Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το εύρος κίνησης των δεινοσαύρων τους έκανε απίστευτα προσαρμοστικούς

Μία νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τον λόγο που οι δεινόσαυροι κυριάρχησαν στην Γη για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τα ...


Μία νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τον λόγο που οι δεινόσαυροι κυριάρχησαν στην Γη για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι δεινόσαυροι κατέλαβαν τον πλανήτη χάρη στον τρόπο που περπατούσαν.

Προσαρμοσμένοι στο να περπατούν τόσο με δύο όσο και με τέσσερα πόδια, διαφοροποιήθηκαν και ξεπέρασαν άλλους οργανισμούς για να γίνουν τα κυρίαρχα χερσαία σπονδυλωτά από το τέλος της Τριαδικής περιόδου (251,9 έως 201,3 εκατομμύρια χρόνια πριν) μέχρι την εξαφάνισή τους πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια κατά την Κρητιδική περίοδο (145 έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Στην νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Royal Society Open Science, οι ερευνητές περιέγραψαν πώς οι δεινόσαυροι κατέλαβαν τον κόσμο γεμίζοντας οικολογικές θέσεις που προέκυψαν μετά από μια σειρά οικολογικών καταρρεύσεων. Επειδή περπατούσαν στα πίσω πόδια τους, και αργότερα και στα τέσσερα, οι δεινόσαυροι είχαν ένα σαφές πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου σημειώθηκαν τεράστιες περιβαλλοντικές αλλαγές.



Οι δεινόσαυροι ανήκαν σε μια ομάδα γνωστή ως Avemetatarsalia που εξελίχθηκε παράλληλα με μια ομάδα συγγενικών ερπετών, τα Pseudosuchia, η οποία περιλαμβάνει τους προγόνους των σύγχρονων κροκοδείλων. Οι δύο ομάδες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της Τριαδικής περιόδου, στον απόηχο της εξαφάνισης Πέρμιας-Τριασική πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απολιθωμένα οστά ποδιών από 208 είδη Avemetatarsalia, Pseudosuchia και κοντινών συγγενών τους για να προσδιορίσουν τις αλλαγές τους με την πάροδο του χρόνου.

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν, τα Pseudosuchia ήταν η πιο ποικιλόμορφη ομάδα. Ορισμένα Pseudosuchia περπατούσαν στα οπίσθια πόδια τους, αλλά η πλειονότητα διατήρησε τη συνήθεια να σέρνεται. Οι δεινόσαυροι ήταν αρχικά δίποδοι και μπορούσαν να τρέξουν, αντί να βαδίζουν απλά όπως οι πρόγονοί τους. Η ικανότητα να κινούνται γρήγορα ενίσχυσε τις ικανότητές τους να αποφεύγουν τα αρπακτικά και να πιάνουν τη λεία, δίνοντάς τους πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια του ξηροθερμικού κλίματος της Τριαδικής περιόδου.


Διάγραμμα που δείχνει την εξέλιξη του μηριαίου οστού κατά την τριαδική περίοδο, με τους δεινόσαυρους να αναπτύσσουν ένα ευρύ φάσμα σχημάτων. [Credit: Amy Shipley]
Διάγραμμα που δείχνει την εξέλιξη του μηριαίου οστού κατά την τριαδική περίοδο, με τους δεινόσαυρους να αναπτύσσουν ένα ευρύ φάσμα σχημάτων.
[Credit: Amy Shipley]

«Υπήρχε μεγάλη πίεση για τρόφιμα. Με κάποιο τρόπο οι δεινόσαυροι, οι οποίοι υπήρχαν σε μικρούς αριθμούς ήδη εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια, “απογειώθηκαν” και τα pseudosuchians όχι», ανέφερε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια παλαιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Amy Shipley. «Είναι πιθανό οι πρώτοι δεινόσαυροι να ήταν καλοί στην εξοικονόμηση νερού, όπως είναι σήμερα πολλά σύγχρονα ερπετά και πτηνά. Αλλά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η μεγαλύτερη προσαρμοστικότητά τους στο περπάτημα και το τρέξιμο έπαιξε καθοριστικό ρόλο».

Στο τέλος της Τριαδικής περιόδου, μια άλλη μαζική εξαφάνιση εξολόθρευσε τα περισσότερα pseudosuchian, με εξαίρεση τα Κροκοδειλόμορφα (Crocodylomorpha), τα οποία παρέμειναν τετράποδα. Ορισμένοι δεινόσαυροι διατήρησαν την όρθια, δίποδη στάση τους, ενώ άλλοι έπεσαν και πάλι στα τέσσερα. Αυτό τους επέτρεψε να διαφοροποιηθούν και να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα οικολογικών θέσεων.

«Μετά τη μαζική εξαφάνιση στο τέλος της Τριαδικής περιόδου, έχουμε πραγματικά τεράστιους δεινόσαυρους, μήκους άνω των δέκα μέτρων, μερικοί με πανοπλία, πολλοί τετράποδοι, αλλά πολλοί εξακολουθούν να είναι δίποδοι όπως οι πρόγονοί τους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Suresh Singh. «Η ποικιλομορφία της στάσης και της βάδισης τους σήμαινε ότι ήταν εξαιρετικά ευπροσάρμοστα, και αυτό εξασφάλισε ισχυρή επιτυχία στη Γη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ενώ οι δεινόσαυροι ανέπτυξαν και άλλα χαρακτηριστικά που τους βοήθησαν να ευδοκιμήσουν – όπως η ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας με πούπουλα και πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί αναπνοής – οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη ποικιλία στρατηγικών μετακίνησης τους έδωσε ένα κρίσιμο πλεονέκτημα.


Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Σ. Γαρυφαλάκης, Fox Report

Δεν υπάρχουν σχόλια