Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κέικ κάνναβης από τον… 17ο αιώνα – Τι αποκαλύπτει ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε σε κρύπτη

Η τοξικολογική ανάλυση ενός σκελετού από τον 17ο αιώνα βρήκε τα πρώτα στοιχεία κάνναβης σε αρχαιολογικά ανθρώπινα λείψανα. Ένας σκελετός που...

Κέικ κάνναβης από τον… 17ο αιώνα – Τι αποκαλύπτει ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε σε κρύπτη
Η τοξικολογική ανάλυση ενός σκελετού από τον 17ο αιώνα βρήκε τα πρώτα στοιχεία κάνναβης σε αρχαιολογικά ανθρώπινα λείψανα.

Ένας σκελετός που περιέχει τα πρώτα στοιχεία κάνναβης σε σκελετικά λείψανα ανακαλύφθηκε σε μια κρύπτη νοσοκομείου του 17ου αιώνα στο Μιλάνο της Ιταλίας. Οι έρευνες έγιναν στο πλαίσιο μελέτης του Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία και οι ερευνητές έλαβαν δείγματα οστών από τα λείψανα εννέα προ-μοντέρνων ανθρώπων.

Εφαρμόζοντας στα κόκκαλα μία ειδική πούδρα προκειμένου να ερευνηθεί η χημική τους σύνθεση,  οι ερευνητές εντόπισαν στα λείψανα ενός νεαρού άνδρα και μιας μεσήλικης γυναίκας, μόρια τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και κανναβιδιόλης (CBD). Πιστεύεται ότι οι σκελετοί θάφτηκαν στο σημείο κάποια στιγμή τον 17ο αιώνα, μεταξύ του 1638 και του 1697 και πρόκειται για ασθενείς του νοσοκομείου Ca’ Granda του Μιλάνου.


Πώς βρέθηκε η κάνναβη στα οστά

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κάνναβη πιθανώς χρησιμοποιούνταν για ψυχαγωγικούς σκοπούς από τους άνδρες. «Θεωρούμε ότι τα άτομα των οποίων τα λείψανα ερευνήθηκαν χρησιμοποίησαν την κάνναβη ως ψυχαγωγική ουσία», έγραψαν στη μελέτη.

Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται και οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι τα ίχνη κάνναβης θα μπορούσαν να υποδηλώνουν αυτοφαρμακευτική. Τα ίχνη θα μπορούσαν ακόμη και να υπάρχουν στα οστά λόγω ακούσιας έκθεσης. Οι ερευνητές εξήγησαν πως: «Δεν μπορούν να αποκλειστούν άλλες πηγές έκθεσης, όπως η αυτοφαρμακευτική, η χορήγηση ως φαρμακευτικό φυτό από άλλους γιατρούς εκτός του Ca’ Granda, η ακούσια έκθεση».

«Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη αναφέρει τα πρώτα φυσικά ευρήματα χρήσης κάνναβης στη νεότερη εποχή στην Ιταλία, αλλά και στην Ευρώπη», αναφέρεται στη μελέτη. Κανένα από τα αρχεία του νοσοκομείου Ca’ Granda δεν υποδηλώνει ότι η κάνναβη χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία. Οι ερευνητές ελπίζουν να επεκτείνουν την τοξικολογική τους ανάλυση για να βρουν άλλες ουσίες σε αρχαία λείψανα, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης.

«Γνωρίζουμε ότι η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει ίχνη της σε ανθρώπινα οστά», δήλωσε η βιολόγος και διδακτορική φοιτήτρια Gaia Giordano στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας και Οδοντολογίας του Πανεπιστημίου του Μιλάνου (LABANOF).  «Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, γιατί υπάρχουν πολύ λίγα εργαστήρια που μπορούν να εξετάσουν τα οστά για να βρουν ίχνη ναρκωτικών».


Κέικ κάνναβης από τον… 17ο αιώνα – Τι αποκαλύπτει ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε σε κρύπτη
[Credit: University of Milan Laboratory of Forensic Anthropology and Odontology]

Τα σημάδια που δείχνουν ότι χρησιμοποιούσαν την κάνναβη για ψυχαγωγία

Στην μελέτη, η ομάδα επιστημόνων εξέτασε εννέα δείγματα μηριαίου οστού από ανθρώπους που έζησαν στο Μιλάνο του 1600 και οι οποίοι θάφτηκαν στην κρύπτη Ca’ Granda, κάτω από μια εκκλησία προσαρτημένη στο Ospedale Maggiore, το σημαντικότερο νοσοκομείο της πόλης για τους φτωχούς εκείνη την εποχή.

Στόχος της μελέτης ήταν να βρεθούν ίχνη φυτών που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς στον γενικό πληθυσμό.  Στην έρευνα, δύο από τα οστά – το ένα ανήκε σε μια γυναίκα γύρω στα 50 και ένα άλλο σε ένα νεαρό άνδρα – έδειξαν την παρουσία δύο ειδών κανναβινοειδών: Δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη και κανναβιδιόλη, που συνήθως αναφέρονται σήμερα ως DTC και CBD.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το εύρημα όχι μόνο υποδηλώνει ότι η κάνναβη καταναλωνόταν από όλες τις ηλικίες και όλα τα φύλα, αλλά ότι χρησιμοποιήθηκε για ψυχαγωγία, πιθανότατα παρασκευασμένη σε κέικ και αφεψήματα, λέει η Giordano.

Η ομάδα σάρωσε τα ιατρικά αρχεία του Ospedale Maggiore και δεν βρήκε καμία αναφορά στην κάνναβη στους καταλόγους με τα θεραπευτικά φυτά και τις θεραπείες, που χορηγήθηκαν σε ασθενείς σε όλα τα νοσοκομεία του Μιλάνου το 1600.


Κέικ κάνναβης από τον… 17ο αιώνα – Τι αποκαλύπτει ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε σε κρύπτη
[Credit: University of Milan Laboratory of Forensic Anthropology and Odontology]

Η απουσία της κάνναβης από τον κατάλογο με τα φάρμακα οδήγησε τους ερευνητές να υποθέσουν ότι η κάνναβη που βρέθηκε στα οστά δύο ατόμων πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για τους ίδιους λόγους που χρησιμοποιείται και σήμερα – για χαλάρωση, ψυχαγωγία ή για αυτοθεραπεία.

«Η ζωή ήταν ιδιαίτερα σκληρή στο Μιλάνο τον 17ο αιώνα», δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ο αρχαιοτοξικολόγος Domenico di Candia, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης. «Η πείνα, οι αρρώστιες, η φτώχεια και η σχεδόν ανύπαρκτη υγιεινή ήταν ευρέως διαδεδομένες».

«Οι άνθρωποι κάπνιζαν και έφτιαχναν αφεψήματα, ή βραστό νερό, με όλα τα είδη των φύλλων, επομένως είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουμε ποιες ήταν οι συνήθειες τότε. Αλλά επειδή η κάνναβη χρησιμοποιούνταν από τόσες πολλές βιομηχανίες, είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι γνώριζαν ότι μπορούσαν να την καπνίσουν ή να την πιούν», είπε ο Marco Perduca, πρώην Ιταλός γερουσιαστής και ιδρυτής της Επιστήμης για τη Δημοκρατία, ο οποίος ηγήθηκε δημοψηφίσματος για τη νομιμοποίηση της κάνναβης το 2021.

Καθώς η συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης συνεχίζεται στην Ιταλία, οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν η παρουσία της ουσίας που ανακαλύφθηκε στα οστά αντικατοπτρίζει ή όχι υψηλή και συχνή χρήση του ναρκωτικού. Οι επιστήμονες, για να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, σχεδιάζουν να συνεχίσουν την έρευνά τους σε άλλα ανθρώπινα λείψανα σε μια συλλογή περίπου 10.000 οστών που είναι θαμμένα κάτω από την κρύπτη Ca’ Granda.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: FoxReport



Δεν υπάρχουν σχόλια