Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια εκπληκτική ανακάλυψη σε πέτρινη εκκλησία 1.900 ετών στην Τουρκία

[Credit: AA] Μία εκπληκτική ανακάλυψη σε εκκλησία ηλικίας 1.900 ετών, που βρίσκεται μέσα σε βράχο, έκαναν οι αρχαιολόγοι. Ο βραχώδης ναός βρ...

Μια εκπληκτική ανακάλυψη σε πέτρινη εκκλησία 1.900 ετών στην Τουρκία
[Credit: AA]

Μία εκπληκτική ανακάλυψη σε εκκλησία ηλικίας 1.900 ετών, που βρίσκεται μέσα σε βράχο, έκαναν οι αρχαιολόγοι. Ο βραχώδης ναός βρίσκεται στην ανατολική επαρχία της περιοχής Eğil του Ντιγιαρμπακίρ,  και περιβάλλεται από τείχη τα οποία είναι διακοσμημένα με διαφορετικά μοτίβα σταυρών.

Η περιοχή προσέλκυε πάντα τους τουρίστες. Η ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην εκκλησία, η οποία έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τις πόρτες της σύντομα στους επισκέπτες, τράβηξε την προσοχή των αρχαιολόγων. Εκεί βρέθηκε «το απολίθωμα ενός πλάσματος που ζει στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού».


Η σημασία της περιοχής

Η περιοχή του Eğil έχει γίνει κόμβος για τον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό, σαγηνεύοντας τους επισκέπτες με αξιοθέατα όπως το Ασσυριακό Κάστρο, όπου ενταφιάστηκαν οι προφήτες Zülkifl και Elyesa, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στο Κοράνι, η λίμνη του φράγματος Kralkızı, οι αρχαίες δεξαμενές των τειχών, και διάφορα άλλα ιστορικά μνημεία.

Μετά την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν πριν από 2 χρόνια στο ιστορικό κάστρο, υπό την εποπτεία του καθηγητή Vecihi Özkaya, της σχολής του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Dicle (DÜ), συνεχίζονται εντατικά. Αφού αποκαταστάθηκαν δύο από τις τέσσερεις αρχαίες σήραγγες του κάστρου και διατέθηκαν εκ νέου στο κοινό, έχει πλέον ολοκληρωθεί το 80% των εργασιών στον βράχο.


Τα μοτίβα σταυρών

Στόχος είναι να προσελκύσουν θρησκευτικό τουρισμό στην εκκλησία, η οποία έχει πολλά διαφορετικά μοτίβα σταυρών στους τοίχους της, και θεωρείται ότι έχει ηλικία 1.600 ετών. Η περιφέρεια Eğil, έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την ισλαμική ιστορία αλλά και για την εβραϊκή και χριστιανική ιστορία.


Μια εκπληκτική ανακάλυψη σε πέτρινη εκκλησία 1.900 ετών στην Τουρκία
[Credit: AA]

Η λίθινη εκκλησία, που αποτελεί μέρος του Μοναστηριού Mor Yuhanna (John), η οποία συνέχισε τις δραστηριότητές της ως εκπαιδευτικό ίδρυμα στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα.  Το μοναστήρι πήρε το όνομά του από τoν Yuhanna, που είναι επίσης γνωστός ως Ιωάννης της Εφέσου,  ο οποίος όμως καταγόταν από την Eğil και δίδαξε στη μονή για κάποιο διάστημα.


Τα νομίσματα που βρέθηκαν 

Ο καθηγητής Vecihi Özkaya δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, βρέθηκαν νομίσματα που ανήκαν σε ευρωπαϊκά κράτη και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και ιερά λείψανα, τα οποία έχουν εκτιμηθεί από τους χριστιανούς επισκέπτες.

«Εδώ, βρήκαμε ένα εύρημα που δεν έχει άλλα γνωστά δείγματα. Βρήκαμε το απολίθωμα ενός πλάσματος που ζούσε στις ακτές του Ειρηνικού. Αυτό το απολίθωμα είναι το δολάριο άμμου (sand dollar) όπως ονομάζεται. Στον χριστιανικό κόσμο, θεωρείται ως ένα αντικείμενο που σχετίζεται με την πίστη στον Ιησού Χριστό. Τα φτερά των 5 αστέρων συμβολίζουν τη Γέννηση, τον Θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ως εκ τούτου, ο ναός έχει ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό ως μια εκκλησία όπου διατηρούνται ιερά λείψανα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους Χριστιανούς», είπε.


Μια εκπληκτική ανακάλυψη σε πέτρινη εκκλησία 1.900 ετών στην Τουρκία
[Credit: AA]

Το απολιθωμένο «δολάριο άμμου» και η σημασία του

Το «δολάριο άμμου» είναι είδος πεπλατυσμένου, επίπεδου αχινού που ανήκει στα κλυπεαστεροειδή (Clypeasteroida). Μερικά είδη της οικογένειας, που δεν είναι τόσο επίπεδα, είναι γνωστά ως «μπισκότα της θάλασσας».

Η ιστορία του «δολαρίου της άμμου»,  σύμφωνα με τους Καθολικούς, αναπαριστά  την  ιστορία του Χριστού. Το αστεροειδές σχήμα του αντιπροσωπεύει τη Γέννηση, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού.


Ενδεικτική φωτογραφία του «δολαρίου της άμμου»
Ενδεικτική φωτογραφία του «δολαρίου της άμμου»

Έχει πέντε τρύπες – τέσσερις γύρω από τα άκρα του αστεριού και μία στο κέντρο. Σύμφωνα με το θρησκευτικό μύθο, οι τέσσερις τρύπες αντιπροσωπεύουν τις 4 πληγές του Χριστού, όταν καρφώθηκαν τα χέρια και τα πόδια του στον σταυρό. Η κεντρική οπή αναπαριστά την πληγή που άνοιξε στα πλευρά του Ιησού το δόρυ ενός στρατιώτη.

Ο Özkaya ενημέρωσε ότι η εκκλησία γενικά, σχηματίστηκε ως το αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο ξεχωριστών πέτρινων τύμβων.  Είπε ότι το κτήριο είναι σημαντικό από την άποψη της αναπαράστασης διαφορετικών περιόδων στην τοιχοποιία του, και ότι, στον τοίχο,  υπάρχουν σταυροί που συμβολίζουν τις χριστιανικές μειονότητες που ζούσαν και εξακολουθούν να ζουν στην περιοχή.


Ενώ ο δρόμος προς την εκκλησία ήταν κατασκευασμένος έτσι ώστε ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες να μπορούν να φτάσουν εύκολα σε αυτήν, κατασκευάστηκε επίσης μια σκάλα. [Credit: ΑΑ]
Ενώ ο δρόμος προς την εκκλησία ήταν κατασκευασμένος έτσι ώστε ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες να μπορούν να φτάσουν εύκολα σε αυτήν, κατασκευάστηκε επίσης μια σκάλα. [Credit: ΑΑ]

Η τεκμηρίωση, η οργάνωση της περιοχής και οι εργασίες καθαρισμού έχουν ολοκληρωθεί στην εκκλησία. Ενώ ο δρόμος προς αυτή ήταν κατασκευασμένος έτσι ώστε οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες να έχουν εύκολη πρόσβαση, δημιουργήθηκε επιπλέον  μια σκάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκλησία θα ανοίξει σύντομα για τους επισκέπτες.


Πηγή: Enikos, ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια