Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η τοιχογραφία με το κυνήγι από τον Βασιλικό Τάφο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές (Βεργίνα): Μελέτη του αρχαίου χρώματος με σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής

(Φωτ. Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη) Από τις 8 μέχρι τις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών  (μνημείο UNESCO) η πρώτη φάση...

Η τοιχογραφία με το κυνήγι από τον Βασιλικό Τάφο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές (Βεργίνα): Μελέτη του αρχαίου χρώματος με σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής
(Φωτ. Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη)

Από τις 8 μέχρι τις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (μνημείο UNESCO) η πρώτη φάση της διεπιστημονικής, μη καταστροφικής μελέτης της τοιχογραφίας με παράσταση κυνηγιού που κοσμεί τη ζωφόρο της πρόσοψης του τάφου του Φιλίππου Β΄. Η μελέτη εντάσσεται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου ReVis, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Το έργο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το Εργαστήριο XRF του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής – Εθνικό Κέντρο Φυσικών Ερευνών «Δημόκριτος» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας – Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε ό,τι αφορά στην εργαστηριακή υποδομή, το ReVis υποστηρίζεται επίσης από το MOLAB (Mobile Laboratory) που παρέχει πρόσβαση σε φορητά όργανα και συγχρηματοδοτείται από την σύμπραξη IPERION HS (Horizon 2020). Στην επιτόπια εξέταση της τοιχογραφίας συνεργάζονται επίσης το XRAYlab, Istituto di Scienze del Patrimonio Culturale (ISPC), Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) της Catania, το Centro di Eccellenza SMAArt, Università degli studi και το Istituto di Scienze e Tecnologie Chimiche “Giulio Natta”, CNR της Perugia. Για την έρευνα εφαρμόζονται εξειδικευμένες αναλυτικές και απεικονιστικές τεχνικές, με στόχο την ανίχνευση των χρωστικών υλών και της τεχνικής που ακολουθήθηκε για την εκτέλεση της τοιχογραφίας και, ενδεχομένως, την αναγνώριση εικονογραφικών στοιχείων που εξ αιτίας της φθοράς της ζωγραφικής επιφάνειας, δεν είναι πλέον ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Το έργο ReVis αναδεικνύει τη σημασία της διεπιστημονικότητας και διερευνά τη δυνατότητα συμβολής της τεχνολογίας στην προσπάθεια της καλύτερης κατανόησης ενός από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας ζωγραφικής που διατηρήθηκε ως σήμερα.


Εικόνα 1. Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών. Πρόσοψη Τάφου Φιλίππου Β’. Εξέταση της τοιχογραφίας με μη-καταστροφικές μεθόδους διάγνωσης από τις συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες  του προγράμματος ReVis , Μάρτιος 2023 (Φωτ. Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη).
Εικόνα 1. Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών. Πρόσοψη Τάφου Φιλίππου Β’. Εξέταση της τοιχογραφίας με μη-καταστροφικές μεθόδους διάγνωσης από τις συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες  του προγράμματος ReVis , Μάρτιος 2023 (Φωτ. Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη). 

Εικόνα 2. Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών. Πρόσοψη Τάφου Φιλίππου Β’. Εξέταση της τοιχογραφίας με μη-καταστροφικές μεθόδους διάγνωσης (MAXRF, XRD) από την ομάδα του εργαστηρίου XRAYlab, ISPC/CNR της Catania, και του ΙΠΣΦ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, Μάρτιος 2023 (Φωτ. Χρίστος Σιμάτος).
Εικόνα 2. Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών. Πρόσοψη Τάφου Φιλίππου Β’. Εξέταση της τοιχογραφίας με μη-καταστροφικές μεθόδους διάγνωσης (MAXRF, XRD) από την ομάδα του εργαστηρίου XRAYlab, ISPC/CNR της Catania, και του ΙΠΣΦ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, Μάρτιος 2023 (Φωτ. Χρίστος Σιμάτος). 

Εικόνα 3. Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών. Πρόσοψη Τάφου Φιλίππου Β’. Αποτύπωση της επιφάνειας της τοιχογραφίας με τη χρήση φωτογραμμετρίας  από την ομάδα του εργαστηρίου XRAYlab, ISPC/CNR της Catania, Μάρτιος 2023 (Φωτ. Χρίστος Σιμάτος).
Εικόνα 3. Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών. Πρόσοψη Τάφου Φιλίππου Β’. Αποτύπωση της επιφάνειας της τοιχογραφίας με τη χρήση φωτογραμμετρίας  από την ομάδα του εργαστηρίου XRAYlab, ISPC/CNR της Catania, Μάρτιος 2023 (Φωτ. Χρίστος Σιμάτος). 

Το ερευνητικό έργο με τίτλο «Η τοιχογραφία με το κυνήγι από τον Τάφο ΙΙ στη Βεργίνα: μια καινοτόμος διεπιστημονική προσέγγιση για τη μελέτη και την απεικόνιση ενός ζωγραφικού αριστουργήματος της Κλασικής Αρχαιότητας» υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών» (Αριθμός Έργου: 4366).


Πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Δεν υπάρχουν σχόλια