Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία ρωμαϊκή πόλη στη βορειοδυτική Γαλλία

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα κατάλοιπα αρχαίας ρωμαϊκής πόλης κάτω από ένα νοσοκομείο του 19ου αιώνα στη βορειοδυτική Γαλλία. [Credit: Emman...

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα κατάλοιπα αρχαίας ρωμαϊκής πόλης κάτω από ένα νοσοκομείο του 19ου αιώνα στη βορειοδυτική Γαλλία. [Credit: Emmanuelle Collado, Inrap]
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα κατάλοιπα αρχαίας ρωμαϊκής πόλης κάτω από ένα νοσοκομείο του 19ου αιώνα στη βορειοδυτική Γαλλία.
[Credit: Emmanuelle Collado, Inrap]

Στη Ρεν, στη βορειοδυτική Γαλλία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα κατάλοιπα μιας ζωντανής αρχαίας ρωμαϊκής πόλης κάτω από ένα νοσοκομείο του 19ου αιώνα. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη, που ξεκίνησε το 2022, αποκαλύπτει τώρα λεπτομερείς πληροφορίες για τη δομή της πόλης και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της.

Το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (Inrap) έχει ηγηθεί των ανασκαφών στον χώρο του πρώην νοσοκομείου Hôtel Dieu, αποκαλύπτοντας πλήθος ιστορικών αντικειμένων και αρχιτεκτονικών στοιχείων.

Η αρχαία πόλη, γνωστή ως Condate, είναι οργανωμένη γύρω από έναν κεντρικό δρόμο βορρά-νότου (cardo) και δύο διασταυρούμενους δρόμους ανατολής-δύσης (decumanus). Αυτές οι οδοί οριοθετούσαν αστικά τετράγωνα που εξυπηρετούσαν διάφορες λειτουργίες, συνδυάζοντας οικιστικές, εμπορικές και θρησκευτικές δραστηριότητες. Η αρχική κατασκευή άρχισε τον 1ο αιώνα, μετά από εκτεταμένες εργασίες εκκαθάρισης και κατασκευής αναβαθμίδων. Τα πρώτα κτήρια διέθεταν ξύλινους στύλους και χαμηλά περβάζια, ενώ σταδιακά έδωσαν τη θέση τους σε λιθοδομές μέχρι το τέλος του αιώνα.


Ανασκαφή στην περιοχή του ιερού, στην υποτιθέμενη θέση του ναού. [Credit: Sandrine Lalain, Inrap]
Ανασκαφή στην περιοχή του ιερού, στην υποτιθέμενη θέση του ναού.
[Credit: Sandrine Lalain, Inrap]

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες ανακαλύψεις είναι ένα μεγάλο ιερό, μέρος ενός θρησκευτικού συγκροτήματος, χτισμένο με λιθοδομή στα τέλη του 1ου αιώνα. Αυτό το ιερό διαδέχθηκε μια προγενέστερη ξύλινη κατασκευή και περιλάμβανε μια αυλή σχεδιασμένη να υποδέχεται τους πιστούς. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο βόρειος τοίχος του ιερού, που αποκαλύφθηκε το 2024, εκτείνεται σε μήκος πάνω από 100 μέτρα και στεγάζει τουλάχιστον έναν ναό. Το νότιο τμήμα αυτού του συγκροτήματος ενσωματώνει ένα τμήμα ενός δρόμου ανατολής-δύσης, αντανακλώντας τον σχολαστικό πολεοδομικό σχεδιασμό των Ρωμαίων.

Εκτός από το ιερό, η πόλη διέθετε αποθήκες, καταστήματα και κατοικίες κατασκευασμένες από την ίδια λίθινη τοιχοποιία. Οι δρόμοι ανακαινίστηκαν για να ενσωματώσουν αυτές τις νέες κατασκευές, καταδεικνύοντας την ανάπτυξη και την ευημερία της πόλης κατά την περίοδο αυτή. Η ρωμαϊκή επιρροή επεκτάθηκε και στον 3ο αιώνα, με μεγάλες ιδιωτικές κατοικίες (domus) που διέθεταν προηγμένες ανέσεις, όπως υποκαύσματα - ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απομεινάρια αυτών των πολυτελών κατοικιών, συμπεριλαμβανομένης μιας αίθουσας υποδοχής όπου οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να διασκεδάζουν τους καλεσμένους τους.


Σωλήνες από τερακότα τοποθετήθηκαν για να επιτρέπουν την κυκλοφορία του θερμού αέρα στα υποκαύσματα (ενδοδαπέδια θέρμανση).  [Credit: Cyril Cornillot, Inrap]
Σωλήνες από τερακότα τοποθετήθηκαν για να επιτρέπουν την κυκλοφορία του θερμού αέρα στα υπόκαυστα (ενδοδαπέδια θέρμανση).
 [Credit: Cyril Cornillot, Inrap]

Μεγάλο δωμάτιο του domus και υπολείμματα από υπόκαυστα (ενδοδαπέδια θέρμανση). [Credit: Cyril Cornillot, Inrap]
Μεγάλο δωμάτιο του domus και υπολείμματα από υπόκαυστα (ενδοδαπέδια θέρμανση). [Credit: Cyril Cornillot, Inrap]

Ωστόσο, η τύχη της πόλης έφθασε μέχρι τα τέλη του 3ου αιώνα. Το δημόσιο ιερό αποσυναρμολογήθηκε και οι πέτρες από τον περιφραγμένο τοίχο του επαναχρησιμοποιήθηκαν, πιθανώς κατά τη διάρκεια της κατασκευής του castrum, ενός οχυρωμένου περιβόλου, γύρω στο 270-280 μ.Χ.. Στα βορειοδυτικά του χώρου ανασκαφής, ένα domus (μεγάλη ιδιωτική κατοικία) διαλύθηκε εξ ολοκλήρου για να ανοίξει ένα λατομείο για την εξόρυξη προσχωματικής άμμου. Παρά την παρακμή αυτή, ορισμένες κατοικίες συνέχισαν να κατοικούνται μέχρι τον 4ο αιώνα, αφήνοντας πίσω τους αντικείμενα που δίνουν μια ζωντανή εικόνα της εποχής.

Καθώς η πόλη παρακμάζει, ένα νεκροταφείο δημιουργήθηκε στις κατεστραμμένες περιοχές στο γύρισμα του 3ου αιώνα. Αυτή η νεκρόπολη, που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 8ο αιώνα, περιείχε πάνω από 600 τάφους. Οι ταφές, οργανωμένες σε σειρές και προσανατολισμένες ανατολικά-δυτικά, περιλάμβαναν άτομα που ενταφιάζονταν σε σάβανα ή ξύλινα φέρετρα. Αυτός ο εκτεταμένος χώρος ταφής εκτεινόταν βόρεια μέχρι το Parc des Tanneurs, οριοθετημένος από ένα cardo στα δυτικά και το πρώην ιερό στα νότια.


Μικρός λύχνος λαδιού που βρέθηκε στην περιοχή. [Credit: Emmanuelle Collado, Inrap]
Μικρός λύχνος λαδιού που βρέθηκε στην περιοχή.
[Credit: Emmanuelle Collado, Inrap]

Ταφές που ανακαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή του Hotel Dieu 2024.  [Credit: Inrap]
Ταφές που ανακαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή του Hotel Dieu 2024.
 [Credit: Inrap]

Ταφές που ανακαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή του Hotel Dieu 2024.  [Credit: Inrap]
Ταφές που ανακαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή του Hotel Dieu 2024.
 [Credit: Inrap]

Η σύγχρονη πόλη της Ρεν, που βρίσκεται περίπου 320 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, βρίσκεται πάνω σε στρώματα ιστορίας που αποκαλύπτουν τη ροή των αρχαίων πολιτισμών. Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στον χώρο του πρώην νοσοκομείου Hôtel Dieu, τις οποίες επιβλέπει η Linkcity, μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων υπό την Bouygues Construction, στοχεύουν στην εξισορρόπηση της ανάπτυξης με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το έργο αυτό, που υποστηρίζεται από την κοινότητα και την SEM Territoires, καλύπτει έκταση 5.600 τετραγωνικών μέτρων και ακολουθεί προηγούμενες ανασκαφές στην περιοχή.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια