Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιατρικά αρχεία αποκαλύπτουν την ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη;

Ο Hyam Hyams «ταυτοποιείται» ως ο διαβόητος Τζακ ο Αντεροβγάλτης. [Credit: London Metropolitan Archives via  Telegraph] Πρώην εθελόντρια της...

Ο Hyam Hyams «ταυτοποιείται» ως ο διαβόητος Τζακ ο Αντεροβγάλτης. [Credit: London Metropolitan Archives via Telegraph]
Ο Hyam Hyams «ταυτοποιείται» ως ο διαβόητος Τζακ ο Αντεροβγάλτης. [Credit: London Metropolitan Archives via Telegraph]

Πρώην εθελόντρια της αστυνομίας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την ταυτότητα του πιο διαβόητου ίσως serial killer της βρετανικής ιστορίας, του Τζακ του Αντεροβγάλτη.

Η Sarah Bax Horton – της οποίας ο προπάππους ήταν αστυνομικός και ερευνούσε την διάσημη υπόθεση του Τζακ του Αντεροβγάλτη– έχει ανακαλύψει αδιάσειστα στοιχεία που ταιριάζουν με τις περιγραφές μαρτύρων του άνδρα, τον οποίον είδαν με τα θύματα λίγο πριν τα μαχαιρώσει θανάσιμα το 1888 στο East End of Λονδίνο.

Το αστυνομικό της «δαιμόνιο» την οδήγησε στον Hyam Hyams. Εκείνος ζούσε σε μια περιοχή στο επίκεντρο των δολοφονιών και ως κατασκευαστής πούρων, ήξερε να χρησιμοποιεί μαχαίρι. Ήταν επιληπτικός και αλκοολικός που έμπαινε και έβγαινε σε ψυχιατρεία, η κατάστασή του χειροτέρευε αφού τραυματίστηκε μετά από ατύχημα και δεν μπορούσε να εργαστεί. Είχε επιτεθεί επανειλημμένα στη σύζυγό του ενώ ήταν παρανοϊκός μαζί της καθώς θεωρούσε ότι τον απατά. Τελικά συνελήφθη όταν επιτέθηκε σε εκείνη και τη μητέρα του με έναν μπαλτά. Αλλά είναι ο Hymes ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης; 


Είναι ο Hyam Hyams ο διαβόητος Τζακ ο Αντεροβγάλτης;

Η Sarah Bax Horton απέκτησε πρόσβαση στα ιατρικά του αρχεία και ανακάλυψε δραματικές λεπτομέρειες. Όπως δήλωσε στην Telegraph: «Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης μπορεί να ταυτοποιηθεί ως ο Hyam Hyams χρησιμοποιώντας κάποια ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά».

Μάρτυρες περιέγραψαν έναν άνδρα γύρω στα 30 με δυσκολία στη κίνηση του χεριού του και περίεργο βάδισμα, με λυγισμένα γόνατα. Η Sarah Bax Horton ανακάλυψε ότι σύμφωνα με τα ιατρικά στοιχεία ο Hyams, ο οποίος ήταν 35 ετών το 1888, είχε έναν τραυματισμό που δεν του επέτρεπε να «λυγίσει ή να τεντώσει» το αριστερό του χέρι αλλά και ένα ιδιόμορφο βάδισμα και αδυναμία να ισιώσει τα γόνατά του, ενώ παράλληλα έσερνε το πόδι του. Έπασχε επίσης από μια σοβαρή μορφή επιληψίας, με τακτικές κρίσεις.

Τα θύματα ήταν σεξεργάτριες ή άπορες γυναίκες. Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έκοβε τον λαιμό τους με μαχαίρι και σφάγιαζε τα σώματά τους έπειτα από φρενήρεις επιθέσεις. Οι αρχές μετά από κάθε έγκλημα λάμβαναν χλευαστικά ανώνυμα σημειώματα από κάποιον που αποκαλούσε τον εαυτό του ως "Τζακ ο Αντεροβγάλτης". Οι δολοφονίες του είναι μέχρι και σήμερα από τα πιο διαβόητα ανεξιχνίαστα εγκλήματα.


Η Sarah Bax Horton [Credit: Telegraph]
Η Sarah Bax Horton. [Credit: Telegraph]

Τα θύματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη

Τουλάχιστον έξι γυναίκες, οι Martha Tabram, Polly Nichols, Annie Chapman, Elisabeth Stride, Kate Eddowes και Mary Jane Kelly – δολοφονήθηκαν μέσα ή κοντά στο Whitechapel μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου του 1888.

Ο ιατρικός φάκελος του Hyams, από διάφορα ιατρεία και άσυλα, αποκαλύπτουν ότι η ψυχική και σωματική του παρακμή συνέπεσε με την περίοδο των εγκλημάτων του Τζακ του Αντεροβγάλτη, η οποία κλιμακώθηκε όταν ο Hymes τραυματίστηκε στο αριστερό του χέρι τον Φεβρουάριο του 1888 μέχρι και τη σύλληψή του τον Σεπτέμβριο του 1889.

«Αυτή η πορεία κλιμάκωσης ταίριαζε με την αυξανόμενη βία των δολοφονιών», είπε η Sarah Bax Horton. «Ήταν ιδιαίτερα βίαιος μετά τις σοβαρές επιληπτικές του κρίσεις, γεγονός που εξηγεί την περιοδικότητα των δολοφονιών. Στα ιατρικά αρχεία, αναφέρεται αυτό που είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες – ότι είχε ένα περίεργο βάδισμα. Ήταν αδύναμος στα γόνατα και δεν άπλωνε πλήρως τα πόδια του. Όταν περπατούσε, είχε ένα είδος ιδιόμορφου βηματισμού, το οποίο ήταν πιθανώς μια παρενέργεια κάποιας εγκεφαλικής βλάβης ως αποτέλεσμα της επιληψίας του».


Τα κοινά χαρακτηριστικά Hyam Hyams και Τζακ Αντεροβγάλτη

Οι μαρτυρίες για το ύψος και το βάρος του Τζακ του Αντεροβγάλτη ήταν παρόμοιες με τις λεπτομέρειες στους ιατρικούς φακέλους του Hyams, όπως ανακάλυψε η Bax Horton.

«Οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν έναν άνδρα μεσαίου αναστήματος και σωματικής διάπλασης, ύψους μεταξύ 1,65 μ. και 1,72 μ.. Ψηλός (για την εποχή), εύσωμος και με φαρδείς ώμους. Ο Hyams ήταν 1,70 μ. και ζύγιζε 67 κιλά. Η φωτογραφία του δείχνει ότι οι ώμοι του ήταν αισθητά φαρδείς».

Η Sarah Bax Horton έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σωματική και πνευματική παρακμή του Hyams - που επιδεινώθηκε από τον αλκοολισμό του - τον ώθησε να σκοτώνει. Οι δολοφονίες σταμάτησαν στα τέλη του 1888, περίπου την εποχή που ο Hyams συνελήφθη από την αστυνομία ως «περιπλανώμενος τρελός». Το 1889, φυλακίστηκε στο άσυλο ανιάτων Colney Hatch, στο βόρειο Λονδίνο, μέχρι τον θάνατό του το 1913. Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης δεν δολοφόνησε ποτέ ξανά.


Ιατρικά αρχεία αποκαλύπτουν την ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη
[Credit: Telegraph]

Στο παρελθόν διάφοροι ύποπτοι είχαν μπει στη λίστα ως ο άνθρωπος πίσω από τις δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου του καλλιτέχνη Walter Sickert, ο οποίος ζωγράφισε φρικιαστικές εικόνες μιας δολοφονημένης σεξεργάτριας.

Ο Hyams ήταν στη «μακρά λίστα» με περίπου 100 υπόπτους, αλλά η Sarah Bax Horton ισχυρίζεται ότι αποκλείστηκε από ένοχος επειδή δεν είχε γίνει σωστή αναγνώριση. «Όταν προσπαθούσα να αναγνωρίσω τον σωστό Hyam Hyams, βρήκα περίπου πέντε άτομα. Χρειάστηκε αρκετή δουλειά για να προσδιοριστούν τα σωστά βιογραφικά του στοιχεία. Ο Hyam Hyams δεν έχει ποτέ ξανά ερευνηθεί πλήρως ως ύποπτος για την ταυτοποίηση του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Για να προστατευθεί το απόρρητο των εν ζωή ατόμων, δύο από τα αρχεία του άσυλου ανιάτων Colney Hatch, συμπεριλαμβανομένου του Hyams, ήταν απόρρητα για το κοινό μέχρι το 2013 και το 2015».


Η έρευνα για τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη

Αυτό που κάνει την έρευνά της ιδιαίτερα ασυνήθιστη είναι ότι οδηγήθηκε σε αυτά τα συμπεράσματα από την τυχαία ανακάλυψή της το 2017, ότι ο προ-προπάππους της, ο Harry Garet ήταν στη Μητροπολιτική Αστυνομία στο αστυνομικό τμήμα της Leman Street, έδρα της έρευνας για τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη. Τοποθετήθηκε εκεί από τον Ιανουάριο του 1888 – το μοιραίο έτος των δολοφονιών – και παρέμεινε μέχρι το 1896.

Η Sarah Bax Horton, είναι συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος που εργάστηκε εθελοντικά στην αστυνομία του Λονδίνου για σχεδόν δύο δεκαετίες μέχρι το 2020. Δεν είχε ιδέα για την ιστορία του προγόνου της μέχρι που άρχισε να ερευνά την οικογένειά της και εκεί ανακάλυψε τη σχέση του προ-προπαπού της με τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη.

Τώρα θα παρουσιάσει τα εκτενή της στοιχεία σε ένα βιβλίο, με τίτλο «One-Armed Jack: Uncovering the Real Jack the Ripper», που θα κυκλοφορήσει από τον οίκο Michael O'Mara Books τον επόμενο μήνα.

Είναι γραμμένο ως φόρο τιμής στον πρόγονό της και στους αστυνομικούς συναδέλφους του. «Πρόκειται για μια καλά ερευνημένη, καλογραμμένη και πολυαναμενόμενη βιβλιογραφική εξέταση ενός πιθανού υπόπτου. Αν έχετε ιδέα για το είδος του ανθρώπου που μπορεί να ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, θα μπορούσε να είναι ο Hyam Hyams», είπε ο γνώστης της υπόθεσης Paul Begg.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια