Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τρεις ρωμαϊκοί τάφοι αποκαλύφθηκαν στη νότια Πορτογαλία

[Credit: ERA Arqueologia] Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν ένα πρώην αμαξοστάσιο λεωφορείων στην περιοχή Faro της νότιας Πορτογαλίας, αποκάλυψ...

Τρεις ρωμαϊκοί τάφοι αποκαλύφθηκαν στη νότια Πορτογαλία
[Credit: ERA Arqueologia]

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν ένα πρώην αμαξοστάσιο λεωφορείων στην περιοχή Faro της νότιας Πορτογαλίας, αποκάλυψαν τρεις τάφους από την αρχαία ρωμαϊκή πόλη Ossónoba.

Οι τάφοι, που ανακαλύφθηκαν από την ομάδα της ERA Arqueologia, περιείχαν τα λείψανα ενός άνδρα, μιας νεαρής γυναίκας και ενός μωρού, όλα σφραγισμένα με ασβεστολιθικές πλάκες που πιθανότατα προέρχονται από παλαιότερα μνημειακά κτήρια. Ο χώρος, που εκτείνεται σε 5.000 τετραγωνικά μέτρα, προοριζόταν για μελλοντική ανάπτυξη ακινήτων.

Ο Francisco Correia, επικεφαλής αρχαιολόγος του έργου, ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα ευρήματα χρονολογούνται στον 5ο ή 6ο αιώνα μ.Χ. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Francisco Correia μαζί με τους αρχαιολόγους Camila Lacueva και João Martins, ανέσκαψε σχολαστικά την περιοχή, φέρνοντας στο φως όχι μόνο ανθρώπινα λείψανα αλλά και υπολείμματα ρωμαϊκών δομών και αντικείμενα ενδεικτικά της καθημερινής ζωής κατά την περίοδο εκείνη.


Τρεις ρωμαϊκοί τάφοι αποκαλύφθηκαν στη νότια Πορτογαλία
[Credit: ERA Arqueologia]

Η ανθρωπολόγος Cláudia Maio υπογράμμισε την προφανή λεηλασία των τάφων στο παρελθόν και υπέδειξε ότι μπορεί να έχουν αφαιρεθεί αντικείμενα όπως βραχιόλια, περιδέραια και δαχτυλίδια. Παρά την σύληση, η προσεκτική κατασκευή των τάφων παραπέμπει στην κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων που ενταφιάστηκαν σε αυτούς. Η Maio σημείωσε την περίτεχνη φύση των χώρων ταφής, η οποία υποδηλώνει ένα επίπεδο φροντίδας και σεβασμού που επιφυλάχθηκε στους νεκρούς.

Η γειτνίαση των τάφων υποδηλώνει την πιθανότητα οικογενειακών δεσμών, αν και τα οριστικά συμπεράσματα παραμένουν ασύλληπτα. Η Maio παρατήρησε σχετικά: "Μας αρέσει να το πιστεύουμε, έτσι δεν είναι; Ένας άντρας, μια γυναίκα και ένα παιδί, μάλιστα, σε τάφους τόσο κοντά ο ένας στον άλλο και χωρίς να έχουμε εξακριβώσει την παρουσία άλλων κοντινών ατόμων. Αλλά δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τίποτα".

Η ομάδα σχεδιάζει να διεξάγει εξετάσεις DNA και ισοτοπικές αναλύσεις στα σκελετικά υπολείμματα για να συγκεντρώσει περαιτέρω πληροφορίες. Αυτές οι τεχνικές θα μπορούσαν να αποκαλύψουν οικογενειακές σχέσεις, διατροφικές συνήθειες και πιθανή προέλευση των ατόμων.


Τρεις ρωμαϊκοί τάφοι αποκαλύφθηκαν στη νότια Πορτογαλία
[Credit: ERA Arqueologia]

Τρεις ρωμαϊκοί τάφοι αποκαλύφθηκαν στη νότια Πορτογαλία
[Credit: ERA Arqueologia]

Ενώ οι αρχικές μελέτες υποδείκνυαν μια οικιστική ή βιομηχανική εστίαση, η ανακάλυψη των τάφων κοντά σε σημαντικά ορόσημα υποδεικνύει ένα πολύπλοκο αστικό τοπίο στην Ossónoba.

Εκτός από τα ανθρώπινα λείψανα, η ανασκαφή απέδωσε πλήθος ρωμαϊκών αντικειμένων, όπως κεραμικά, οστέινα ζάρια, καρφιά, πόρπες και νομίσματα που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Επιπλέον, τα απομεινάρια ενός πιθανού εργοστασίου βαφής παρέπεμπαν στις βιομηχανικές δραστηριότητες της πόλης.


Τρεις ρωμαϊκοί τάφοι αποκαλύφθηκαν στη νότια Πορτογαλία
[Credit: ERA Arqueologia]

Θραύσμα κεραμικής που απεικονίζει την ρωμαϊκή θεά Victoria. [Credit: Bruno Filipe Pires/Open Media Group]
Θραύσμα κεραμικής που απεικονίζει την ρωμαϊκή θεά Victoria.
[Credit: Bruno Filipe Pires/Open Media Group]

Οι σχολαστικές αρχαιολογικές εργασίες που αναλήφθηκαν πριν από την ανάπτυξη των ακινήτων αποτελούν παράδειγμα προληπτικής προσέγγισης για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Joaquim Ferreira, εκπρόσωπος του κατασκευαστή του έργου, τόνισε τη σημασία της διενέργειας ενδελεχών αρχαιολογικών αξιολογήσεων πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών έργων. Η άποψη αυτή επαναλήφθηκε από τον Miguel Lago, εκτελεστικό διευθυντή της ERA Archaeology, ο οποίος τάχθηκε υπέρ παρόμοιων πρακτικών και σε άλλα έργα αρχαιολογικής σημασίας.

Καθώς η ομάδα της ERA Arqueologia ολοκληρώνει την επεξεργασία των συλλεχθέντων υλικών, η προσμονή για την επόμενη φάση της έρευνας και της ανάλυσης αυξάνεται.


Πηγή: Archaeology News, ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια