Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποκαλύφθηκε ο από καιρό χαμένος τόπος ταφής του αγγλοσαξονικού βασιλιά Cerdic!

Εικόνα και όνομα του Cerdic, από το Αγγλοσαξονικό Χρονικό. [Credit: Paul HarperClose] Ο πιθανός τόπος τελευταίας ανάπαυσης του Cerdic, του α...

Εικόνα και όνομα του Cerdic, από το Αγγλοσαξονικό Χρονικό. [Credit: Paul HarperClose]
Εικόνα και όνομα του Cerdic, από το Αγγλοσαξονικό Χρονικό.
[Credit: Paul HarperClose]

Ο πιθανός τόπος τελευταίας ανάπαυσης του Cerdic, του αινιγματικού ιδρυτή του βασιλείου του Wessex και κομβικής σημασίας προσωπικότητας της μεταρωμαϊκής βρετανικής ιστορίας, αναδύθηκε περισσότερο από μια χιλιετία αφότου κατονομάστηκε σε μια αρχαία βασιλική χάρτα.

Ο Cerdic, ο οποίος συχνά απεικονίζεται ως πολεμιστής της Σκοτεινής Εποχής, παρόμοιος με τον βασιλιά Αρθούρο, αναδείχθηκε τον 6ο αιώνα μέσα από μια σειρά αιματηρών μαχών στο Hampshire, σύμφωνα με ευρήματα που αναφέρθηκαν από πολλές πηγές.

Εμπνευσμένος από την έρευνα του ακαδημαϊκού George Grundy, ο συγγραφέας και ιστορικός Paul Harper ηγήθηκε μιας έρευνας που αποκάλυψε έναν ταφικό τύμβο που πιστεύεται ότι αντιστοιχεί στο Barrow του Cerdic, ο οποίος αναφέρεται σε έναν χάρτη του 10ου αιώνα που παραχωρήθηκε από τον βασιλιά Εδουάρδο τον πρεσβύτερο στον καθεδρικό ναό του Winchester. Ο χάρτης περιέγραφε τα όρια της γης, αναφερόμενος στο «Ceardices Beorg» ή «Cerdic's Barrow», εντός της σημερινής ενορίας St Mary Bourne στο Hampshire.


Cerdic of Wessex, Χάρτης της Σαξονικής Επταρχίας του John Speed από το Θέατρό του, 1611. [Credit: Wiki Commons]
Cerdic of Wessex, Χάρτης της Σαξονικής Επταρχίας του John Speed από το Θέατρό του, 1611. [Credit: Wiki Commons]

Αν και παραδοσιακά θεωρείται ως αγγλοσαξωνικός εισβολέας, το Βρυθονικό όνομα του Cerdic και των απογόνων του υποδηλώνουν μια πιο σύνθετη αφήγηση, που ενδεχομένως υποδεικνύει σχέσεις μεταξύ αγγλοσαξωνικών και ιθαγενών βρετανικών πολιτισμών.

Η έρευνα εντόπισε τη θέση του τύμβου κοντά στο Andover του Hampshire εντοπίζοντας ορόσημα που αναφέρονται στην αρχαία χάρτα, όπως ο Ρωμαϊκός δρόμος, ένα άλσος ιτιάς και ένας τύμβος της τέφρας. Πιστεύεται ότι ο Cerdic θάφτηκε σε ένα νεοκατασκευασμένο τύμβο ή σε έναν επαναχρησιμοποιημένο τύμβο της Εποχής του Χαλκού, μια συνήθης πρακτική κατά την πρώιμη αγγλοσαξονική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Harper, η τοποθέτηση του τύμβου του Cerdic ήταν μια σκόπιμη δήλωση ισχύος, στρατηγικά τοποθετημένη κοντά σε αρχαίους δρόμους και μια τεράστια τάφρο τύπου Offa's Dyke, που χρησίμευε ως προειδοποίηση για τους αντιπάλους του. Επιπλέον, οι αναφορές σε δασώδεις περιφράξεις που σχετίζονται με το κυνήγι ελαφιών στο χάρτη υποδηλώνουν συναισθηματική αξία για τον Cerdic σε αυτή τη γωνιά του Hampshire.


CERDIC: Μυστηριώδης βασιλιάς της Σκοτεινής Εποχής που ίδρυσε την Αγγλία, από τον Paul Harper. [Credit: Pen & Sword]
CERDIC: Μυστηριώδης βασιλιάς της Σκοτεινής Εποχής που ίδρυσε την Αγγλία, από τον Paul Harper. [Credit: Pen & Sword]

Η έρευνα του Harper, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς στο νέο του βιβλίο, διερευνά την ανάδυση του Cerdic από το χάος που ακολούθησε την κατάρρευση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ανέβηκε στην εξουσία με τους Gewisse, προσφέροντας προστασία στους πολίτες και συμμετέχοντας σε εδαφικές συγκρούσεις με αγγλοσαξονικά και ρωμαιοβρετανικά βασίλεια. Παρά την αντιμετώπιση πρωτοφανών προκλήσεων, όπως οι κλιματικές καταστροφές και οι πανδημίες, ο Cerdic χάραξε ένα βασίλειο που θα διαμόρφωνε την ιστορία της Βρετανίας.

Η έρευνα ασχολείται με διάφορους μύθους και λαϊκές παραδόσεις που συνδέονται με αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων με τον μύθο του βασιλιά Αρθούρου. Το βιβλίο διερευνά την ταυτότητα του σκιώδους γιου του Cerdic, Creoda, τις τοποθεσίες των μαχών του εναντίον αντίπαλων πολέμαρχων και τις συνδέσεις τους με μεσαιωνικά ποιήματα όπως η Ελεγεία για τον Geraint.

Ο Harper ελπίζει ότι μελλοντικές αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή, με την άδεια των ιδιοκτητών γης, θα αποκαλύψουν περαιτέρω τα μυστικά της κληρονομιάς του Cerdic.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια