Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μάριον Άκερμαν: Η πρώτη γυναίκα διευθύντρια των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου

H Marion Ackermann. [Credit: Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images] Η Μάριον Άκερμαν διορίστηκε πρόεδρος του Ιδρύματος Πολι...

H Marion Ackermann. [Credit: Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images]
H Marion Ackermann.
[Credit: Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images]

Η Μάριον Άκερμαν διορίστηκε πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας (Stiftung Preußischer Kulturbesitz ή SPK), το οποίο εποπτεύει τα κρατικά μουσεία του Βερολίνου. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει ποτέ αυτόν τον ηγετικό ρόλο.

Ως ο μεγαλύτερος πολιτιστικός εργοδότης στη Γερμανία, το SPK απασχολεί περίπου 2.000 υπαλλήλους και εποπτεύει 4,7 εκατομμύρια αντικείμενα σε 15 μουσεία στο Βερολίνο, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται βιβλιοθήκες, ερευνητικά ινστιτούτα και αρχειακές εγκαταστάσεις. Ο σημερινός πρόεδρος, Hermann Parzinger, θα συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του ερχόμενου Μαΐου, ύστερα από 17 χρόνια θητείας στη θέση αυτή.

Η Μάριον Άκερμαν, η οποία υπηρετεί σήμερα ως γενική διευθύντρια των Κρατικών Μουσείων της Δρέσδης, θα επιβλέψει μια «μεγάλη αναμόρφωση» του οργανισμού που χρηματοδοτείται από το κράτος, αφού μια διετής μελέτη 278 σελίδων που δημοσιεύθηκε το 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το SPK ήταν «πολύ μεγάλο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά».

Η Άκερμαν επιλέχθηκε ομόφωνα από μια επιτροπή αναζήτησης, στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Claudia Roth, και θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της την 1η Ιουνίου του επόμενου έτους. Είναι επίσης μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ιδρύματος εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε ανακοίνωσή της, η Roth εξήρε την Άκερμαν ως «μια εξαιρετική διαχειρίστρια μουσείων, ειδική στην Τέχνη και στρατηγικό στέλεχος που έχει καλές διασυνδέσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

«Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για τον διορισμό της ήταν το αποδεδειγμένο ιστορικό της στην επιτυχή διαμόρφωση διαδικασιών μετασχηματισμού», δήλωσε η Roth. «Είμαι βέβαιη ότι θα φέρει σε άριστη κατάληξη τη συνολική μεταρρύθμιση του SPK και θα οδηγήσει το ίδρυμα σε ένα βιώσιμο και επιτυχημένο μέλλον με εξαιρετική τεχνογνωσία, νέες ιδέες και πολλή ενέργεια».


Πηγή: InStyle

Δεν υπάρχουν σχόλια