Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεράστια αρχαία τάφρο στην Ιερουσαλήμ, λύνοντας μυστήριο 150 ετών

Ο καθηγητής Yuval Gadot στέκεται δίπλα στη βόρεια πλευρά της τάφρου στην Ιερουσαλήμ, με τα λαξευμένα κανάλια του βράχου σε κοντινή απόσταση....

Ο καθηγητής Yuval Gadot στέκεται δίπλα στη βόρεια πλευρά της τάφρου στην Ιερουσαλήμ, με τα λαξευμένα κανάλια του βράχου σε κοντινή απόσταση. [Credit: Eric Marmur, Πόλη του Δαβίδ]
Ο καθηγητής Yuval Gadot στέκεται δίπλα στη βόρεια πλευρά της τάφρου στην Ιερουσαλήμ, με τα λαξευμένα κανάλια του βράχου σε κοντινή απόσταση. [Credit: Eric Marmur, Πόλη του Δαβίδ]

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μνημειώδη τάφρο που κάποτε οχύρωνε την αρχαία πόλη της Ιερουσαλήμ. Το σημαντικό αυτό εύρημα, που βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης Givati εντός του Εθνικού Πάρκου των Τειχών της Ιερουσαλήμ, επιλύει ένα μακροχρόνιο αρχαιολογικό μυστήριο.

Η τεράστια τάφρος, η οποία έχει βάθος τουλάχιστον 9 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα, χώριζε την Πόλη του Δαβίδ από το Όρος του Ναού. Η τάφρος δημιουργήθηκε αρχικά για την προστασία της πόλης, ιδίως της βόρειας πλευράς της, η οποία ήταν το μόνο ευάλωτο σημείο στην άμυνα της πόλης του Δαβίδ. Το τεράστιο μέγεθος της τάφρου και οι τεχνικές δεξιότητες που απαιτήθηκαν για την κατασκευή της αναδεικνύουν τη δύναμη και τις δυνατότητες των αρχαίων ηγεμόνων της Ιερουσαλήμ.

«Η δημιουργία της τάφρου ήταν μια μεγάλης κλίμακας, μνημειώδης επιχείρηση, σχεδιασμένη να αλλάξει και να τροποποιήσει τη φυσική τοπογραφία για να επιδείξει τη δύναμη των ηγεμόνων της Ιερουσαλήμ σε όσους εισέρχονταν στις πύλες της», δήλωσε ο καθηγητής Yuval Gadot του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Η τάφρος χρησίμευε ως ένα τρομερό φράγμα, χωρίζοντας την πόλη του Δαβίδ σε δύο διακριτά μέρη: τη νότια κατοικημένη περιοχή και την άνω πόλη, όπου στεγάζονταν το παλάτι και ο ναός.


Ο καθηγητής Yuval Gadot στον πυθμένα της τάφρου της Ιερουσαλήμ. [Credit: Erik Marmor, Πόλη του Δαβίδ]
Ο καθηγητής Yuval Gadot στον πυθμένα της τάφρου της Ιερουσαλήμ. [Credit: Erik Marmor, Πόλη του Δαβίδ]

Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε τους αρχαιολόγους να επανεξετάσουν τις ανασκαφικές εκθέσεις του παρελθόντος, ιδίως εκείνες της Βρετανίδας αρχαιολόγου Kathleen Kenyon, η οποία διεξήγαγε ανασκαφές στην πόλη του Δαβίδ κατά τη δεκαετία του 1960. Ο καθηγητής Gadot εξήγησε: «Μας έγινε σαφές ότι η Kenyon παρατήρησε ότι ο φυσικός βράχος κλίνει προς τα βόρεια σε ένα σημείο όπου θα έπρεπε να έχει ανυψωθεί. Νόμιζε ότι επρόκειτο για μια φυσική κοιλάδα, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι είχε αποκαλύψει τη συνέχεια της τάφρου, λαξευμένη προς τα δυτικά».

Η σύνδεση αυτών των δύο τμημάτων δημιουργεί μια τάφρο που εκτείνεται τουλάχιστον 70 μέτρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η ανακάλυψη αυτή ευθυγραμμίζεται με τις βιβλικές αναφορές στην τοπογραφία της πόλης, όπως το Ophel και το Millo. Στο πρώτο βιβλίο των Βασιλέων (11:27), ο βασιλιάς Σολομώντας περιγράφεται να χτίζει το Millo και να κλείνει το ρήγμα στο τείχος της πόλης του Δαβίδ.

Αν και η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία διανοίχθηκε η τάφρος παραμένει ασαφής, τα στοιχεία δείχνουν ότι σημαντικές κατασκευαστικές και λατομικές δραστηριότητες στην Ιερουσαλήμ χρονολογούνται από τη Μέση Εποχή του Χαλκού, πριν από περίπου 3.800 χρόνια. «Αν η τάφρος κόπηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τότε προοριζόταν να προστατεύσει την πόλη από το βορρά - το μόνο αδύναμο σημείο της πλαγιάς της Πόλης του Δαβίδ», εξήγησε ο Δρ Yiftah Shalev της Iσραηλινής Aρχής Aρχαιοτήτων. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, είμαστε βέβαιοι ότι χρησιμοποιήθηκε την εποχή του Πρώτου Ναού και του Βασιλείου του Ιούδα (9ος αιώνας π.Χ.), οπότε δημιούργησε ένα ξεκάθαρο ρυθμιστικό στοιχείο μεταξύ της οικιστικής πόλης στα νότια και της άνω πόλης στα βόρεια».


Στην τάφρο: Yiftach Shalev πάνω αριστερά, Yuval Gadot κάτω στη μέση. [Credit: Erik Marmor, Πόλη του Δαβίδ]
Στην τάφρο: Yiftach Shalev πάνω αριστερά, Yuval Gadot κάτω στη μέση. [Credit: Erik Marmor, Πόλη του Δαβίδ]

Η ανακάλυψη της τάφρου υπογραμμίζει επίσης τις εντυπωσιακές μηχανικές ικανότητες των κατοίκων της αρχαίας Ιερουσαλήμ. Ο Eli Escusido, διευθυντής της Iσραηλινής Aρχής Aρχαιοτήτων, δήλωσε: «Όταν στέκεσαι στον πυθμένα αυτής της γιγαντιαίας ανασκαφής, περιτριγυρισμένος από τεράστια λαξευμένα τείχη, είναι αδύνατο να μην γεμίσεις με θαυμασμό και εκτίμηση για εκείνους τους αρχαίους ανθρώπους που, πριν από περίπου 3.800 χρόνια, κυριολεκτικά μετακίνησαν βουνά και λόφους».

Τα ευρήματα από την ανασκαφή αυτή θα παρουσιαστούν στο συνέδριο «Jerusalem Studies Experience» της Πόλης του Δαβίδ τον Αύγουστο.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια