Ο ναός που αποκαλύφθηκε στη Σάρσινα ήταν αφιερωμένος στις ρωμαϊκές εκδοχές του Δία, της Ήρας και της Αθηνάς. [Credit: MiBac ] Η Σάρσινα είνα...
Ο ναός που αποκαλύφθηκε στη Σάρσινα ήταν αφιερωμένος στις ρωμαϊκές εκδοχές του Δία, της Ήρας και της Αθηνάς. [Credit: MiBac] |
Η Σάρσινα είναι μια ήσυχη, αγροτική κωμόπολη 3.000 κατοίκων στα Απέννινα Όρη της Ιταλίας, περιτριγυρισμένη από εκπληκτική θέα και πρόβατα που βόσκουν.
Αν και έχει ένδοξο παρελθόν, ως στρατηγικό αμυντικό φυλάκιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και γενέτειρα του διάσημου θεατρικού συγγραφέα Πλαύτου, σήμερα δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνει κανείς εκεί πέρα από πεζοπορία και παρατήρηση πουλιών.
Και παρόλο που τόσο οι ντόπιοι όσο και οι παραθεριστές θα συμφωνούσαν ότι ο αγροτικός, αργός ρυθμός ζωής αποτελεί μέρος της γοητείας της Σάρσινα, οι κάτοικοί της περίμεναν με ενθουσιασμό την κατασκευή ενός συγκροτήματος που θα περιλάμβανε σούπερ μάρκετ, γυμναστήριο και παιδική χαρά. Αλλά δεν ήταν γραφτό να γίνει – τουλάχιστον, όχι όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Κάτω από το βάθρο του ναού του 1ου αιώνα π.Χ., αποκαλύφθηκαν ακόμη παλαιότερα ερείπια, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. [Credit: MiBac] |
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργάτες στη συγκεκριμένη περιοχή στα περίχωρα της πόλης τον Δεκέμβριο του 2022 έφεραν στο φως τα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού capitolium – του κυρίου ναού κάθε σημαντικής ρωμαϊκής πόλης, που ήταν κόμβος για το εμπόριο και τις θρησκευτικές και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις –που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ.
Στις αρχές Ιουλίου οι ανασκαφές φανέρωσαν μια ενιαία επιβλητική κατασκευή από ψαμμίτη και μαρμάρινες πλάκες, 577 τετραγωνικών μέτρων, η οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ήταν το βάθρο πάνω στο οποίο χτίστηκαν οι κίονες και οι τοίχοι του ναού.
«Ανακαλύψαμε τρία ξεχωριστά δωμάτια, πιθανώς αφιερωμένα στην τριάδα των θεών Γιούπιτερ, Γιούνο και Μινέρβα (σ.σ. οι αντίστοιχες ρωμαϊκές εκδοχές των Δία, Ήρας και Αθηνάς)», δήλωσε στο CNNi η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής Ρομίνα Πιράλια. «Οι ανασκαφές συνεχίζονται. Και έχουμε ήδη εντοπίσει ένα παλαιότερο, βαθύτερο στρώμα ερειπίων που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν οι Ούμβροι (σ.σ. μια αρχαία ιταλική φυλή που προϋπήρχε των Ρωμαίων) ζούσαν στην περιοχή».
Οι πέτρες και οι πλάκες του ναού γλίτωσαν από τη λεηλασία για την κατασκευή νεότερων κτισμάτων. [Credit: MiBac] |
Η ανακάλυψη του ναού ανάγκασε τις τοπικές αρχές να αναθεωρήσουν τα οικοδομικά τους σχέδια. «Δεν θα χαλάσουμε τον ναό για να δώσουμε χώρο σε σύγχρονες κατασκευές, αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές», δήλωσε η Φεντερίκα Γκονζάτο, υπεύθυνη αρχαιολογίας, τεχνών και τοπίου για τις επαρχίες Ραβένα, Ρίμινι και Φορλί-Τσεζένα, στην οποία ανήκει η Σάρσινα. «Τα προηγούμενα πολεοδομικά σχέδια θα αλλάξουν, θα βρούμε νέους χώρους για αναψυχή και αθλητισμό. Ο ναός είναι ένα απίστευτο εύρημα που ρίχνει φως στο πώς οι αρχαίες ρωμαϊκές πόλεις ανέβαιναν και έπεφταν στο πέρασμα του χρόνου».
Αυτό που κάνει την ανακάλυψη μοναδική, είναι η πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρήθηκε ο ναός, ο οποίος «γλίτωσε από τις λεηλασίες και τις εχθρικές επιδρομές χάρη στην απομακρυσμένη τοποθεσία της Σάρσινα, μακριά από τις μεγαλύτερες πόλεις», επεσήμανε η Γκονζάτο. «Ναοί όπως αυτός λεηλατούνταν συχνά, με τις πέτρες και τις πλάκες τους να αφαιρούνται για να επαναχρησιμοποιηθούν στην κατασκευή νέων σπιτιών. Αλλά το βάθρο στο capitolium της Σάρσινα είναι σχεδόν ανέγγιχτο, η σκάλα της εισόδου έχει διατηρηθεί καλά, και αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο».
Πηγή: CNN
Δεν υπάρχουν σχόλια