Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε δημοπρασία κομμάτια του θησαυρού της Μαρίας Αντουανέτας

Το μεγάλο σαλόνι στο παρισινό διαμέρισμα του Hubert Guerrand-Hermès. [Credit: Courtesy of Sotheby's] Μια ματιά στην πλούσια συλλογή του ...

Το μεγάλο σαλόνι στο παρισινό διαμέρισμα του Hubert Guerrand-Hermès. [Credit: Courtesy of Sotheby's]
Το μεγάλο σαλόνι στο παρισινό διαμέρισμα του Hubert Guerrand-Hermès. [Credit: Courtesy of Sotheby's]

Μια ματιά στην πλούσια συλλογή του Hubert Guerrand-Hermès που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα και τον Κάρολο Χ.

Ένα μεγαλοπρεπές παρισινό αρχοντικό απέναντι από το Musee d'Orsay στεγάζει την  πλούσια συλλογή του Hubert Guerrand-Hermès, απόγονο του ιδρυτή του οίκου μόδας Thierry Hermès. Αυτόν τον Δεκέμβριο, οι λάτρεις της γαλλικής βασιλικής οικογένειας, των ιδιόρρυθμων επίπλων και των σύγχρονων έργων τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν σπάνια κομμάτια της διακόσμησης της πολυτελούς αυτής κατοικίας, καθώς βγαίνουν από τον οίκο Sotheby's σε δημοπρασία.

Η συλλογή θα δημοπρατηθεί σε τέσσερεις ζωντανές και διαδικτυακές δημοπρασίες και εκτιμάται ότι  θα φτάσει έως και τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Περιλαμβάνει χίλια αντικείμενα από σύγχρονα έργα και συλλογές σπάνιων βιβλίων μέχρι πίνακες του 19ου αιώνα και έπιπλα που κληρονομήθηκαν από βασιλικές οικογένειες. Ο Mario Tavella, πρόεδρος του οίκου Sotheby's France δήλωσε: «Είναι σπάνιο να βρει κανείς έναν συλλέκτη με το ίδιο πάθος και εκτίμηση για τις κλασικές τέχνες, τους παλαιούς δασκάλους, τα βασιλικά γαλλικά έπιπλα, το design αιχμής και τη σύγχρονη παραγωγή των Lucio Fontana, Anselm Kiefer, Pierre Soulages». 


Καρέκλα της Μαρίας Αντουανέτας από το διαμέρισμά της στις Βερσαλλίες.  [Credit: Courtesy of Sotheby's]
Καρέκλα της Μαρίας Αντουανέτας από το διαμέρισμά της στις Βερσαλλίες. 
[Credit: Courtesy of Sotheby's]

Η εκλεκτική συλλογή του Guerrand-Hermès, ο οποίος πέθανε το 2016 σε ηλικία 75 ετών, αντικατοπτρίζει το ευρύ φάσμα των παθών του. Εκτός από τη συμμετοχή του στη διοικητική ομάδα της Hermès μετά τις σπουδές του στην Ecole Superieure de Commerce, υπήρξε  σύμβουλος εξωτερικού εμπορίου της γαλλικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Ιδρύματος Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση καλλιτεχνικών μνημείων. Ήταν επίσης μανιώδης κυνηγός και το 1995 έγραψε ένα βιβλίο για το σπορ που σύμφωνα με τον οίκο Sotheby's εξακολουθεί να θεωρείται σημείο αναφοράς στην κατηγορία του.  

Μέλος και ο ίδιος μιας δυναστείας μόδας, ο Guerrand-Hermès ενδιαφερόταν για τις ιστορικές συλλογές αριστοκρατών από τη Γαλλία και όχι μόνο. Τον γοήτευε ιδιαίτερα η Μαρία-Καρολίνα ντε Βουρβόν, δούκισσα του Μπερί και νύφη του Γάλλου βασιλιά Καρόλου Χ, επαναστατική προστάτιδα των τεχνών που πέθανε στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα υπάρχοντά της βρίσκονταν σε κάθε δωμάτιο του αρχοντικού του και θα αποτελέσουν περίπου 500 δημοπρατούμενα είδη στις πωλήσεις του οίκου Sotheby's. Εκτός από ένα σετ πορσελάνης, πορτραίτα και ακόμη και τα μαντήλια της, ο Guerrand-Hermès συγκέντρωσε 200 βιβλία μυθοπλασίας, ταξιδιών, ιστορίας και επιστήμης που ανήκαν προηγουμένως στη Δούκισσα. Το 2007, δάνεισε πολλά από αυτά τα αντικείμενα στο Musee de L'Ile-de-France για μια έκθεση αφιερωμένη σε εκείνη.

Ο θαυμασμός του Guerrand-Hermès για τη γαλλική βασιλική οικογένεια δεν περιοριζόταν μόνο στη Δούκισσα. Η δημοπρασία του οίκου Sotheby's θα περιλαμβάνει επιπλέον μια ροζ και χρυσή καρέκλα που παρήγγειλε η Μαρία Αντουανέτα για τα προσωπικά της διαμερίσματα στο παλάτι των Βερσαλλιών. Το αντικείμενο δημιουργήθηκε γύρω στο 1784 και αναμένεται να πιάσει από 300.000 έως 500.000 ευρώ. Άλλα αντικείμενα που συνδέονται με τη μοναρχία περιλαμβάνουν ένα κομοδίνο που παρήγγειλε η Μαρκησία ντε Πομπαντούρ, ερωμένη του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου XV, και μια τεφροδόχο που ανήκε παλαιότερα στη ρωσική ευγενή οικογένεια Στρογκάνοφ.


Άποψη της βιβλιοθήκης του ξενοδοχείου "Hotel de Lannion".  [Credit: Courtesy of Sotheby's]
Άποψη της βιβλιοθήκης του ξενοδοχείου "Hotel de Lannion". 
[Credit: Courtesy of Sotheby's]

Η δημοπρασία του Sotheby's περιλαμβάνει επίσης αγαπημένα έργα σύγχρονης τέχνης του Guerrand-Hermès όπως δύο γλυπτά του Francois-Xavier Lalanne που απεικονίζουν ένα ζεύγος πιθήκων και αγριογούρουνων, που εκτιμάται ότι μπορούν να πιάσουν έως και 2 εκατομμύρια ευρώ και 150.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ένας πίνακας του 1977 από τον Soulages έχει υψηλή εκτίμηση 1 εκατομμύριο ευρώ. Επίσης δημοπρατούνται και έργα τέχνης καλλιτεχνών όπως του Πάμπλο Πικάσο, του Joan Miro και του  Anish Kapoor καθώς και μια ποικιλία από πίνακες Μεγάλων Δασκάλων του 19ου αιώνα.

Οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν στον οίκο Sotheby's στο Παρίσι μεταξύ 13 και 19 Δεκεμβρίου, αφού πρώτα τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης εκτεθούν δημόσια στο πρώην σπίτι του Guerrand-Hermès.


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια