Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Oταν η Μαρία Ευθυμίου κράτησε την «Πόρτα Ανοιχτή» για να μπει η Ιστορία

Από αριστερά: Η Ροζίτα Μπαδογιαννάκη, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή» με την Ιωάννα Κουτρουβή, πρόεδρο του...

Από αριστερά: Η Ροζίτα Μπαδογιαννάκη, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή» με την Ιωάννα Κουτρουβή, πρόεδρο του Δ.Σ. και την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου.
Από αριστερά: Η Ροζίτα Μπαδογιαννάκη, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή» με την Ιωάννα Κουτρουβή, πρόεδρο του Δ.Σ. και την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου.

Αν δεν έχει κανείς παρακολουθήσει διά ζώσης τη Μαρία Ευθυμίου από τη θέση του ακροατή, δεν μπορεί να καταλάβει το χάρισμα της μεταδοτικότητάς της. Αφήστε στην άκρη τις γνώσεις της. Είναι η παραστατικότητα, ο ρυθμός της, η κίνησή της πάνω στη σκηνή που την κάνουν να κρατάει έναν «μαγεμένο αυλό». Εκείνη παίζει τη μελωδία της ιστορίας και όλοι όσοι την ακούν ακολουθούν σχεδόν υπνωτισμένοι.

Αυτό έγινε και πριν από λίγες ημέρες όταν εμφανίστηκε στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», όπου μίλησε με θέμα «Η Ελλάδα στον 20ό αιώνα», για να ενισχύσει τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή.

Στο ίδιο βήμα έχουν ανεβεί σπουδαίοι ρήτορες και επιφανείς προσωπικότητες, από τον ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ ντε Κουμπερτέν έως τον Ουίνστον Τσώρτσιλ αλλά και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Τι πιο ταιριαστό λοιπόν για την Ευθυμίου να αναφερθεί στην πορεία της χώρας μας, στα γεγονότα που τη μεταμόρφωσαν και καθόρισαν τη σημερινή μας φυσιογνωμία.


Το κοινό, καθηλωμένο, παρακολούθησε τη διάλεξη της Μαρίας Ευθυμίου με τίτλο «Η Ελλάδα στον 20ό αιώνα» στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».
Το κοινό, καθηλωμένο, παρακολούθησε τη διάλεξη της Μαρίας Ευθυμίου με τίτλο «Η Ελλάδα στον 20ό αιώνα» στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

Η ομιλήτρια περιέγραψε εκτενώς την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας κατά τον 19ο αιώνα, αλλά και τους μεγάλους πρωταγωνιστές, συνδέοντας και αποκαλύπτοντας τις ρίζες των ιστορικών εξελίξεων του 20ού αιώνα.

Εμφαση δόθηκε στο χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων, όποτε βρίσκονται στο ύψος της επιτυχίας να κάνουν το παν για να πέσουν χαμηλά με αλληλοσπαραγμούς και διχασμούς. Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά να πρέπει να κάνουν πάλι μεγάλο αγώνα για να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Το ακροατήριο ταξίδεψε από τον Οθωνα μέχρι το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας και από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ευθυμίου στάθηκε στα κίνητρα, στις αποφάσεις και στις κομβικές στιγμές. Ζωντάνεψε με αδρές γραμμές, την ιστορική πραγματικότητα της Ελλάδας από την ίδρυσή της.

Το πιο συγκινητικό στοιχείο της βραδιάς βέβαια δεν είναι πόσο ωφελήθηκε το κοινό από την αναδρομή, αλλά το γεγονός ότι τα έσοδα της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε η Πόρτα Ανοιχτή και ο Παρνασσός θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Εταιρείας Σπαστικών.

Είναι ένα ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο το οποίο ιδρύθηκε το 1972 για να προσφέρει μια θέση στον ήλιο στα άτομα με εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτά τα 50 και πλέον χρόνια βοήθησε χιλιάδες οικογένειες και καταπολέμησε το κοινωνικό στίγμα.

Ο θεσμός που πήρε σάρκα και οστά χάρις στη Δάφνη Οικονόμου και μια ομάδα ανθρώπων και ο οποίος τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών προσφέρει καθημερινά και δωρεάν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προγραμμάτων για την εκπαίδευση, αποκατάσταση, ψυχαγωγία και κοινωνική ένταξη 240 παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με εγκεφαλική παράλυση.


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια