Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ψηφιδωτό του 2ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει τη μούσα Καλλιόπη ανακαλύφθηκε στην αρχαία Σίδη

Ψηφιδωτό του 2ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει την μούσα Καλλιόπη.  [Credit: Türkiye Ministry of Culture and Tourism] Κατά τη διάρκεια των ανασ...

Ψηφιδωτό του 2ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει την μούσα Καλλιόπη.
Ψηφιδωτό του 2ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει την μούσα Καλλιόπη. [Credit: Türkiye Ministry of Culture and Tourism]

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία πόλη της Σίδης ανακαλύφθηκε ένα ψηφιδωτό δάπεδο του 2ου αιώνα π.Χ., που απεικονίζει την Καλλιόπη, την μεγαλύτερη και ευγενέστερη από τις Εννέα Μούσες.

Η αρχαία πόλη της Σίδης βρίσκεται 80 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττάλειας. Ήταν χτισμένη σε μια χερσόνησο περίπου 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ήταν η σημαντικότερη πόλη-λιμάνι της Παμφυλίας στην αρχαιότητα.

Η Σίδη από τον 7ο αιώνα π.Χ., έζησε υπό την κυριαρχία των Λυδών, των Περσών, των ελληνιστικών βασιλείων, των Ρωμαίων, των Σελτζούκων και των Οθωμανών αντίστοιχα. Από τον 12ο αιώνα και μετά, οι κάτοικοι της πόλης εγκατέλειψαν την πόλη λόγω των λεηλασιών και των επιθέσεων των γειτονικών βασιλείων και μετανάστευσαν κυρίως στην Αττάλεια.


Ψηφιδωτό του 2ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει τη μούσα Καλλιόπη ανακαλύφθηκε στην αρχαία Σίδη
[Credit: Türkiye Ministry of Culture and Tourism]

Παρόλο που οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται στην αρχαία πόλη από τη δεκαετία του 1940, υπάρχουν ακόμη διάφορα αρχαία αντικείμενα που βρίσκονται κάτω από το έδαφος.

Η Σίδη, η οποία δεν διέθετε οικιστικό πλάνο επειδή ήταν αρχαιολογικός χώρος πρώτου βαθμού, μετατράπηκε σε αστικό χώρο 3ου βαθμού μόλις το 2013, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των κατοίκων και να αποτραπεί η παράνομη δόμηση.

Στο σχέδιο αστικού σχεδιασμού της αρχαίας Σίδης που εκπονήθηκε από τον Δήμο Manavgat με την κατεδάφιση παράνομων κτηρίων και παραρτημάτων, τα ιστορικά κτήρια ανακατασκευάζονται σύμφωνα με τον ιστορικό τους χαρακτήρα.

Στις πρόσφατες εργασίες βρέθηκε ένα ψηφιδωτό του 2ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει την Καλλιόπη, τη μούσα της ελληνικής μυθολογίας.


Ψηφιδωτό του 2ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει τη μούσα Καλλιόπη ανακαλύφθηκε στην αρχαία Σίδη
[Credit: Türkiye Ministry of Culture and Tourism]

Η Καλλιόπη ήταν η μεγαλύτερη από τις Μούσες, τις θεές της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού. Ήταν επίσης η θεά της ευγλωττίας, η οποία χάριζε το χάρισμά της σε βασιλιάδες και πρίγκιπες. Στην κλασική εποχή, όταν στις Μούσες είχαν ανατεθεί συγκεκριμένες καλλιτεχνικές σφαίρες, η Καλλιόπη ονομάστηκε Μούσα της Επικής Ποίησης. Με αυτή την ιδιότητα απεικονιζόταν να κρατάει μια πινακίδα και γραφίδα ή πάπυρο.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στα social media του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.


Γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο ψηφιδωτό

«Φέτος, διενεργούμε ανασκαφές και εργασίες αποκατάστασης σε 15 διαφορετικά σημεία της πόλης», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο επικεφαλής των ανασκαφών της Σίδης, καθηγητής Feristah Alanyali του Πανεπιστημίου της Ανατολίας. «Επιπλέον, εκπονούνται σχέδια για την αποκατάσταση της περιοχής του θεάτρου, ενώ η αποκατάσταση του ναού της Αθηνάς θα ολοκληρωθεί φέτος».

«Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που ξεκινήσαμε για την προετοιμασία των εργασιών αποκατάστασης», συνέχισε ο Alanyali, «αποκαλύψαμε αρχικά τα υδραγωγεία της κρήνης. Σήμερα, ακριβώς μπροστά από τα υδραγωγεία, φέραμε στο φως μια πολύ μεγάλη κατασκευή, πιθανότατα χτισμένη τον 2ο αιώνα π.Χ., με ψηφιδωτό δάπεδο. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι ο χώρος αυτός μπορεί να χτίστηκε κατά την ελληνιστική εποχή.

Οι κατασκευές που ανακαλύψαμε πίσω από τη μνημειώδη κρήνη έχουν μεγάλη σημασία για την αστική ιστορία της Σίδης. Πιστεύουμε ότι αυτές οι περιοχές αποτελούν ξεχωριστούς χώρους, καθώς στους τοίχους υπάρχουν τοιχογραφίες και στα δάπεδα περίτεχνα ψηφιδωτά».


Ψηφιδωτό του 2ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει τη μούσα Καλλιόπη ανακαλύφθηκε στην αρχαία Σίδη
[Credit: Türkiye Ministry of Culture and Tourism]

Η ψηφιδωτή σύνθεση, όπως προαναφέρθηκε, απεικονίζει την Καλλιόπη. Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για να γνωρίζουμε τους λόγους που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη παράσταση. Εκτιμάται ότι μελλοντικές ανασκαφές θα ρίξουν φως στο θέμα, καθώς, σύμφωνα με τους Τούρκους αρχαιολόγους, η ανακάλυψη αυτή αποτελεί “μια μεγάλη έκπληξη”.

Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Mehmet Nuri Ersoy, δήλωσε: «Η στιγμή αυτή μας γέμισε όλους με ενθουσιασμό. Συνεχίζουμε το έργο μας για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς με το πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο της τουρκικής αρχαιολογίας, το ‘Geleceğe Miras’ (Κληρονομιά για το Μέλλον)».


Πηγή: ArkeoNews, Enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια