Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα σημαντικά ευρήματα για την Ελληνιστική Δράμα, ο Ναός της Αγίας Σοφίας και η μελέτη για την Ακρόπολη της Πλατανιάς

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε για άλλη μια χρονιά, η παρουσίαση του Αρχαιολογικού Έργου Μακεδονίας – Θράκης για το 2023 που έχει παραχθεί. Και αυ...

Τα σημαντικά ευρήματα για την Ελληνιστική Δράμα, ο Ναός της Αγίας Σοφίας και η μελέτη για την Ακρόπολη της Πλατανιάς

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε για άλλη μια χρονιά, η παρουσίαση του Αρχαιολογικού Έργου Μακεδονίας – Θράκης για το 2023 που έχει παραχθεί. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Η παρουσία του Αρχαιολογικού Έργου κάθε προηγούμενης χρονιάς, γίνεται εδώ και 36 χρόνια και φέτος ξεκίνησε χθες 28 και ολοκληρώθηκε στις 29 Μαρτίου, στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνδιοργανώνεται από το Υπ. Πολιτισμού και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Κατά την 36η Αρχαιολογική Συνάντηση, παρουσιάστηκαν 23 ανακοινώσεις και συμμετείχαν 209 σύνεδροι. Αρχαιολόγοι και άλλοι ερευνητές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των Εφορειών Αρχαιοτήτων, των Πανεπιστημίων και των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών παρουσίασαν, τα αποτελέσματα των ανασκαφών τους, την αρχαιολογική και αρχαιομετρική τεκμηρίωση των δεδομένων τους και τα έργα ανάδειξης των μνημείων στη Μακεδονία και τη Θράκη, από τον Έβρο μέχρι την Καστοριά.

Η γνώση που προκύπτει από τις γόνιμες ερευνητικές προσεγγίσεις κοινοποιείται άμεσα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω των Πρακτικών των αρχαιολογικών αυτών συναντήσεων που εκδίδονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1987.


Το Αρχαιολογικό έργο στη Δράμα

Στην παρούσα 36η Αρχαιολογική Συνάντηση Μακεδονίας – Θράκης, συμμετείχε επίσης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, από την οποία παρουσιάστηκαν τρεις ανακοινώσεις.

Η πρώτη ανακοίνωση παρουσιάστηκε από τους αρχαιολόγους Β. Πουλιούδη και Α. Σαλονικιό και είχε θέμα: «Αρχαιολογικά ευρήματα και στοιχεία κατά την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας το 2023».

Η δεύτερη ανακοίνωση ήταν από την αρχαιολόγο Κ. Αμοιρίδου και είχε θέμα: «Ευρήματα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων από τις ανασκαφικές εργασίες στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Δράμας».

Τέλος, η τρίτη ανακοίνωση έγινε από την Π. Παπασωτηρίου με θέμα: «Προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου ακρόπολης Πλατανιάς».


Από τις εργασίες του δικτύου φυσικού αερίου

Ο «Π.Τ.» είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας. Οφείλουμε να πούμε σε γενικό επίπεδο ότι πρόκειται για εργασίες αρκετά εξειδικευμένες. Το γενικό πλαίσιο για τις δύο πρώτες ανακοινώσεις – για τα ευρήματα του δικτύου φυσικού αερίου αλλά και τον Ναό της Αγίας Σοφίας – φαίνεται ότι τοποθετεί τη Δράμα ως έναν σημαντικό οικισμό, την εποχή των Ελληνιστικών χρόνων.

Ο «Π.Τ.» έχει προβεί σε πολλές σχετικές δημοσιεύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το θέμα. Όπως είναι γνωστό, εδώ και τρία χρόνια περίπου, με την ευκαιρία της εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας, η αρχαιολογική σκαπάνη και οι αρχαιολόγοι μας, είχαν την ευκαιρία και την ευτυχή συγκυρία, να φέρουν στο φως της σύγχρονης εποχής μας σημαντικά ευρήματα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας έχει ήδη παρουσιάσει ορισμένα από αυτά, σε μια περιοδική έκθεση που είχε γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας από το Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Σαλονικιός που έκανε την πρώτη ανακοίνωση, αναφέρθηκε στις διάφορες θέσεις και τα ευρήματα κατά το 2023 και αφορούν σε διάφορες θέσεις μέσα στην πόλη της Δράμας, κάνοντας αναφορές στα αντικείμενα που βρέθηκαν και αφορούν καύσεις, ταφικά ευρήματα, νομίσματα, διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης καθώς και σημαντικά τμήματα του βυζαντινού τείχους της πόλης.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι όλα αυτά τα ευρήματα τοποθετούν τη Δράμα ξεκάθαρα πλέον στην Ελληνιστική εποχή, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή της Δράμας εκείνη την εποχή, ήταν μια σημαντική κώμη και είχε ζωή από κάθε άποψη.


Τα σημαντικά ευρήματα για την Ελληνιστική Δράμα, ο Ναός της Αγίας Σοφίας και η μελέτη για την Ακρόπολη της Πλατανιάς

Ο Ναός Αγίας Σοφίας

Άλλο ένα θέμα που τοποθετεί την περιοχή της Δράμας στην εποχή των Ελληνιστικών χρόνων, είναι οι ανασκαφικές εργασίες που γίνονται στον Βυζαντινό Ναό της Αγίας Σοφίας στην πόλη της Δράμας. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους σωζόμενους ναούς στη Δράμα και μάλιστα είναι ο δεύτερος που κατασκευάστηκε στη σειρά, μετά από τον Ναό των Ταξιαρχών που βρίσκεται επί της οδού Βενιζέλου.

Ο τίτλος και μόνο της ανακοίνωσης της αρχαιολόγου κας. Αμοιρίδου, για ευρήματα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για την ιστορικά τεκμηριωμένη τοποθέτησή της στη ελληνιστικά χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, αρχίζοντας την ανακοίνωσή της η κα. Αμοιρίδου, αναφέρθηκε στο 1972, όπου σε «ανασκαφική τομή που πραγματοποιήθηκε από την τότε ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην αυλή του Παλαιολόγιου Ναού των Ταξιαρχών, βεβαιώθηκε ανασκαφικά για πρώτη η παρουσία ενός αρχαίου οικισμού προϊστορικών χρόνων, στο κέντρο της πόλης της Δράμας. Το 1979, στα ελάχιστα ανασκαφικά δεδομένα, προστέθηκε ένα σημαντικό ανασκαφικό εύρημα, ο μνημιακός τάφος Μακεδονικού τύπου στην οδό Τροίας, χρονολογημένος το 2ο αιώνα π.Χ. Έτσι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που προϋπήρχαν λόγω της ύπαρξης ενός συνόλου μαρμάρινων ευρημάτων, ανάγλυφων, γλυπτών και επιγραφών, κάποια από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό ή εντοπίστηκαν συγκεντρωμένα στην αυλή της Μητρόπολης ή στην περιοχή του Διοικητηρίου της Δράμας».

Στη συνέχεια η κα. Αμοιρίδου, αναφέρθηκε αναλυτικότερα στα αντικείμενα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων που προέκυψαν κατά το 2023 στις ανασκαφές του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας.

Όπως σημείωσε μάλιστα η ίδια, μέχρι σήμερα πέριξ του Ναού, έχουν εντοπιστεί 159 ταφές ενηλίκων, ανηλίκων και βρεφών. Βρέθηκαν επίσης πολλά κεραμικά στοιχεία, ενώ σε άλλα σημεία βρέθηκαν αρκετά στοιχεία της εποχής των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων και άλλα.


Τα σημαντικά ευρήματα για την Ελληνιστική Δράμα, ο Ναός της Αγίας Σοφίας και η μελέτη για την Ακρόπολη της Πλατανιάς

Ακρόπολη Πλατανιάς

Τέλος, η τρίτη ανακοίνωση που έγινε από την κα. Παπασωτηρίου, αφορούσε μια μελέτη για την συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της ακρόπολης Πλατανιάς.

Η ίδια αναφέρθηκε στη θέση της ακρόπολης και γενικά στην περιοχή δίνοντας αρχικά γεωγραφικά στοιχεία. Αναφερόμενη σε ιστορικά στοιχεία, τόνισε ότι «η ακρόπολη Πλατανιάς αποτελεί τμήμα ενός συστήματος οχυρών θέσεων στην περίμετρο της κοιλάδας που αναπτύσσεται μεταξύ Αδριανής – Παρανεστίου».

Όπως ανέφερε μάλιστα, «το 2009 – 2010 η αρχαιολόγος κα. Πουλιούδη, συνέχισε τις ανασκαφές, φέροντας στο φως στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη και την χρήση της ακρόπολης, από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο. Στις θέσεις που ερευνήθηκαν, αναγνωρίστηκαν έξι φάσεις κατοίκησης της ακρόπολης. Η πρώτη φάση αντιστοιχεί στους Προϊστορικούς χρόνους με ευρήματα από αγγεία και εργαλεία, η δεύτερη φάση αντιστοιχεί σε κατοίκηση με χαρακτηριστικά στοιχεία κτηνοτροφικής δραστηριότητας, η τρίτη φάση στην εποχή του Φιλίππου με ευρήματα νομισμάτων, η τέταρτη φάση κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Η πέμπτη φάση αντιστοιχεί περίπου στον 3ο αιώνα μ.Χ. και η έκτη φάση αντιστοιχεί περίπου στον 5ο αιώνα μ.Χ.».

Η μελέτη για την συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της ακρόπολης Πλατανιάς, έχει σκοπό την «εξασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας της ακρόπολης και ταυτόχρονα αποδίδεται στην κοινωνία ένα μνημείο, αν και αρχαιολογικά άσημο, κουβαλάει μνήμες μιας και πλέον χιλιετίας φωτίζοντας σημαντικές πτυχές της οργάνωσης της ευρύτερης περιοχής από την προϊστορική μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο».


Πηγή: Θ. Πολυμένης, Πρωινός Τύπος


Δεν υπάρχουν σχόλια