Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ψηφιδωτό με τον ήρωα Αινεία ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει τον ήρωα Αινεία στην πόλη Osmaniye, της Τουρκίας. [Credit: IHA Photo] Ανασκαφές στην ...

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει τον ήρωα Αινεία στην πόλη Osmaniye, της Τουρκίας. [Credit: IHA Photo]
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει τον ήρωα Αινεία στην πόλη Osmaniye, της Τουρκίας.
[Credit: IHA Photo]

Ανασκαφές στην πόλη Osmaniye της νότιας Τουρκίας αποκάλυψαν ένα μεγάλο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον θρυλικό ήρωα της Τροίας, Αινεία, τον πρωταγωνιστή στο επικό ποίημα του Βιργίλιου, την «Αινειάδα».

Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών για την θεμελίωση ενός εργοταξίου. Η ανασκαφή αποκάλυψε τα ερείπια μιας ρωμαϊκής έπαυλης και ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει τον ήρωα Αινεία, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» του Ομήρου.

Οι αρχαιολόγοι επισήμανα ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο παράδειγμα παρόμοιου ψηφιδωτού. Η οπτική ποιότητα και οι απεικονίσεις του ψηφιδωτού συναγωνίζονται αυτών της διάσημης αρχαίας πόλης του Ζεύγματος στο Gaziantep. Το ψηφιδωτό πιστεύεται ότι διακοκοσμεί το δάπεδο μιας έπαυλης που χτίστηκε τον 1ο με 2ο αιώνα μ.Χ.

Ο Cezmi Yurtsever, ιστορικός και συγγραφέας, περιέγραψε το μωσαϊκό του Αινεία ως «μοναδικό στον κόσμο».

«Το 2015 ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα και ψηφιδωτά στο δάπεδο ενός κτηρίου στο κέντρο της συνοικίας Kadirli. Τότε πολλοί αρχαιολόγοι ήρθαν εδώ και έκαναν ανασκαφές στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια αυτών των ανασκαφών βρέθηκαν αρκετά ψηφιδωτά που διακοσμούσαν το κτήριο. Σε μια σκηνή από αυτά, απεικονιζόταν ένας πολεμιστής καβάλα σε ένα άλογο κρατώντας ένα δόρυ, και υπήρχε μια απεικόνιση μιας γυναίκας με την επιγραφή της Διδούς, της ιδρύτριας της Καρχηδόνας, που πήγαινε σε κυνήγι λιονταριού με τον πολεμιστή. Το όνομα αυτού του πολεμιστή είναι ο Αινείας, ο μεγάλος Τρωικός ήρωας. Ήταν μια σημαντική προσωπικότητα μετά τον Έκτορα, τον πρίγκιπα της Τροίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Yurtsever σημείωσε επίσης ότι το ψηφιδωτό με την σκηνή που απεικονίζει τον Αινεία να πολεμά με το λιοντάρι ανακαλύφθηκε στην ίδια περιοχή.

«Αυτό το μέρος ήταν η αρχαία Φλαβιόπολη που χτίστηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αυτό το ψηφιδωτό κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η πόλη της Φλαβιόπολης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο που απεικονίζει έναν ήρωα του Τρωικού Πολέμου είναι μια απαράμιλλη ανακάλυψη για την αρχαιολογία και την ιστορία.

Όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και αυτό το μέρος μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο, το Kadirli και το Osmaniye θα βρίσκονται στην παγκόσμια τουριστική ατζέντα. Επειδή το πιο πολύτιμο ψηφιδωτό του ήρωα του Τρωικού Πολέμου στον κόσμο είναι εδώ», συμπλήρωσε ο Yurtsever.


Πηγή: Daily Sabah

Δεν υπάρχουν σχόλια