Σύμφωνα με το ευρετήριο του Μουσείου, οι κεφαλές με αρ. καταγραφής 1, 2, 3 «παρελήφθησαν παρά Μεχμέτ Τεφήκ βέη. Ευρέθη πιθανώς εν τη Γενή-Κα...
Σύμφωνα με το ευρετήριο του Μουσείου, οι κεφαλές με αρ. καταγραφής 1, 2, 3 «παρελήφθησαν παρά Μεχμέτ Τεφήκ βέη. Ευρέθη πιθανώς εν τη Γενή-Καπού».
Υπάρχει ωστόσο για την αρ. 3 και επιπρόσθετη σημείωση «ως εγνώρισεν ημίν ο οθωμανός κάτοχος της κεφαλής, ευρέθη εν οδώ Σπάρτης», πληροφορία που δεν συμφωνεί με την προέλευση Γενή-Καπού (στα τουρκικά Νέα Πύλη), που αντιστοιχεί με την περιοχή της Ληταίας Πύλης του τείχους της πόλης, η οποία βρισκόταν στην αρχή της σημερινής οδού Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για την περιοχή δυτικά του Διοικητηρίου.
Η γυναικεία εικονιστική κεφαλή κοριτσιού που εικονίζεται εδώ έχει ύψος 25 εκατοστά μαζί με τον λαιμό και είναι κατασκευασμένη από λευκό, χοντρόκοκκο μάρμαρο, πιθανότατα Θάσου. Το τμήμα της μύτης και των πτερυγίων των αυτιών είναι σπασμένα, στο πρόσωπο φέρει στίλβωση και στα μαλλιά ίχνη χρώματος. Έχει ελαφρά κλίση προς τα δεξιά, ωοειδές πρόσωπο, ψηλό μέτωπο και μεγάλα μάτια. Τα μαλλιά σε μακριούς σχοινοειδείς βοστρύχους χωρίζονται σε δύο τμήματα με χωρίστρα πάνω από το μέτωπο και τον αυχένα, που διασταυρούμενα καταλήγουν σε ανοιχτό κότσο στο πίσω μέρος της κεφαλής. Θεωρήθηκε πορτέτο της Σαβίνας σε νεαρή ηλικία. Πρόκειται όμως για ιδιωτικό πορτρέτο που ακολουθεί πιστά, ως προς την κόμμωση, έναν από τους τύπους της αυτοκράτειρας Σαβίνας, συζύγου του Αδριανού. Πιθανώς είναι επιτάφιας χρήσης, αφού βρέθηκε στο ανατολικό όριο της αρχαίας πόλης στην ευρύτερη περιοχή του νεκροταφείου. Είναι έργο υψηλής ποιότητας που χρονολογείται στα 128-138 μ.Χ.
Μπορείτε να δείτε το αντικείμενο στην έκθεση, Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις, Αίθουσα 1.
Δεν υπάρχουν σχόλια