Ο αρχαιολόγος και ερευνητής Χρήστος Τσιρογιάννης. Τον Ελληνα «ντετέκτιβ» αρχαιοτήτων Χρήστο Τσιρογιάννη επιστρατεύει το Βρετανικό Μουσείο γι...
Ο αρχαιολόγος και ερευνητής Χρήστος Τσιρογιάννης. |
Τον Ελληνα «ντετέκτιβ» αρχαιοτήτων Χρήστο Τσιρογιάννη επιστρατεύει το Βρετανικό Μουσείο για να διαπιστώσει αν στις συλλογές του υπάρχουν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, στη σκιά του σκανδάλου των κλοπών στο μουσείο.
Ο επικεφαλής της ομάδας έρευνας παράνομων αρχαιοτήτων στην έδρα της UNESCO κατά των εγκλημάτων τέχνης, η οποία βρίσκεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πρόκειται να εξετάσει αν στην έκθεση αλλά και στις αποθήκες του βρετανικού ιδρύματος υπάρχουν αρχαιότητες που έχουν διακινηθεί κατά παράβαση των σχετικών συνθηκών του διεθνούς οργανισμού του ΟΗΕ για την πολιτιστική κληρονομιά.
«Στόχος είναι να ερευνηθούν τα πάντα», δήλωσε στην «Κ» ο δρ Τσιρογιάννης, διευκρινίζοντας ότι εξαρτάται από το φωτογραφικό υλικό που θα διαθέσει το Βρετανικό Μουσείο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ταυτίσεις με αρχαιότητες που είναι γνωστό ότι αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Οπως πρόσθεσε, «θα λειτουργήσω σε συνεργασία με το Μουσείο, όχι εναντίον του και ενημερώνοντας –σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ταύτιση– το ίδιο, καθώς και τις Αρχές των χωρών από τις οποίες προέρχονται τα αντικείμενα». Σημείωσε επίσης ότι η έρευνά του αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος του ιδίου και των συνεργατών του, που στόχο έχει να εντοπίσει αρχαιότητες που διακινήθηκαν παράνομα σε ευρωπαϊκά μουσεία.
Στη σκιά της κλοπής 2.000 αρχαιοτήτων, το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να ερευνήσει την προέλευση των συλλόγων του. |
Στις υπηρεσίες του κ. Τσιρογιάννη, που θα παρασχεθούν αφιλοκερδώς στο Βρετανικό Μουσείο, περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση ενός αλγορίθμου, που ανέπτυξε ο ίδιος σε συνεργασία με συνάδελφό του από το Πανεπιστήμιο του Ααρχους. Ο αλγόριθμος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει 500.000 φωτογραφίες σε διάστημα 8 ωρών, ταυτίζοντας ύποπτες αρχαιότητες με εκείνες που βρίσκονται σε καταλόγους προϊόντων αρχαιοκαπηλίας. Οι εργασίες του κ. Τσιρογιάννη και των συνεργατών του αναμένεται να ξεκινήσουν μόλις το μουσείο τούς παράσχει το απαιτούμενο υλικό, χωρίς ωστόσο να είναι εύκολο προς το παρόν να εκτιμηθεί πόσος ακριβώς χρόνος θα χρειαστεί μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας. Ερωτώμενος από την «Κ» αν ανάμεσα σε αυτά τα αντι-κείμενα ενδέχεται να υπάρξουν και ελληνικές αρχαιότητες, ο δρ Τσιρογιάννης απάντησε πως «όλα είναι πιθανά».
Ο ίδιος είχε προτείνει στο Βρετανικό Μουσείο να πραγματοποιήσει έρευνα στις συλλογές του ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022. Εναν μήνα αργότερα, είχε απευθύνει την πρόταση και στους επιμελητές του ιδρύματος ξεχωριστά, μεταξύ των οποίων και στον Πίτερ Χιγκς, ο οποίος απολύθηκε πρόσφατα από το βρετανικό ίδρυμα μετά την αποκάλυψη των κλοπών περίπου 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του. Τότε είχαν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις, οι οποίες διακόπηκαν από την πλευρά του μουσείου.
«Ετσι ήρθαμε σε συμφωνία πρόσφατα, μέσα στη δίνη των τελευταίων γεγονότων», λέει ο κ. Τσιρογιάννης, αξιολογώντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως «ευοίωνη», με δεδομένη την κρίση που πλήττει το βρετανικό ίδρυμα.
Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια