Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα ψηφιδωτά της οροφής του Βαπτιστηρίου του San Giovanni, του εμβληματικού μνημεί...
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα ψηφιδωτά της οροφής του Βαπτιστηρίου του San Giovanni, του εμβληματικού μνημείου της Φλωρεντίας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον καθεδρικό ναό Duomo της πόλης, χάρη σε μια καινοτόμο προσέγγιση αποκατάστασης του μνημείου.
Οι αρμόδιοι, προτίμησαν να κατασκευάσουν μία πλατφόρμα με σκαλωσιές για τους συντηρητές τέχνης, αντί να περιορίσουν την πρόσβαση του κοινού στο Βαπτιστήριο, κατά τον εξαετή καθαρισμό του θόλου του. Η πλατφόρμα, εκτός από την διευκόλυνση των συντηρητών, θα επιτρέψει επίσης σε περιορισμένο αριθμό επισκεπτών να θαυμάσουν, από πολύ κοντά, τα ψηφιδωτά της οροφής.
«Ευκαιρία να μετατραπεί ο καθαρισμός σε προσιτή, αξιοποιήσιμη από το κοινό ενέργεια»
«Η περίσταση ήταν μία ευκαιρία να μετατραπεί ο καθαρισμός σε προσιτή, αξιοποιήσιμη από το κοινό ενέργεια. Μέσω ειδικών διαδρομών οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τα ψηφιδωτά», σημείωσε στο Associated Press ο Samuele Caciagli, αρχιτέκτονας και υπεύθυνος της αποκατάστασης. Ο Caciagli χαρακτήρισε τη νέα περιήγηση με σκαλωσιές στον θόλο του βαπτιστηρίου, ως «μοναδική ευκαιρία, η οποία είναι απίθανο να επαναληφθεί τις επόμενες δεκαετίες».
Η πλατφόρμα της σκαλωσιάς βασίζεται στο δάπεδο του βαπτιστηρίου και φτάνει σε ύψος 32 μέτρων από το έδαφος. Οι επισκέψεις στον θόλο θα ξεκινήσουν στις 24 Φεβρουαρίου. Οι κρατήσεις θα πρέπει να γίνονται εκ των προτέρων. Το οκταγωνικού σχήματος βαπτιστήριο είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Φλωρεντίας. Στο εξωτερικό του, διαθέτει ένα εναλλασσόμενο γεωμετρικό μοτίβο από λευκό μάρμαρο Carrara και πράσινο μάρμαρο Prato και τρεις μεγάλες χάλκινες πόρτες που απεικονίζουν βιβλικές σκηνές.
Ωστόσο, στο εσωτερικό υπάρχουν εντυπωσιακά ψηφιδωτά που απεικονίζουν σκηνές της Μυστικής Κρίσης και του Ιωάννη του Βαπτιστή, τα οποία και χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. Για τη δημιουργία των εν λόγω ψηφιδωτών, χρειάστηκαν περίπου 10 εκατομμύρια τεμάχια πέτρας και γυαλιού για τον θόλο και τον τοίχο, η συνολική έκταση των οποίων φτάνει τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα.
Το εξαετές πλάνο αποκατάστασης είναι το πρώτο, μετά από πάνω από έναν αιώνα. Περιλαμβάνει αρχικά τη διεξαγωγή μελετών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των ψηφιδωτών, προκειμένου να καθοριστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εργασίες περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση τυχόν ζημιών από το νερό στο κονίαμα, την αφαίρεση βρωμιάς δεκαετιών και την επανασύνδεση των λίθων για να μην αποκολληθούν.
«(Η πρώτη φάση) θυμίζει λίγο τη διάγνωση ενός ασθενούς: αρχικά, μία ολόκληρη σειρά διαγνωστικών ερευνών διεξάγεται, προκειμένου να κατανοήσουμε τις «παθολογίες» υποβάθμισης στο υλικό του ψηφιδωτού, αλλά και σε όλο τον μηχανισμό προσκόλλησης ο οποίος συγκρατεί το ψηφιδωτό στον τοίχο πίσω του», εξηγεί η υπεύθυνη για τις εργασίες αποκατάστασης, Beatrice Agostini.
Και στο παρελθόν, τα ψηφιδωτά του Βαπτιστηρίου του San Giovanni έχουν υποστεί αποκαταστάσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων. Πολλές από αυτές υπήρξαν αναποτελεσματικές ή ακόμη και επιζήμιες για το μνημείο. Το 1819, κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας, αποκολλήθηκε ένα ολόκληρο τμήμα των ψηφιδωτών. Οι μακρόχρονη φθορά από τις διαρροές νερού στη στέγη αποκαταστάθηκε και επιλύθηκε μόλις το 2014-2015.
Ο διευθυντής της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται την αποκατάσταση, με το όνομα «Κέντρο Αρχαιολογικής Συντήρησης», Ρομπέρτο Νάρντι, υπογράμμισε ότι, οι προγραμματισμένες εργασίες δε θα εισάγουν κανένα υλικό που είναι ξένο προς τους αρχικούς τύπους πέτρας και κονιάματος που χρησιμοποιήθηκαν πριν από αιώνες. «Επιστρατεύουμε την επιστήμη, την τεχνολογία, την εμπειρία και την παράδοση», είπε.
Η προέλευση του βαπτιστηρίου παραμένει μυστηριώδης ανά τους αιώνες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για πρώην παγανιστικό ναό. Η σημερινή δομή του χρονολογείται από τον 4ο ή 5ο αιώνα.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια