Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διαμάχη ανάμεσα σε Ιταλία και ΗΠΑ για το άγαλμα «Νικηφόρος Αθλητής» του Λυσίππου

Φωτογραφία του αγάλματος του «Νικηφόρου Αθλητή» του Λυσίππου. [Credit: Getty Museum] Το άγαλμα του «Νικηφόρου Αθλητή» του Λυσίππου βρίσκεται...

Φωτογραφία του αγάλματος του «Νικηφόρου Αθλητή» του Λυσίππου. [Credit: Getty Museum]
Φωτογραφία του αγάλματος του «Νικηφόρου Αθλητή» του Λυσίππου.
[Credit: Getty Museum]

Το άγαλμα του «Νικηφόρου Αθλητή» του Λυσίππου βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιταλία.

Το ζήτημα για το ελληνικό μπρούτζινο άγαλμα που έχει φιλοτεχνηθεί από τον αρχαίο γλύπτη Λύσιππο, κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο μάλιστα αποφάσισε την επιστροφή του στην Ιταλία. Το άγαλμα του Λυσίππου, το οποίο είναι γνωστό και ως «αθλητής του Φάνου» όπως η πόλη στις ακτές της Αδριατικής Θάλασσας όπου το 1964 βρέθηκε από ψαράδες αφού είχε εγκλωβιστεί στα δίχτυα τους, το 1977 αγοράστηκε από το αμερικανικό ίδρυμα Getty.

Στο Getty πουλήθηκε έναντι σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ και από τότε εκτέθηκε στο μουσείο του ιδρύματος στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας. Με την σημαντική αυτή απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου έδωσε ένα τέλος σε μια πολυετή δικαστική διαμάχη μεταξύ του ιδρύματος και της ιταλικής κυβέρνησης. Οι δικαστές αναγνώρισαν ως νόμιμη την ενέργεια των ιταλικών Αρχών για την επιστροφή του αγάλματος, τονίζοντας μάλιστα ότι η προστασία της πολιτιστικής καλλιτεχνικής κληρονομιάς μιας χώρας αποτελεί επίσης νομική προτεραιότητα.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, κάνοντας λόγο για μία «πολύ καλή είδηση». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να ασχολήθηκε προσωπικά με το ζήτημα ενώ σε δηλώσεις στον Τύπο υπογράμμισε πως η Ιταλία εργάζεται για να φέρει πίσω «τα έργα που κλάπηκαν και ανήκουν στη χώρα». Μετά την απόφαση ΗΠΑ και Ιταλία  έχουν τρεις μήνες για να ζητήσουν να εκδικαστεί η υπόθεση από την ολομέλεια του δικαστηρίου, για την τελική απόφαση.


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια