Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο φως η πύλη και τα τείχη της αρχαίας Μόβωλλας

Ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία πόλη  Μόβωλλα (γνωστή και ως Μάβωλλα ή Μογωλλά) αρχαία ελληνική πόλη της Καρίας.  Βρί...

Στο φως η πύλη και τα τείχη της αρχαίας Μόβωλλας

Ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία πόλη Μόβωλλα (γνωστή και ως Μάβωλλα ή Μογωλλά) αρχαία ελληνική πόλη της Καρίας. Βρίσκεται στην σημερινή περιοχή Menteşe της δυτικής επαρχίας των Μούγλων και φέρει αρχικά ίχνη κατοίκησης πριν από 4.500 χρόνια.

Ο Adnan Diler, ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Muğla Sıtkı Koçman, είναι ο επιστημονικός σύμβουλος ανασκαφών της αρχαίας πόλης της Μόβωλλας, η οποία έχει θέα στην περιοχή του Menteşe.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως στοιχεία ηλικίας 4.500 χρόνων, αποκάλυψαν την πύλη της αρχαίας πόλης, τείχη και λαξευμένους σε βράχους τάφους. Υπάρχουν επίσης οικίες, κατοικίες, ιερά και λαξευμένες στους βράχους δεξαμενές όπου συγκεντρώνεται το νερό της βροχής.

Οι εργασίες επιφανειακής έρευνας ξεκίνησαν στη Μόβωλλα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και οι φετινές ανασκαφές διεξάγονται υπό τη διεύθυνση της Διεύθυνσης του Μουσείου των Μούγλων. Κατά το πρώτο στάδιο των ανασκαφών, βρέθηκαν οι βραχώδεις τάφοι κοντά στην πύλη της αρχαίας πόλης. Η πύλη εισόδου και μέρος των τειχών έχουν επίσης αποκαλυφθεί. Συνεχίζονται οι εργασίες στις κατοικίες μαζί με τις ανασκαφές που γίνονται στο κάστρο.

«Οι εργασίες ξεκίνησαν στο κάστρο της Μόβωλλας τη δεκαετία του 2000. Δεν υπήρχε ανασκαφή εκείνη την εποχή. Πραγματοποιήθηκαν επιφανειακές έρευνες για περίπου πέντε ή έξι χρόνια. Τα υλικά που βρήκαμε στην επιφάνεια εκείνα τα χρόνια έδειξαν ότι το κάστρο της Μόβωλλας χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια. Πέρυσι ευρήματα μπροστά από τα βόρεια τείχη μας έδειξαν ότι υπήρχαν κατοικίες ακριβώς πίσω από τους τοίχους. Φτάσαμε εκεί σε ευρήματα που χρονολογούνται από τον 12ο και 13ο αιώνα, δηλ. την βυζαντινή και οθωμανική περίοδο. Στόχος μας φέτος είναι να ανακαλύψουμε τα ερείπια στη διαδρομή πεζοπορίας», είπε ο Diler.

Μιλώντας για την ιστορία του οικισμού εκεί, ο Diler πρόσθεσε ότι το όνομα "Μούγλα" πηγαίνει πίσω 2.400 χρόνια, όταν ήταν Μόβωλλα ή Μογωλλά κατά την αρχαιότητα.

«Ο οικισμός αναπτύσσεται πάνω στο λόφο και χτίστηκε για λόγους προστασίας. Έξω από τον οικισμό υπάρχουν τάφοι και μέσα στον οικισμό υπάρχουν αστικές κατασκευές, καστροκατοικίες, κατοικίες, στέρνες και ιερά. Έχουμε αποκαλύψει μερικά από αυτά τα μέρη.

Τα ίχνη ζωής στη Μόβωλλα χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα δηλαδή στην τελευταία περίοδο της οθωμανικής και βυζαντινής εποχής. Ωστόσο, τα αρχικά ίχνη κατοίκησης μας υποδεικνύουν ότι εδώ υπάρχει ένας οικισμός 4.500 ετών», συμπλήρωσε είπε ο Diler.


Πηγή: Hurriyet Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια