Το μοτίβο του τετράκτινου αστεριού που περιβάλλεται από τέσσερα τόξα είναι σπάνιο, καθώς υπάρχουν μόλις τρία γνωστά κελτικά νομίσματα του συ...
Ένα εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα «τύπου Ουράνιου Τόξου (Rainbow)» που κατασκευάστηκε από τους Κέλτες πριν από 2.000 χρόνια, βρέθηκε δίπλα σε ένα ποτάμι στη Γερμανία, σύμφωνα με την Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή της Βαυαρίας.
Το χρυσό νόμισμα, που κόπηκε τον 2ο ή τον 1ο αιώνα π.Χ., διαθέτει ένα σπάνιο σχέδιο ενός τετράκτινου αστεριού που περιβάλλεται από τόξα στη μία πλευρά, δήλωσε ο Bernward Ziegaus, ανώτερος επιμελητής στο νομισματικό τμήμα της Κρατικής Αρχαιολογικής Συλλογής που μελετά το νόμισμα. Όπως και άλλα τέτοια νομίσματα του συγκεκριμένου τύπου, το νόμισμα είναι κυρτό.
«Η ονομασία των νομισμάτων αυτών προέρχεται από τον μύθο ότι είναι σταγόνες χρυσού που πέφτουν στη γη στο τέλος ενός ουράνιου τόξου», δήλωσε ο Ziegaus στο Live Science. «Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο για αυτά τα κελτικά νομίσματα μπορούν να βρεθούν μόνο από τα παιδιά που γεννήθηκαν Κυριακή ή από ένα τυχερό παιδί. Μάλιστα αυτός που το βρήκε έχει γεννηθεί Κυριακή και είναι όντως κυριακάτικο, τυχερό παιδί!».
Το άτομο που το βρήκε με την χρήση ανιχνευτή, συνεργάτης με κρατικούς αρχαιολογικούς αξιωματούχους, ανακάλυψε το νόμισμα αυτή την άνοιξη περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά του Μονάχου στον ποταμό Λεχ στη νότια πολιτεία της Βαυαρίας.
Η μία πλευρά του κελτικού νομίσματος εμφανίζει ένα σχηματοποιημένο ανθρώπινο κεφάλι. [Credit: © Stefanie Friedrich, Αρχαιολογική Κρατική Συλλογή (Μόναχο)] |
Είναι άγνωστο πώς το νόμισμα βάρους 1,9 γραμμαρίων κατέληξε εκεί, αλλά το σημείο δεν απέχει πολύ από έναν αρχαίο δρόμο. Αυτός ο δρόμος ξεκινούσε από το σημερινό Τρέντο στη βόρεια Ιταλία και αργότερα έγινε γνωστός ως ο ρωμαϊκός δρόμος Via Claudia Augusta που διέσχιζε τις Άλπεις, σύμφωνα με τον Ziegaus.
«Ίσως το νόμισμα χάθηκε κατά λάθος στην πορεία», είπε χαρακτηριστικά.
Η μία πλευρά του νομίσματος πλάτους 13 χιλιοστών «εμφανίζει ένα ανθρώπινο κεφάλι με μεγάλο μάτι, με τη μύτη και τα χείλη να απεικονίζονται ως τελείες», είπε ο Ziegaus. Η ανάλυση μετάλλων αποκάλυψε ότι το νόμισμα είναι 77% χρυσός, 18% ασήμι και 5% χαλκός.
Υπάρχουν μόνο τρία γνωστά νομίσματα με το μοτίβο του αστεριού και του τόξου. «Η ερμηνεία του κινήτρου είναι δύσκολη», είπε ο Ziegaus. «Το αστέρι είναι ίσως ένα σύμβολο για τα τέσσερα βασικά σημεία, τα τόξα πρέπει να θεωρηθούν ως σημάδια για τον ορίζοντα και την ανατολή και τη δύση του φεγγαριού».
Οι αρχαίοι Κέλτες ήταν άγριοι πολεμιστές που έζησαν στην ηπειρωτική Ευρώπη και αργότερα λεηλάτησαν τη Ρώμη. Τα παλαιότερα κελτικά νομίσματα της Βαυαρίας χρονολογούνται στον 3ο αιώνα π.Χ., αλλά η ρωμαϊκή κατάκτηση της περιοχής το 15 π.Χ. οδήγησε στο τέλος της κελτικής κοπής, είπε ο Ziegaus. Μετά από αυτό, τα ρωμαϊκά νομίσματα έγιναν το κύριο νόμισμα στην περιοχή.
«Πρόκειται για ένα θαυμάσιο εύρημα, ακόμα κι αν είναι μόνο ένα νόμισμα. Υπάρχουν ελάχιστα δείγματα αυτού του τύπου μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Marjanko Pilekić, υποψήφιος διδάκτορας της αρχαίας νομισματοκοπίας και της οικονομίας στην αρχαιότητα στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.
Εάν βρεθούν περισσότερα τέτοια νομίσματα στην περιοχή, «μπορεί να δημιουργηθεί μια εικόνα της διανομής του νομίσματος», είπε ο Pilekić στο Live Science.
Ο άνθρωπος που βρήκε το νόμισμα το δώρισε στην Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή της Βαυαρίας στο Μόναχο. Επειδή είναι «εξαιρετικά σπάνιο», θα εκτεθεί μόνιμα στο μουσείο μαζί με άλλους θησαυρούς κελτικών νομισμάτων το 2024, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ziegaus.
Πηγή: Live Science
Δεν υπάρχουν σχόλια