Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι «Τριλοβίτες της Πομπηίας»: Προϊστορικό πλάσμα ανακαλύφθηκε εγκλωβισμένο σε στάχτη - Γιατί είναι τόσο σημαντικοί

Πραγματικά εκπληκτική ανακάλυψη απολιθωμάτων σε απομακρυσμένα βουνά του Μαρόκου ρίχνει νέο φως σε εξαφανισμένα ζώα. Eπιστήμονες ανακάλυψαν τ...

Οι «Τριλοβίτες της Πομπηίας»: Προϊστορικό πλάσμα ανακαλύφθηκε εγκλωβισμένο σε στάχτη - Γιατί είναι τόσο σημαντικοί

Πραγματικά εκπληκτική ανακάλυψη απολιθωμάτων σε απομακρυσμένα βουνά του Μαρόκου ρίχνει νέο φως σε εξαφανισμένα ζώα.

Eπιστήμονες ανακάλυψαν τα πιο παρθένα απολιθώματα τριλοβίτη που έχουν βρεθεί ποτέ. Ένα προϊστορικό πλάσμα εγκλωβισμένο σε στάχτη ανακαλύφθηκε και έχει ένα παρατσούκλι που ταιριάζει στην ταφή του. Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ένα καλούπι από μια βουνοκορφή στο Μαρόκο, βρίσκοντας το πιο παρθένο δείγμα ενός τριλοβίτη που ονόμασαν «Πομπηία». 

Το πλάσμα απολιθώθηκε αμέσως από την καυτή στάχτη στο θαλασσινό νερό ενός κοντινού ηφαιστείου – παρόμοια με την τύχη εκείνων στην Πομπηία κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 76 μ.Χ..

Τέλεια διατηρημένοι σε στάχτη, οι «τριλοβίτες της Πομπηίας», που ανασκάφηκαν στην οροσειρά του Άτλαντα του Μαρόκου, αλλάζουν την επιστημονική κατανόηση αυτής της εξαφανισμένης ομάδας ασπόνδυλων ζώων.

Η δημοσίευση των πρόσφατων επιστημονικών ευρημάτων στο περιοδικό Science, παρέχει νέες πληροφορίες για τα εξαφανισμένα ζώα της θάλασσας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις για την εξέλιξη της ζωής στη Γη, όπως λένε οι επιστήμονες.


Οι «Τριλοβίτες της Πομπηίας»: Προϊστορικό πλάσμα ανακαλύφθηκε εγκλωβισμένο σε στάχτη - Γιατί είναι τόσο σημαντικοί

Τι είναι οι τριλοβίτες και γιατί είναι σημαντικοί

Οι τριλοβίτες είναι μερικά από τα καλύτερα μελετημένα απολιθωμένα θαλάσσια ζώα στον πλανήτη. 

Ο σκληρός εξωσκελετός τους οδήγησε σε ένα εξαιρετικό επίπεδο αναπαράστασης στο αρχείο απολιθωμάτων, με πάνω από 20.000 είδη που έχουν περιγραφεί τους τελευταίους δύο αιώνες. Αλλά ο εξωσκελετός λέει μόνο τη μισή ιστορία για αυτήν την ποικιλόμορφη ομάδα ζώων, ο μαλακός ιστός λέει το άλλο μισό.

Όμως σπάνια βρίσκονται δείγματα με καλά διατηρημένο μαλακό ιστό, γι' αυτό και η ανακάλυψη του μαροκινού τριλοβίτη είναι τόσο σημαντική. Εγκλωβισμένα σε καυτή τέφρα και θαλασσινό νερό, τα σώματα των θαλάσσιων ζώων θα είχαν απολιθωθεί πολύ γρήγορα καθώς η στάχτη μετατράπηκε γρήγορα σε βράχο, σύμφωνα με τον γεωλόγο καθηγητή Abderrazak El Albani, ο οποίος ηγήθηκε της διεθνούς ομάδας επιστημόνων.

Τα καλούπια τέφρας διατήρησαν κάθε τμήμα των σωμάτων των τριλοβιτών. Οι δομές που έμοιαζαν με τρίχες κατά μήκος των ποδιών τους εξακολουθούν να είναι ορατές, όπως και τα μικρά "κελύφη λαμπτήρων", ένα είδος θαλάσσιου ασπόνδυλου, που βρέθηκαν προσκολλημένα στους εξωσκελετούς τους. Ακόμη και οι πεπτικές οδοί των ζώων παραμένουν αναλλοίωτες, καθώς η στάχτη που τα γέμισε τα άφησε τέλεια σχηματισμένα.

«Μελετούσα τριλοβίτες για σχεδόν 40 χρόνια, αλλά ποτέ δεν ένιωσα ότι κοιτούσα ζωντανά ζώα όσο με αυτά», λέει ο παλαιοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Δρ Γκρεγκ Έτζκομμπ, που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Έχω μελετήσει πολλά μαλακά ανατομικά στοιχεία τριλοβιτών, αλλά είναι η τρισδιάστατη διατήρηση εδώ που είναι πραγματικά εκπληκτική», πρόσθεσε.

Ένας σαρκώδης λοβός που καλύπτει το στόμα, που ονομάζεται labrum, τεκμηριώθηκε επίσης για πρώτη φορά σε τριλοβίτες. «Ως επιστήμονας που έχει εργαστεί σε απολιθώματα από διαφορετικές ηλικίες και τοποθεσίες, η ανακάλυψη απολιθωμάτων σε τόσο αξιοσημείωτη κατάσταση διατήρησης μέσα σε ένα ηφαιστειακό περιβάλλον ήταν μια βαθιά συναρπαστική εμπειρία για μένα», τόνισε ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, καθηγητής Abderrazak El Albani.

«Νομίζω ότι οι πυροκλαστικές αποθέσεις θα πρέπει να αποτελέσουν νέους στόχους μελέτης, δεδομένης της εξαιρετικής δυνατότητάς τους να παγιδεύουν και να διατηρούν βιολογικά κατάλοιπα, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων μαλακών ιστών. Τα ευρήματα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, τη Γη» πρόσθεσε.


Οι «Τριλοβίτες της Πομπηίας»: Προϊστορικό πλάσμα ανακαλύφθηκε εγκλωβισμένο σε στάχτη - Γιατί είναι τόσο σημαντικοί

Πού βρέθηκε ο απολιθωμένος τριλοβίτης

Το καλούπι της τέφρας συλλέχθηκε στον Υψηλό Άτλαντα (High Atlas), την υψηλότερη κορυφή μιας οροσειράς ύψους 1.153 ποδιών στο κεντρικό Μαρόκο.

Προηγούμενες εργασίες έχουν αποκαλύψει ένα θησαυρό θαλάσσιων απολιθωμάτων που χρονολογούνται πριν από 110 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που καθιστά την τελευταία ανακάλυψη τόσο ξεχωριστή.

Η τέφρα διατήρησε ολόκληρο το σώμα του τριλοβίτη και γέμισε τον πεπτικό του σωλήνα, επιτρέποντας στους ερευνητές να το αναλύσουν για πρώτη φορά. Ακόμα και μικρά “κελύφη λυχνιών” που ήταν προσκολλημένα στον εξωσκελετό των τριλοβιτών παρέμειναν προσκολλημένα με σαρκώδη στελέχη, όπως ήταν στη ζωή.

Χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία και υπολογιστική μοντελοποίηση εικονικών τομών ακτίνων Χ, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι απολήξεις που βρέθηκαν στην άκρη του στόματος είχαν καμπύλες βάσεις που έμοιαζαν με κουτάλι, αλλά ήταν τόσο μικρά που δεν είχαν εντοπιστεί σε λιγότερο τέλεια διατηρημένα απολιθώματα.

Μάλιστα, μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι οι τριλοβίτες είχαν τρία ζεύγη απολήξεων στο κεφάλι πίσω από τις μακριές κεραίες τους, αλλά και τα δύο μαροκινά είδη της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι υπήρχαν τέσσερα ζεύγη.

Ένας σαρκώδης λοβός που καλύπτει το στόμα, που ονομάζεται χείλος, τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά στους τριλοβίτες.

Ο συν-συγγραφέας Harry Berks, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν με εξαιρετική λεπτομέρεια μια ομαδοποίηση εξειδικευμένων ζευγών ποδιών γύρω από το στόμα, δίνοντάς μας μια σαφέστερη εικόνα για το πώς τρέφονταν οι τριλοβίτες. Διαπιστώθηκε ότι οι απολήξεις του κεφαλιού και του σώματος διέθεταν μια προς τα μέσα στραμμένη μπαταρία πυκνών αγκαθιών, όπως αυτά των σημερινών πεταλοειδών καβουριών».


Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Abderrazak El Albani et al. ,Rapid volcanic ash entombment reveals the 3D anatomy of Cambrian trilobites. Science 384,1429-1435(2024).DOI:10.1126/science.adl4540



Πηγή: The TOC, Fox Report

Δεν υπάρχουν σχόλια