Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Mαρμάρινο τραγικό προσωπείο

Στις 27 Μαρτίου η παγκόσμια θεατρική κοινότητα γιορτάζει την «τέχνη του βιώματος», το θέατρο και την διαχρονική κοινωνική απήχησή του. Με αφ...

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Mαρμάρινο τραγικό προσωπείο

Στις 27 Μαρτίου η παγκόσμια θεατρική κοινότητα γιορτάζει την «τέχνη του βιώματος», το θέατρο και την διαχρονική κοινωνική απήχησή του.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, γυρνάμε πίσω στην Aρχαία Ελλάδα, την κοιτίδα του σύγχρονου θεάτρου και τις αλληγορικές εκφάνσεις του.

Mαρμάρινο τραγικό προσωπείο που απεικονίζει το πρόσωπο ενός τυφλού γενειοφόρου ηλικιωμένου άνδρα, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου

Χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ.


Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Mαρμάρινο τραγικό προσωπείο

Εντάσσεται στο σύνταγμα αγαλμάτων που κοσμούσε ένα σημαντικό χορηγικό μνημείο στο Ιερό του Διονύσου στη Θάσο. Πρόκειται για μια μνημειακή κατασκευή σε μορφή πρόστυλου ναού, στο βάθος του οποίου  βρισκόταν η αψιδωτή βάση όπου έστεκε ο θεός προστάτης του θεάτρου, Διόνυσος, και η συνοδεία του: αλληγορικές απεικονίσεις των διαφόρων ειδών του θεάτρου, η Τραγωδία, η Κωμωδία,  ο Διθύραμβος και ο Νυχτερινός, ταυτισμένες χάρη στις επιγραφές που σώζονται στη βάση. 

Από το σύνταγμα αυτό σώθηκε η κεφαλή του Διονύσου, έξοχο δείγμα της πλαστικής του β΄ μισού του 4ου αι. π.Χ., η ακέφαλη Κωμωδία και το προσωπείο που πιθανόν κρατούσε στο χέρι της η Τραγωδία.

Το φαλακρό κρανίο, οι ρυτίδες του μετώπου, οι σακούλες κάτω από τα μάτια του, τα βαθουλωμένα μάγουλά του έχουν συλληφθεί και αποτυπωθεί με έναν ρεαλισμό σχεδόν εξπρεσιονιστικό και παραπέμπουν σε τραγικές μορφές, όπως ο Τειρεσίας, ή ο Οιδίποδας. 


Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου

1η Νοεμβρίου -31 Μαρτίου: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 08:30-15:30

1η Απριλίου -31 Οκτωβρίου: Καθημερινά 08:00-20:00

1η Νοεμβρίου -31 Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ

1η Απριλίου -31 Οκτωβρίου: κανονικό εισιτήριο 4 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ

Πληροφορίες: 25930 22180

https://www.efakav.gr/ 


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια