Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεξικό: Τυχαία ανακάλυψη στη λίμνη Pátzcuaro αποκαλύπτει προ-ισπανικούς θησαυρούς

Επεξεργασμένα ανθρώπινα οστά βρέθηκαν στη λίμνη Pátzcuaro.  [Credit: CINAH Michoacán] Μια πρόσφατη τυχαία ανακάλυψη στο νησί Janitzio στη λί...

Επεξεργασμένα ανθρώπινα οστά βρέθηκαν στη λίμνη Pátzcuaro.  [Credit: CINAH Michoacán]
Επεξεργασμένα ανθρώπινα οστά βρέθηκαν στη λίμνη Pátzcuaro.
 [Credit: CINAH Michoacán]

Μια πρόσφατη τυχαία ανακάλυψη στο νησί Janitzio στη λίμνη Pátzcuaro, στο Μεξικό, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην προϊσπανική ιστορία της περιοχής.

Στις αρχές Μαΐου του 2024, αποκαλύφθηκε στην περιοχή ένα παραδοσιακό σκάφος, γνωστό ως tepari, θέτοντας έτσι τις βάσεις για σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που τράβηξαν την προσοχή των ερευνητών και της τοπικής κοινότητας των ιθαγενών. Η ανακάλυψη ώθησε το Υπουργείο Πολιτισμού της κυβέρνησης του Μεξικού, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) και τις τοπικές κοινότητες να συνεργαστούν σε προσπάθειες διατήρησης και έρευνας.

Το tepari, που έχει εντυπωσιακό μήκος 14,80 μέτρα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια συνήθων εργασιών εκβάθυνσης στο νησί Janitzio. Το σκάφος αυτό βυθίστηκε ενώ μετέφερε καυσόξυλα από το Erongaricuaro στο Janitzio. Το μέγεθος και η κατάσταση του σκάφους το καθιστούν ένα εξαιρετικό εύρημα, που οδήγησε σε μια εκτεταμένη αρχαιολογική αποστολή διάσωσης με την υποστήριξη της Γραμματείας Περιβάλλοντος της Κυβέρνησης της Πολιτείας Michoacán.


Το περίγραμμα του tepari, ενός παραδοσιακού σκάφους, που έχει μήκος περίπου 14, 8 μέτρα. [Credit: CINAH Michoacán]
Το περίγραμμα του tepari, ενός παραδοσιακού σκάφους, που έχει μήκος περίπου 14, 8 μέτρα. [Credit: CINAH Michoacán]

Μετά την αρχική ανακάλυψη, οι αρχαιολόγοι και οι αρχές της κοινότητας ενέτειναν τις προσπάθειές τους, αποκαλύπτοντας μια περιοχή που βρίθει προϊσπανικών ευρημάτων. Οι ανασκαφικές εργασίες απέδωσαν μια αξιοσημείωτη συλλογή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων επεξεργασμένων ανθρώπινων οστών -κυρίως μηριαίων οστών- σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης.

Εκτός από τα ανθρώπινα λείψανα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλά κεραμικά και λίθινα αντικείμενα. Αυτά τα αντικείμενα, που πιστεύεται ότι ήταν προσφορές που ρίχτηκαν στη λίμνη, αντικατοπτρίζουν τις πολιτιστικές και θρησκευτικές πρακτικές της προϊσπανικής κοινότητας του Pátzcuaro.

Οι προσπάθειες συντήρησης αυτών των αρχαιολογικών υλικών πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την κοινότητα του  Janitzio. Το ΙΝΑΧ και οι τοπικές αρχές εργάζονται επίσης για τη συντήρηση και άλλων σκαφών tepari που εντοπίστηκαν στην περιοχή. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός κοινοτικού μουσείου στο νησί Janitzio, το οποίο θα προβάλλει αυτά τα σημαντικά ευρήματα και θα προάγει την ευαισθητοποίηση για την πολιτιστική κληρονομιά.


Αρχαιολογικά κατάλοιπα ανακαλύφθηκαν στις ακτές του νησιού Janitzio. [Credit: CINAH Michoacán]
Αρχαιολογικά κατάλοιπα ανακαλύφθηκαν στις ακτές του νησιού Janitzio.
[Credit: CINAH Michoacán]

Το INAH καλλιεργεί μια κουλτούρα διατήρησης μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων γύρω από τη λίμνη Pátzcuaro. Οι κάτοικοι ενθαρρύνονται να αναφέρουν τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα στο Κέντρο INAH Michoacán για να διασφαλιστεί η σωστή τεκμηρίωση και διατήρηση.

Η δημιουργία ενός κοινοτικού μουσείου στο νησί Janitzio θα εξυπηρετήσει πολλαπλούς σκοπούς. Όχι μόνο θα διατηρήσει αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα, αλλά θα λειτουργήσει και ως κέντρο πολιτιστικής εκπαίδευσης και τουρισμού. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να ωφελήσει την τοπική κοινότητα τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια