Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποκατάσταση και ανάδειξη των Νότιων Θερμών Αρχαίας Ολυμπίας

Στην υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο εταιρεία για την εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης των Ν. Θερμών της Αρχαίας Ολ...

Αποκατάσταση και ανάδειξη των Νότιων Θερμών Αρχαίας Ολυμπίας

Στην υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο εταιρεία για την εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης των Ν. Θερμών της Αρχαίας Ολυμπίας προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Ειδικότερα η αρχιτεκτονική μελέτη, θα περιλαμβάνει:

α) Τεχνική έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει: 

Αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, με αναλυτική περιγραφή των επιπλέον οικοδομικών καταλοίπων του μνημείου και του περιβάλλοντός του, που αποκαλύφθηκαν στο τρέχον έργο με καταγραφή των δομικών υλικών, περιγραφή του τρόπου δομής και των οικοδομικών φάσεων για τα νέα αποκαλυφθέντα κατάλοιπα. Η τεχνική έκθεση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις προτάσεις της Δ/νσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων για τα βοτσαλωτά δάπεδα στους βοηθητικούς χώρους και τα υποστρώματα των δαπέδων των θερμών χώρων της βόρειας πτέρυγας του λουτρού.


Πλήρη φωτογραφική τεκμηρίωση των επιπλέον οικοδομικών καταλοίπων.

Πρόταση αποκατάστασης όπου περιγράφονται οι προτεινόμενες επισκευαστικές και στερεωτικές επεμβάσεις( π.χ. συρραφές, επανατοποθετήσεις, συμπληρώσεις, συγκολλήσεις, στερεώσεις) και οι εργασίες που αποσκοπούν στην αρχιτεκτονική (ανακτήσεις, καθαρισμοί, αποχωματώσεις, επιχώσεις, συμπληρώσεις κλπ) και μορφολογική αποκατάσταση του μνημείου για τα νέα τμήματα που αποκαλύφθηκαν.

Πρόταση ανάδειξης για τη βέλτιστη αναγνωσιμότητα και επισκεψιμότητα των χώρων του συγκροτήματος με αποσαφήνιση κατά το δυνατόν της λειτουργίας των χώρων και των οικοδομικών φάσεων του μνημείου. Στην κατεύθυνση αυτή δύναται να κριθεί αναγκαία η τροποποίηση της αρχικής προμελέτης ως προς τις προτεινόμενες επεμβάσεις, τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες των προτεινόμενων διαδρομών και του απαραίτητου εξοπλισμού για την ευχερή κίνηση των επισκεπτών.


β) Σχέδια αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου: 


Πλήρη αρχιτεκτονική αποτύπωση για τις περιοχές του μνημείου που απαιτείται εμπλουτισμός της τεκμηρίωσής τους (κατόψεις, όψεις, τομές, σχέδια λεπτομερειών και επεξηγηματικά σχέδια) σε κλίμακα 1/50, 1/20.

Σχέδια λεπτομερειών και κατασκευαστικές λεπτομέρειες σε κατάλληλες κλίμακες (1/10,1/5).

Σχεδιαστική τεκμηρίωση της παθολογίας για τα νέα τμήματα που αποκαλύφθηκαν.

Σχεδιαστική απόδοση των συμπληρωματικών προτάσεων αποκατάστασης.

Σχεδιαστική απόδοση των συμπληρωματικών προτάσεων ανάδειξης.

Σχεδιαστική περιγραφή των προτεινόμενων διατάξεων με πληροφοριακό υλικό για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου.


Πηγή: Γ. Μικελόπουλος, Patris

Δεν υπάρχουν σχόλια