Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Για τα Μουσεία: Να παραμείνουν ερευνητικά και πνευματικά ιδρύματα

Η Γενική Συνέλευση του Δι­εθνούς Συμβουλίου Μου­σείων (ICOM) της 24ης Αυγούστου 2022 στην Πρά­γα διατύπωσε τον νέο ορι­σμό των μουσείων, σύμ...

Για τα Μουσεία: Να παραμείνουν ερευνητικά και πνευματικά ιδρύματα

Η Γενική Συνέλευση του Δι­εθνούς Συμβουλίου Μου­σείων (ICOM) της 24ης Αυγούστου 2022 στην Πρά­γα διατύπωσε τον νέο ορι­σμό των μουσείων, σύμφωνα με τον οποίο «ένα μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοι­νωνίας που ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει την υλική και την άυλη κληρονομιά. Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία προωθούν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα. Λειτουργούν και επικοι­νωνούν με επαγγελματική δεοντολογία και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για εκπαίδευση, απόλαυση, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων».

Είναι γεγονός ότι τα μεγάλα κρατικά αρχαιολογικά μουσεία της χώρας μας έχουν επιτύχει τις τελευταίες δεκαετίες σε μέγιστο βαθμό τους ως άνω σκοπούς έναν προς έναν, με γενναίες επανεκθέσεις των μονίμων Συλλογών τους, μεγάλες εγχώριες και διεθνείς εκθεσιακές διοργα­νώσεις, χιλιάδες τίτλους επιστημονικών δημοσιεύσεων, καινοτόμα και ακούραστα εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύ­νονται σε γενικές και ειδικές ομάδες της κοινωνίας. Εχουν επιτύχει την αμείωτη αξιοποίηση μεγάλων ευρωπαϊκών κον­δυλίων και έχουν αντλήσει σπουδαίες χορηγίες από εγχώριες και διεθνείς πηγές. Και όλα αυτά με απόλυτη διαχειριστική διαύγεια, όπως προβλέπεται για τις Δι­ευθύνσεις του Δημοσίου. 

Το νέο σχέδιο νόμου που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο ελληνικό Κοι­νοβούλιο προβλέπει την αποκοπή των μουσείων από το επιστημονικό και δια­χειριστικό σώμα της Αρχαιολογικής Υπη­ρεσίας και την υπαγωγή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Επικαλείται την εκπλήρωση στόχων που ήδη επιτυγ­χάνονται και προσθέτει νέους, όπως την «ευέλικτη» λειτουργία εκτός ωραρίου με την επιβολή εισιτηρίου ή άλλου αντιτίμου για την οικονομική τους ενίσχυση και την ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό, με μόνιμη εξαγωγή εθνικών Συλλογών μας σε χώρες με διαφορετική νομοθεσία προστασίας των πολιτιστικών αγαθών. 

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, η δια­χείριση των κορυφαίων μουσειακών ιδρυ­μάτων της χώρας θα ασκείται σε ανώτατο βαθμό από Διοικητικά Συμβούλια, υψηλού μισθολογικού κόστους, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από ,mροσωmκότητες αναγνωρισμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστη­μών>), οι οποίες θα επιλέγονται και θα διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού, χωρίς να προσδιορίζεται με ακρίβεια οποιουδήποτε είδους επιστημο­νική ή επαγγελματική συνάφεια με το αντι­κείμενο του μουσειακού λειτουργήματος. Αντί της απόδοσης των εσόδων τους στον κρατικό προϋπολογισμό, τα μουσεία θα κρατούν τις ταμειακές τους εισπράξεις, θα εξακολουθούν να επιχορηγούνται ετησί­ως από το κράτος και θα αρκούνται στην δημοσίευση ετήσιου ισολογισμού, κάτι το οποίο συχνά παραλείπεται για χρόνια από πολλά Νομικά Πρόσωπα της χώρας μας. Το νέο διοικητικό μοντέλο ευαγγελίζεται στόχους που ήδη επιτυγχάνονται με τρό­πο εξόχως δαπανηρό, χωρίς εγγυήσεις οικονομικής διαφάνειας. 

Ας μου επιτραπεί τέλος να προσθέσω πως τα κρατικά αρχαιολογικά μου­σεία της χώρας μας διευθύνονται από εξειδικευμένους και διεθνώς εγνω­σμένους επιστήμονες. Υπάγονται και ελέγ­χονται διοικητικά και επιστημονικά από τη Γενική Διεύθυνση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εδώ και σχεδόν 190 χρόνια. Η αποκοπή τους από το σώμα της Υπηρεσίας που τα δημιούργησε και τα ανανεώνει ερευνητικά και με έμψυχο προσωπικό απειλεί να τα καταστήσει τερματικούς σταθμούς. Η ίδια αποκοπή επιχειρεί να μεταφέρει την ευθύνη της αφήγησης του παρελθόντος από τους καθ' ύλην αρμόδι­ους επιστήμονες σε ένα σώμα κυβερνητικά επιλεγμένων προσώπων, που θα υπάγο­νται και θα λογοδοτούν αποκλειστικά και μόνον στον πολιτικό τους προϊστάμενο. 

* Ο δρ Κώσταs Πασχαλίδnς είναι αρχαιολόγος, επι­μελnτής αρχαιοτήτων τns Προϊστορικής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) και εκλεγμένο μέλοs στο ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. 


Πηγή: Κ. Πασχαλίδης, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια