Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εξαφανίζονται με επιτάχυνση οι παγετώνες παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco

Η Unesco ανακοίνωσε ότι περίπου 20 από τους σημαντικότερους παγετώνες του πλανήτη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρ...

Εξαφανίζονται με επιτάχυνση οι παγετώνες παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco

Η Unesco ανακοίνωσε ότι περίπου 20 από τους σημαντικότερους παγετώνες του πλανήτη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της οργάνωσης αναμένεται να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Μια από τις κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο, την Ανταρκτική, την Σιβηρία και των παγετώνων σε όλο τον πλανήτη. Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα είναι καταστροφικές για τον πλανήτη σε γεωλογικό και οικολογικό επίπεδο ενώ θα υπάρξουν δραματικές και ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές αναμένεται να βουλιάξουν από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής δημιουργώντας ένα κύμα υποχρεωτικής μετανάστευσης εκατοντάδων εκατ. ανθρώπων. Το λιώσιμο των ορεινών παγετώνων αναμένεται να προκαλέσει σειρά προβλημάτων επιβίωσης σε εκατοντάδες εκατ. ανθρώπους που εξαρτώνται σε πολλά επίπεδα (διαβίωσης, οικονομίας) από την παρουσία των παγετώνων.

Το ένα τρίτο των παγετώνων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco θα έχει εξαφανιστεί ως το 2050 «όποιο κι αν είναι το κλιματικό σενάριο», προειδοποίησε σήμερα η οργάνωση του ΟΗΕ, ζητώντας «να μειωθούν άμεσα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» προκειμένου να διατηρηθούν τα εναπομείναντα δύο τρίτα. Η έκθεση αφορά 18.600 παγετώνες συνολικού μεγέθους 66.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκονται σε 50 χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή το 10% της συνολικής επιφάνειας των παγετώνων στη Γη, «αντιπροσωπευτικών» της κατάστασης των παγετώνων παγκοσμίως, διευκρίνισε η Unesco.

Σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) που δημοσιεύθηκε την άνοιξη, το λιώσιμο των παγετώνων και του χιονιού αποτελεί μία από τις δέκα μεγαλύτερες απειλές της κλιματικής αλλαγής. Οι παγετώνες παγκόσμιας κληρονομιάς λιώνουν με ρυθμούς 58 δισεκ. τόνους πάγου ετησίως, δηλαδή όσος όγκος νερού χρησιμοποιούν ετησίως η Γαλλία και η Ισπανία, συμβάλλοντας στην άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας, επεσήμανε η Unesco.

Τα δύο τρίτα των παγετώνων αυτών «θα μπορούσαν να σωθούν, αν περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου», πρόσθεσε. Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), που θα διεξαχθεί από τις 6 ως τις 18 Νοεμβρίου στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, θα είναι «κρίσιμης σημασίας για την εξεύρεση λύσεων», υπογράμμισε η Οντρεΐ Αζουλέ, διευθύντρια της Unesco.

Όλοι οι παγετώνες της Αφρικής που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco «πιθανότατα θα εξαφανιστούν» ως το 2050, κυρίως αυτοί στο Εθνικό Πάρκο του Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία. Στην Ευρώπη οι παγετώνες στα Πυρηναία, στη Γαλλία και την Ισπανία, αναμένεται να εξαφανιστούν, όπως και αυτοί στις Δολομιτικές Άλπεις στην Ιταλία αλλά και στα εθνικά πάρκα Γέλοουστοουν και Γιοσέμιτι στις ΗΠΑ.

Ο όγκος των παγετώνων στην προστατευόμενη περιοχή των Τριών Παράλληλων Ποταμών στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας μειώθηκε κατά το ήμισυ και αυτή τη στιγμή λιώνουν γρηγορότερα από τους υπόλοιπους. «Περίπου το 50% των παγετώνων παγκόσμιας κληρονομιάς ενδέχεται να έχει εξαφανιστεί σχεδόν εντελώς ως το 2100, με βάση το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι εκπομπές αερίων θα παραμείνουν στο υφιστάμενο επίπεδο», προειδοποίησε η Unesco. Εκτός από την έκκληση για «δραστική» μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, η Unesco ζητεί να δημιουργηθεί «ένα παγκόσμιο ταμείο για την εποπτεία και τη διατήρηση των παγετώνων».


Πηγή: Ναυτεμπορική, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια