Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνιο νόμισμα από την εξέγερση του Μπαρ Κοχβά ανακαλύφθηκε στην Δυτική Όχθη

Το σπάνιο νόμισμα που απεικονίζει μια χουρμαδιά με ημερομηνία και την επιγραφή "Ελεάζαρ ο ιερέας" σε αρχαία εβραϊκή γραφή. [ Credi...

Το σπάνιο νόμισμα που απεικονίζει μια χουρμαδιά με ημερομηνία και την επιγραφή "Ελεάζαρ ο ιερέας" σε αρχαία εβραϊκή γραφή. [Credit: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority]
Το σπάνιο νόμισμα που απεικονίζει μια χουρμαδιά με ημερομηνία και την επιγραφή "Ελεάζαρ ο ιερέας" σε αρχαία εβραϊκή γραφή.
[
Credit: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority]

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τέσσερα νομίσματα στην έρημο και συγκεκριμένα  στο φυσικό καταφύγιο Mazuq Ha-he’teqim, το οποίο βρίσκεται στη Δυτική Όχθη.  Χρονολογούνται από την εποχή της εξέγερσης του Μπαρ Κοχβά (Τρίτος Ιουδαϊκός Πόλεμος, 132-135 μ.Χ.), όταν ο εβραϊκός λαός ξεσηκώθηκε εναντίον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αν και η εξέγερση είχε αρχικά επιτυχία, οι Ρωμαίοι αντεπιτέθηκαν και την έπνιξαν στο αίμα προχωρώντας σε ομαδικές σφαγές.


Bar Kokhba: Μια εξέγερση που κατέληξε σε σφαγή των Εβραίων

“Πεντακόσιοι ογδόντα χιλιάδες άνδρες σκοτώθηκαν σε διάφορες επιδρομές και μάχες, και ο αριθμός εκείνων που χάθηκαν από την πείνα, τις ασθένειες και τη φωτιά είναι  αδύνατον να υπολογιστεί. Έτσι, σχεδόν το σύνολο της Ιουδαίας μετατράπηκε σε έρημο”, εξήγησε  ο Ρωμαίος ιστορικός Δίων ο Κάσσιος (Cassius Dio, στο βιβλίο του “Ρωμαϊκή ιστορία” (μετάφραση του Earnest Cary). Ενώ ο αριθμός των νεκρών δεν είναι ακριβής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν πολύ υψηλός, ενώ πολλοί προσέφευγαν σε σπηλιές που ανακαλύφθηκαν απ’ τον Ρωμαϊκό στρατό στην περιοχή.

Αν και η ακρίβεια του αριθμού των νεκρών που αναφέρει ο Δίων ο Κάσσιος είναι θέμα συζήτησης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν πολύ υψηλός, ενώ  στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλές σπηλιές, στις οποίες οι κυνηγημένοι επαναστάτες κρύφτηκαν από τον ρωμαϊκό στρατό.


Στην μία πλευρά του νομίσματος υπάρχει εβραϊκή επιγραφή, η οποία λέει, “έτος ένα από τη λύτρωση του Ισραήλ.” Αυτό δείχνει ότι το νόμισμα κόπηκε το 132 μ.Χ., κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της επανάστασης. [Credit: Oriya Amichay/Israel Antiquities Authority].
Στην μία πλευρά του νομίσματος υπάρχει εβραϊκή επιγραφή, η οποία λέει, “έτος ένα από τη λύτρωση του Ισραήλ.” Αυτό δείχνει ότι το νόμισμα κόπηκε το 132 μ.Χ., κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της επανάστασης.
[Credit: Oriya Amichay/Israel Antiquities Authority].

Τι μαρτυρούν τα νομίσματα

Ένα νόμισμα έχει μια εβραϊκή επιγραφή που μεταφράζεται σε “Ελεάζαρ ο Ιερέας”. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναφέρεται στον Ελεάζαρ Χαμοντάι, ένα ραββίνο που έζησε στην πόλη Μπεϊτάρ, την έδρα της εξέγερσης, ανέφεραν εκπρόσωποι της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων σε δήλωσή τους. Δίπλα από το όνομα του Ελεάζαρ υπάρχει χαραγμένη μία χουρμαδιά.

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος υπάρχει μια άλλη εβραϊκή επιγραφή, η οποία λέει, “έτος ένα από τη λύτρωση του Ισραήλ.” Αυτό δείχνει ότι το νόμισμα κόπηκε το 132 μ.Χ., κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της επανάστασης, ανέφερε η ανακοίνωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Στην ίδια πλευρά επίσης είναι χαραγμένα σταφύλια.

Τα άλλα τρία νομίσματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, έχουν μια επιγραφή που λέει «Συμεών» , η οποία μπορεί να αναφέρεται στον Συμεών (που επίσης γράφεται Σίμων) Βαρ Κοχβά (σ.σ. στα Ελληνικά σημαίνει Συμεών υιός Αστέρος), ο οποίος ήταν ο αρχηγός της εξέγερσης, σύμφωνα με την ίδια δήλωση.



Μελέτες στην έρημο από το 2017

Οι αρχαιολόγοι της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων πραγματοποιούν έρευνα στην έρημο της Ιουδαίας από το 2017, ελπίζοντας να βρουν τεχνουργήματα προτού λεηλατηθούν. Από τότε, έχουν ανακαλύψει μια σειρά από ευρήματα, μεταξύ των οποίων, ρωμαϊκά σπαθιά και έναν αρχαίο πάπυρο, ο οποίος περιέχει μέρος του Βιβλίου του Ζαχαρία.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν με ανασκαφή στα Σπήλαια Μουραμπά’ατ, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν εθελοντικά  απλοί πολίτες.


Πηγή: Enikos, The Jerusalem Post

Δεν υπάρχουν σχόλια