Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο μνημειώδης μαρμάρινος ταύρος του Κεραμεικού

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού Ο μνημειώδης μαρμάρινος ταύρος από τον ταφικό περίβολο του Διονυσίου του Κολλυτέως. [P 689] Χρονο...

Ο μνημειώδης μαρμάρινος ταύρος του Κεραμεικού

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού

Ο μνημειώδης μαρμάρινος ταύρος από τον ταφικό περίβολο του Διονυσίου του Κολλυτέως. [P 689]

Χρονολογείται στο Γ´τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

Το επιβλητικό γλυπτό ήταν κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο και υψωνόταν πάνω σε ψηλό βάθρο τοποθετημένο πίσω από έναν μαρμάρινο ναΐσκο με γραπτή διακόσμηση. Τα δύο επιγράμματα που έχουν σωθεί σχετικά με τον Διονύσιο, μας πληροφορούν ότι πέθανε άγαμος και προξένησε μεγάλη θλίψη στη μητέρα, στις αδελφές και στους φίλους του. Επίσης, ότι κατοικούσε τόσο στον γειτονικό προς τον Κεραμεικό δήμο του Κολλυτού όσο και στο νησί της Σάμου. Από γραπτή πηγή που βρέθηκε στο νησί μαθαίνουμε ότι ο Διονύσιος ασκούσε το λειτούργημα του ταμία στο Ηραίο, κατά το έτος 346/45 π.Χ.


Ο μνημειώδης μαρμάρινος ταύρος του Κεραμεικού

Το μαρμάρινο γλυπτό, που ανακαλύφθηκε με την έναρξη των ανασκαφών το 1863, κρίθηκε ως το καταλληλότερο σύμβολο για το αξίωμα και τη θέση του Διονυσίου και ταυτόχρονα αποτέλεσε από πολύ νωρίς το σήμα κατατεθέν του αρχαίου νεκροταφείου.

Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο που λειτουργεί εντός του Αρχαιολογικού Χώρου. Το Μουσείο στεγάζει εκθέματα, σχεδόν αποκλειστικά ταφικού χαρακτήρα, που προέρχονται από τις ανασκαφές του Κεραμεικού. Η πρόσβαση γίνεται από τον πεζόδρομο, στην οδό Ερμού 148.


Ο μνημειώδης μαρμάρινος ταύρος του Κεραμεικού

Ωράριο Λειτουργίας: 

1η Απριλίου - 31 Οκτωβρίου: Καθημερινά 08.00 – 20.00. Τρίτη 10.00 – 20.00.

1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου: Καθημερινά 08.00 – 15.00

1η Απριλίου – 31η Οκτωβρίου: Γενική είσοδος 8 ευρώ, Μειωμένο, 4 ευρώ. 

1η Νοεμβρίου – 31η Μαρτίου: Γενική είσοδος 4 ευρώ. 

Πληροφορίες: 210 3463552

https://efaathculture.gr/


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια