Ολοκληρώθηκε και η φετινή χρονιά της υλοποίησης της Β΄ φάσης του προγράμματος ανασκαφής και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Μακρυχώρι,...
Ολοκληρώθηκε και η φετινή χρονιά της υλοποίησης της Β΄ φάσης του προγράμματος ανασκαφής και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Μακρυχώρι, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συνέχισε το πρόγραμμα των ανασκαφών στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών για την αποκάλυψη του Μυκηναϊκού Οικισμού που βρέθηκε στην περιοχή.
Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1999 – 2000, με αφορμή τα έργα στον ΠΑΘΕ και συνεχίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχαιολόγων μέχρι το έτος 2019, όπου λόγω της πανδημίας διακόπηκαν.
Χθες το πρωί η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κα Ιφιγένεια Τουρναβίτη και ο κ. Γιώργος Τουφεξής προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας ως εκπρόσωποι των δύο συνεργαζόμενων φορέων ενημέρωσαν τον δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη για την πορεία των φετινών ανασκαφών, αλλά και τη συνέχειά τους, καθώς το πρόγραμμα θα συνεχίσει να υφίσταται και την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με την κ. Τουρναβίτου η ανασκαφή επεκτάθηκε ανατολικά, βόρεια και νότια της τελευταίας χρονιάς. Ανακαλύφθηκε κατά πάσα πιθανότητα μέρος δρόμου. Πρόκειται για τμήμα δρόμου στα όρια του μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος, περιοχή η οποία είχε ερευνηθεί παλαιότερα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Από την πλευρά του ο κ. Γ. Τουφεξής τόνισε ότι οι σημερινές ανασκαφές είναι συνέχεια εκείνων του 2019 και ως συνέχεια της εύρεσης του μυκηναϊκού νεκροταφείου που εκτείνεται κοντά και δυτικά του οικισμού το οποίο συνδεόταν με τον οικισμό. Επίσης οι ανασκαφές έδειξαν ότι πρόκειται για ένα γεωργοκτηνοτροφικό οικισμό.
Και στις φετινές ανασκαφές συμμετείχαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από άλλα πανεπιστήμια. Για την παρουσία των φοιτητών η κ. Τουρναβίτου τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, διεξάγεται σε μεθόδους συστηματικής ανασκαφής. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ευχαριστούν τον δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη και την Πρόεδρο της Κοινότητας Μακρυχωρίου για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που προσέφεραν, κατά την υλοποίηση του επιστημονικού προγράμματος.
Επιπλέον, ενημέρωσαν τον Δήμαρχο Τεμπών και την κα Πρόεδρο ότι ο Μυκηναϊκός Οικισμός είναι επισκέψιμος για τα σχολεία του Δήμου Τεμπών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και όχι μόνο, κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Τον Δήμαρχο Τεμπών κ. Μανώλη συνόδευσε η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου κα Άννα Καραπάνου-Μαγαλιού, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν και με τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και εξασκούνται σε τόσο σημαντικές ανασκαφές.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης ανέφερε ότι η περιοχή του Δήμου Τεμπών βρίθει από αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς υφίσταται και άλλοι οικισμοί, ‘όπως ο Οικισμός στο λόφο μπουρνάμπασι Πουρναρίου, ο οποίος δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη και διαθέτει σημαντική και μεγάλη αρχαιολογική και πολιτιστική αξία, σύμφωνα με τους Αρχαιολόγους.
Επίσης, ευχαρίστησε την ομάδα των Αρχαιολόγων και τους φοιτητές που συνέχισαν το αξιόλογο έργο των ανασκαφών στην περιοχή, οι οποίοι με αγάπη για την Αρχαιολογία και τον πολιτισμό, εργάζονται σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως του καύσωνα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού της περιοχής του Δήμου Τεμπών, προκειμένου να φέρουν στο φως σπάνιας αρχαιολογικής μορφής ευρήματα.
Πηγή: Astra TV
Δεν υπάρχουν σχόλια