[Credit : University of Zaragoza] Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Zaragoza αποκάλυψαν ένα ρωμαϊκό Forum στον αρχαιολογικό χώρο La Caba...
[Credit : University of Zaragoza] |
Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Zaragoza αποκάλυψαν ένα ρωμαϊκό Forum στον αρχαιολογικό χώρο La Cabañeta στον δήμο Zaragoza el Burgo de Ebro της Ισπανίας.
Το forum ήταν το αστικό κέντρο μιας ρωμαϊκής πόλης, το όνομα της οποίας παραμένει άγνωστο προς το παρόν. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να ήταν η Castra Aelia που αναφέρει ο Ρωμαίος ιστορικός, Τίτος Λίβιος, όταν αφηγείται την εκστρατεία του στρατηγού Quintus Sertorius το 77 π.Χ. μέσω των σημερινών ισπανικών εδαφών.
Σε ένα σύντομο απόσπασμα του βιβλίου XCI της Ιστορίας της Ρώμης, ο Τίτος Λίβιος περιγράφει την Castra Aelia ως ένα oppidum (από το λατινικό εν. oppidum, πλ. oppida: «πόλη», «οικισμός γενικώς οχυρωμένος» είναι η ονομασία που δόθηκε από τους Ρωμαίους ιστορικούς σε έναν τύπο οχυρωμένων και οργανωμένων πρωτοϊστορικών οικισμών που απαντάται στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη) όπου ο Sertorius εγκατέστησε τα χειμερινά του στρατεύματα μετά την επιτυχή πολιορκία της κελτιβεριανής πόλης Contrebia κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας (Λατιν.: Res publica Romana).
Αρχαιολογικές εργασίες στον χώρο La Cabañeta στον δήμο El Burgo de Ebro, βορειοανατολική Ισπανία. [Credit : University of Zaragoza] |
Η Castra Aelia ιδρύθηκε γύρω στο 200 π.Χ. και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Σερτοριανού πολέμου, μιας στρατιωτικής εκστρατείας που ανέλαβαν οι στρατηγοί Μέτελλος Πίος και Πομπήιος ο Μέγας εναντίον του Σερτόριου, πιστού στον Γάιο Μάριο.
Μιλώντας στο exibart, ο Borja Díaz, δήλωσε: «Ήταν μια πόλη που διαμορφώθηκε σύμφωνα με έναν σαφή ορθογώνιο πολεοδομικό σχεδιασμό. Επιπλέον, βρέθηκε σημαντικός αριθμός λατινικών επιγραφών σε κεραμική και πέτρα, πράγμα που δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί έγραφαν και μιλούσαν στα λατινικά».
Οι φετινές ανασκαφές επικεντρώθηκαν στο κεντρικό τμήμα του χώρου, όπου η ομάδα αποκάλυψε τα ερείπια μιας τεράστιας πλατείας.
Η πλατεία πλαισιώνεται από μια στοά και περιβάλλεται από μια σειρά από δωμάτια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούνταν για εμπορικές δραστηριότητες.
Στο κεντρικό τμήμα του χώρου, ανάμεσα στα ιαματικά λουτρά και τις αποθήκες, βρίσκεται το forum. «Είναι μια μεγάλη πλατεία με στοά», προσθέτει ο Díaz, «στην οποία άνοιξε μια σειρά από δωμάτια που πιθανότατα προορίζονταν να χρησιμεύσουν ως εμπορικοί χώροι». Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο πρέπει να είχε «μνημειώδη εμφάνιση». «Πρόκειται για ένα εύρημα εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο λόγω των διαστάσεων και της αρχιτεκτονικής του πολυπλοκότητας, αλλά επειδή είναι η παλαιότερη δημόσια πλατεία που έχει βρεθεί στο εσωτερικό της Ιβηρικής Χερσονήσου μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη της συμβάλει στη ριζική αλλαγή των γνώσεών μας για την αρχική φάση της διάδοσης των ρωμαϊκών αρχιτεκτονικών μοντέλων στην Ισπανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ένα ειδικό διακοσμητικό κεραμίδι στέγης που ονομάζεται «antefix» από τη La Cabañeta. [Credit : University of Zaragoza] |
Τοποθετημένη σε στρατηγική θέση, η πόλη στη La Cabañeta μπορεί να ήταν σημείο εισόδου και αναδιανομής για τα αγαθά που έφταναν μέσω του ποταμού. Ωστόσο, γύρω στο 70 π.Χ. (που αντιστοιχεί στην περίοδο του Σερτοριανού Πολέμου), η πόλη ισοπεδώθηκε, κάτι που αποδεικνύεται από ένα στρώμα καύσης και καταστροφής που έχει βρεθεί.
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ παλιά τοποθεσία. Η ύπαρξη παρόμοιων μνημειακών συγκροτημάτων που χρονολογούνται σε αυτήν την εποχή δεν είναι συνηθισμένη — ούτε καν στην Ιταλία, όπου υπάρχουν λίγες πόλεις που παρέχουν μια τόσο ξεκάθαρη εικόνα της ρωμαϊκής πολεοδομίας του 2ου αιώνα π.Χ. Μας παρέχει μια πολύτιμη εικόνα της φάσης διαμόρφωσης του μοντέλου του forum της πλατείας που θα κατέληγε να τυποποιηθεί σε μεταγενέστερες περιόδους», δήλωσε ο Borja Díaz στο ισπανικό μέσο ενημέρωσης El País.
Ρωμαϊκή επιγραφή στο πεζοδρόμιο που αναφέρει εργασίες ανακαίνισης που παραγγέλθηκαν από ένωση εμπόρων της πόλης. [Credit : University of Zaragoza] |
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πολύ λίγες ρωμαϊκές πόλεις από την εποχή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας προσφέρουν μια ξεκάθαρη εικόνα του ρωμαϊκού πολεοδομικού σχεδιασμού. Η ανακάλυψη του forum στο La Cabañeta παρέχει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη φάση διαμόρφωσης του αστικού μοντέλου που αργότερα θα γίνει το πρότυπο για τις ρωμαϊκές πόλεις.
Πηγή: Heritage Daily, ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια