Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σχέδια που απεικονίζουν μονομάχους μεταξύ των τελευταίων ανακαλύψεων στην Πομπηία

Τα γκράφιτι που βρέθηκαν στην Πομπηία φαίνεται να απεικονίζουν μονομάχους. Τα τελευταία σχέδια εκτίθενται τώρα στον αρχαιολογικό χώρο. [Cred...

Τα γκράφιτι που βρέθηκαν στην Πομπηία φαίνεται να απεικονίζουν μονομάχους. Τα τελευταία σχέδια εκτίθενται τώρα στον αρχαιολογικό χώρο. [Credit: Pompeii - Parco Archeologico]
Τα γκράφιτι που βρέθηκαν στην Πομπηία φαίνεται να απεικονίζουν μονομάχους. Τα τελευταία σχέδια εκτίθενται τώρα στον αρχαιολογικό χώρο.
[Credit: Pompeii - Parco Archeologico
]

Σχέδια μονομάχων που πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από παιδιά που εμπνεύστηκαν παρακολουθώντας μάχες στο αμφιθέατρο της Πομπηίας είναι μεταξύ των τελευταίων ανακαλύψεων στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σειρά από γκράφιτι και άλλα σχέδια που, δεδομένης της απλότητας της εκτέλεσης, της αφέλειας στις νοητικές αναπαραστάσεις  και των απλοποιήσεων των εικονογραφικών σχεδίων, φαίνεται να έχουν εκτελεστεί από το χέρι ενός παιδιού.

Τα σχέδια αυτά, αν και απλά στην εκτέλεση, δείχνουν μια αξιοσημείωτη αίσθηση αφήγησης και κίνησης, όπου τα παιδιά φαίνεται να απεικονίζουν ολοκληρωμένες ιστορίες, από την προετοιμασία για τον αγώνα μέχρι τη νίκη.

Οι διαστάσεις των χεριών στις  ζωγραφιές  υποδηλώνουν ότι τα σχέδια δημιουργήθηκαν από παιδιά ηλικίας περίπου πέντε έως έξι ετών, ενισχύοντας τις παρατηρήσεις που βασίζονται στο ύφος και το περιεχόμενο του γκράφιτι.

Τα σχέδια με κάρβουνο βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην I'Insula dei Casti Amanti, ένα σύμπλεγμα σπιτιών στο αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας που άνοιξε για πρώτη φορά για το κοινό χθες, Τρίτη (28/5). Άλλα σχέδια που βρέθηκαν σε έναν μακρύ τοίχο περιλαμβάνουν το περίγραμμα τριών μικρών χεριών, δύο φιγούρες που παίζουν με μια μπάλα, μια σκηνή κυνηγιού ενός ζώου που φαίνεται να είναι αγριογούρουνο και μια σκηνή που απεικονίζει δύο πυγμάχους ξαπλωμένους στο έδαφος.


Ανάμεσα στα γκράφιτι που βρέθηκαν ήταν και το σχέδιο ενός μικρού χεριού. [Credit: Pompeii - Parco Archeologico]
Ανάμεσα στα γκράφιτι που βρέθηκαν ήταν και το σχέδιο ενός μικρού χεριού. [Credit: Pompeii - Parco Archeologico]

Ένα από τα γκράφιτι που βρέθηκαν, με τα σχέδια τονισμένα.  [Credit: Pompeii - Parco Archeologico]
Ένα από τα γκράφιτι που βρέθηκαν, με τα σχέδια τονισμένα. 
[Credit: Pompeii - Parco Archeologico]

Τa γκράφιτι απεικονίζουν επίσης πλοία. [Credit: Pompeii - Parco Archeologico]
Τa γκράφιτι απεικονίζουν επίσης πλοία. [Credit: Pompeii - Parco Archeologico] 

Ακόμη ένα σχέδιο, απεικονίζει αδρά και με πρόθεση περιπαικτική μία θαλάσσια σκηνή. Εδώ βρίσκουμε δύο βάρκες που τις περιβάλλουν ψάρια, αλιευτικά αντικείμενα και από κάτω της κολυμπάει ένα ψάρι με μεγάλα αγκάθια – ίσως κάποιο μπαρμπούνι, και με μία άγκυρα, γαντζωμένη στο πτερύγιο.

Αυτό είναι αναφορά σε μια βαθιά ριζωμένη παράδοση στην Πομπηία, που είναι η αναπαράσταση πλοίων και μικρών βαρκών σε τοίχους, με πολλά γκράφιτι να απεικονίζουν παρόμοιες αναπαραστάσεις, συχνά συνδεδεμένες με ενήλικες σχεδιαστές.

Ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, δήλωσε ότι οι ζωγραφιές πιθανόν να έγιναν από ένα ή περισσότερα παιδιά που έπαιζαν σε αυτό που εκτιμάται πως ήταν μια αυλή πριν η πόλη καταστραφεί από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. «Όλο και περισσότερο, η Πομπηία αποκαλύπτει νέες θαυμάσιες ανακαλύψεις που επιβεβαιώνουν ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό θησαυροφυλάκιο» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού.

Μια αίθουσα δεξιώσεων γεμάτη με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες που απεικονίζουν χαρακτήρες εμπνευσμένους από τον Τρωικό Πόλεμο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής τον Απρίλιο. Άλλες ανακαλύψεις τον τελευταίο χρόνο περιλαμβάνουν ένα σπίτι που περιείχε ένα στενό αρτοποιείο όπου πιστεύεται ότι φυλακίζονταν σκλάβοι για να παράγουν ψωμί.


Αποκαλύφθηκαν επίσης σκελετικά κατάλοιπα στον χώρο.  [Credit: Pompeii - Parco Archeologico]
Αποκαλύφθηκαν επίσης σκελετικά κατάλοιπα στον χώρο.
 
[Credit: Pompeii - Parco Archeologico]

Τα ερείπια της Πομπηίας ανακαλύφθηκαν τον 16ο αιώνα και οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1748. Η Πομπηία είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα τουριστικό αξιοθέατο της Ιταλίας, μετά το Κολοσσαίο. Καλύπτει μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων και το ένα τρίτο της παραμένει ακόμη θαμμένο στις στάχτες.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Guardian, Enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια