Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προχωρεί η στέγαση των «Δεσμωτών»

Τα ευρήματα αφορούν τρεις ομαδικούς τάφους του 7ου αι. π.Χ. με σκελετούς ανδρών που φέρουν κρίκους στα οστά των χεριών. Με 6,3 εκατομμύρια ε...

Τα ευρήματα αφορούν τρεις ομαδικούς τάφους του 7ου αι. π.Χ. με σκελετούς ανδρών που φέρουν κρίκους στα οστά των χεριών.
Τα ευρήματα αφορούν τρεις ομαδικούς τάφους του 7ου αι. π.Χ. με σκελετούς ανδρών που φέρουν κρίκους στα οστά των χεριών.

Με 6,3 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτεί το ΥΠΠΟΑ την κατασκευή του στεγάστρου προστασίας των «Δεσμωτών» του Φαλήρου, μετά την ανάκληση της δωρεάς των 4 εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τον Μάιο του 2022.

Το έργο αφορά την κατασκευή ενός κυλινδρικού στεγάστρου με ξύλινη στέγη που θα βυθίζεται σταδιακά στο έδαφος σε μια «σπειροειδή» μορφή, ώστε οι επισκέπτες να κατεβαίνουν από το φως του εξωτερικού περιβάλλοντος στον υπόγειο χώρο ταφής. Σύμφωνα με την προμελέτη του έργου, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ πριν από τρεις μήνες, τα αρχαιολογικά ευρήματα θα παρουσιάζονται στην κατάληξη της κυκλικής διαδρομής που θα κατεβαίνει σε βάθος 3,75 μέτρων.

Το κτίσμα που θα σχεδιαστεί θα αποτελείται από δύο διακριτά μέρη: έναν ισόγειο χώρο έκτασης 325 τ.μ. με στέγη και υπηρεσίες ενημέρωσης του κοινού για την περιοχή και τα εκθέματα, και έναν υπόγειο χώρο 450 τ.μ. όπου θα αναδεικνύονται οι τρεις συστάδες της ομαδικής ταφής των «Δεσμωτών» (79 σκελετοί ανδρών) που ανακαλύφθηκαν το 2016. Σύμφωνα με την προμελέτη του έργου, η κυλινδρική μορφή του στεγάστρου επιλέχθηκε ώστε να ενταχθεί αρμονικά στο ευρύτερο περιβάλλον του ΚΠΙΣΝ, αλλά να διατηρεί παράλληλα και μια διακριτή ταυτότητα σε σχέση με τα επιβλητικά κτίρια του πάρκου.

Μια ράμπα ήπιας κλίσης θα οδηγεί τους επισκέπτες από την Εσπλανάδα σε μια καθοδική πορεία που τους αποκόπτει από το προηγούμενο φυσικό περιβάλλον, ώστε να επικεντρωθούν στα ευρήματα και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Η παρατήρηση θα γίνεται από δύο σημεία χάρη σε ένα μεγάλο υαλοστάσιο, πίσω από το οποίο θα βρίσκονται τα εκθέματα, τα οποία αυτή την περίοδο έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις τους για τις πρόδρομες εργασίες της κατασκευής. Ο χώρος θα διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία και την υγρασία του.


Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια