Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το μουσείο της Μοσούλης εισέρχεται στην τελική φάση αποκατάστασης και σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει το 2026

Ο ι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι το Μουσείο της Μοσούλης, γνωστό για τους θησαυρούς του και κατεστραμμένο από τους τζιχαντιστές...

Το μουσείο της Μοσούλης εισέρχεται στην τελική φάση αποκατάστασης και σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει το 2026

Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι το Μουσείο της Μοσούλης, γνωστό για τους θησαυρούς του και κατεστραμμένο από τους τζιχαντιστές, εισήλθε στην τελική φάση αποκατάστασης για να ανοίξει ξανά το 2026, περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά το κλείσιμό του για το κοινό.

Το μουσείο έκλεισε τις πόρτες του το 2003, εν μέσω του χάους που ακολούθησε την εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, και αργότερα λεηλατήθηκε από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αφού κατέλαβαν την πόλη το 2014. «Γιορτάζουμε σήμερα την έναρξη του έργου αποκατάστασης του Μουσείου της Μοσούλης», δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ιράκ, Λαΐθ Ματζίντ, σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό το μουσείο, μια εικόνα των ιρακινών μουσείων, έγινε στόχος μιας βάρβαρης και αδιάκριτης επίθεσης», υπενθύμισε ο Ματζίντ, αναφερόμενος στους τζιχαντιστές.

Με τη βοήθεια σφυροδρέπανων, οι ισλαμιστές παραμόρφωσαν αγάλματα και άλλους προϊσλαμικούς θησαυρούς που είχαν τοποθετηθεί στο μουσείο, όπως έδειξαν σε ένα διαβόητο βίντεο το 2015. Μια τρύπα παραμένει στο πάτωμα της γκαλερί ασσυριακής τέχνης του μουσείου, που προκλήθηκε από έκρηξη βόμβας. «Μέρος αυτής της τρύπας θα διατηρηθεί, ως μαρτυρία για το τι συνέβη», δήλωσε ο Τζέιρ αλ-Ντιν Άχμεντ Νάσερ, επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων στην επαρχία Νινευή, της οποίας η Μοσούλη είναι η πρωτεύουσα. Μια νέα έκθεση που παρουσιάζει την ιστορία του μουσείου και τα τρέχοντα σχέδια αποκατάστασης εγκαινιάστηκε επίσης στο πλαίσιο των προσπαθειών που υποστηρίζονται από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων.

Μεταξύ των αντικειμένων που αλλοιώθηκαν από τους τζιχαντιστές και υποβάλλονται σε αποκατάσταση στο μουσείο είναι αρκετοί θησαυροί από τον ασσυριακό αρχαιολογικό χώρο του Νιμρόντ, μεταξύ των οποίων ένα φτερωτό λιοντάρι, δύο «λαμασού» – φτερωτά λιοντάρια με ανθρώπινα κεφάλια – και η βάση του θρόνου του βασιλιά Ασουρνασίρπαλ Β΄, από τον 9ο αιώνα π.Χ..


Πηγή: Ντ. Στάνκοβιτς, ErtNews

Δεν υπάρχουν σχόλια