Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νεκρόπολη της Εποχής του Σιδήρου που προϋπήρχε της Ρώμης αποκαλύφθηκε κοντά στη Νάπολη

Η αρχαιολογική ομάδα έφερε στο φως 88 «λακκοειδείς τάφους» στην περιοχή. Υπάρχουν επίσης δύο μεγάλοι ταφικοί τύμβοι που πιστεύουν ότι καλύπτ...

Η αρχαιολογική ομάδα έφερε στο φως 88 «λακκοειδείς τάφους» στην περιοχή. Υπάρχουν επίσης δύο μεγάλοι ταφικοί τύμβοι που πιστεύουν ότι καλύπτουν τάφους των ελίτ της αρχαίας κοινωνίας. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας/Terna]
Η αρχαιολογική ομάδα έφερε στο φως 88 «λακκοειδείς τάφους» στην περιοχή. Υπάρχουν επίσης δύο μεγάλοι ταφικοί τύμβοι που πιστεύουν ότι καλύπτουν τάφους των ελίτ της αρχαίας κοινωνίας. [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας/Terna]

Μια αρχαία νεκρόπολη που ανακαλύφθηκε κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας χρησιμοποιήθηκε για την ταφή των νεκρών πριν από περίπου 2.800 χρόνια, περίπου την εποχή που ιδρύθηκε η πόλη της Ρώμης περίπου 161 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.

Η ανακάλυψη δίνει στους αρχαιολόγους μια σπάνια εικόνα των πολιτισμών της Εποχής του Σιδήρου που υπήρχαν πριν από τη ρωμαϊκή κυριαρχία στην περιοχή. Τα εκπληκτικά ευρήματα κοντά στην πόλη Amorosi, περίπου 48 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νάπολης, περιλαμβάνουν 88 ταφές σε «λακκοειδείς τάφους» ανδρών και γυναικών.

Οι άνδρες συνήθως θάβονταν με όπλα, ενώ οι γυναίκες συχνά θάβονταν με χάλκινα στολίδια, όπως βραχιόλια, μενταγιόν, πόρπες - που ονομάζονται «fibulae», και κομμάτια από κεχριμπάρι και επεξεργασμένο οστό, σύμφωνα με μεταφρασμένη ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού.


ι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η αρχαία νεκρόπολη, κοντά στην πόλη Amorosi της Ιταλίας είναι ηλικίας περίπου 2.800 ετών.  [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού Ιταλίας/Terna]
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η αρχαία νεκρόπολη, κοντά στην πόλη Amorosi της Ιταλίας είναι ηλικίας περίπου 2.800 ετών.
 [Credit: Υπουργείο Πολιτισμού Ιταλίας/Terna]

Δείγματα χώματος που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εστάλησαν για αρχαιοβοτανική ανάλυση προκειμένου να παρασχεθούν στοιχεία για το περιβάλλον και τη χλωρίδα, καθώς και για ανθρωπολογική ανάλυση των οστικών καταλοίπων.

Οι αρχαιολόγοι που ανέσκαψαν τον χώρο έφεραν επίσης στο φως μεγάλο αριθμό κεραμικών αγγείων διαφόρων σχημάτων, τα οποία συνήθως τοποθετούνταν στους τάφους στα πόδια του νεκρού. Πιστεύουν ότι ο τάφος προϋπήρχε των Σαμνιτών, του λαού που έζησε στην περιοχή μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα και ήταν συχνός εχθρός των πρώτων Ρωμαίων.


Πρώιμη Ιταλία

Σύμφωνα με τον μύθο, ο μυθικός ήρωας Ρωμύλος ίδρυσε την πόλη της Ρώμης το 753 π.Χ. εν μέσω μιας διαμάχης με τον δίδυμο αδελφό του Ρώμο, αλλά οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η Ρώμη αναπτύχθηκε από την ένωση διαφόρων χωριών στην κορυφή των λόφων μετά τον 10ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου.


Νεκρόπολη της Εποχής του Σιδήρου που προϋπήρχε της Ρώμης αποκαλύφθηκε κοντά στη Νάπολη
[Credit : Superintendency of Archaeology]

Το πρώιμο ρωμαϊκό κράτος διεξήγαγε πολλούς πολέμους εναντίον των γειτόνων του, συμπεριλαμβανομένων των ετρουσκικών πόλεων-κρατών και άλλων λατινόφωνων λαών- και τον 4ο αιώνα π.Χ., οι Ρωμαίοι διεξήγαγαν μια σειρά πολέμων εναντίον των Σαμνιτών, οι οποίοι ζούσαν κυρίως νοτιοανατολικά της Ρώμης στην ορεινή περιοχή των Απεννίνων.


Πηγή: Live Science, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια