλις τον Μάιο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς εξήγγειλε την άμεση δρομολόγηση του προγράμματος «Διατηρώ» στο πνεύμα αντίστοιχων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το «Εξοικονομώ», με το οποίο θα καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος του κόστους για επισκευή όψεων αλλά και αποκατάσταση επικίνδυνων στοιχείων. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, χωρίς το νούμερο αυτό να θεωρείται τελικό.
Καλοδεχούμενα τα προγράμματα και σίγουρα βοηθούν. Ομως δεν θα λύσουν το μείζον: τη διάσωση των πιο σημαντικών κτιρίων. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει δεσμευθεί για την αποκατάσταση ιστορικών αρχιτεκτονημάτων, αλλά οι διαδικασίες τρέχουν με ταχύτητες Δημοσίου. Χρειαζόμαστε άμεσα ένα μητρώο με τα 50 ή τα 100 πιο σημαντικά διατηρητέα της Αθήνας ή και της χώρας, των οποίων η διάσωση θα πρέπει να καταστεί εθνικό καθήκον. Σήμερα, όχι αύριο.
Πηγή: Δ. Ρηγόπουλος, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια