Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα τελετουργικό τραπέζι της Εποχής του Χαλκού με όλα τα κεραμικά σκεύη του βρέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν

Το τελετουργικό τραπέζι που ανακαλύφθηκε στο Αζερμπαϊτζάν. [Credit: Πανεπιστήμιο της Κατάνια] Ένα τελετουργικό τραπέζι 3.500 ετών, με όλα τα...

Το τελετουργικό τραπέζι που ανακαλύφθηκε στο Αζερμπαϊτζάν. [Credit: Πανεπιστήμιο της Κατάνια]
Το τελετουργικό τραπέζι που ανακαλύφθηκε στο Αζερμπαϊτζάν.
[Credit: Πανεπιστήμιο της Κατάνια]

Ένα τελετουργικό τραπέζι 3.500 ετών, με όλα τα κεραμικά σκεύη του στη θέση τους, μαζί με τις υποδοχές για τις κατσαρόλες που χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα του φαγητού, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους σε μια τοποθεσία στο Αζερμπαϊτζάν.

Η τοποθεσία ήταν πιθανότατα ένα σημείο ανάπαυσης που χρησιμοποιούσαν νομαδικοί πληθυσμοί που κινούνταν μεταξύ της λεκάνης του ποταμού Κούρα και των βουνών του Καυκάσου μεταξύ του 1500 και του 750 π.Χ. (Ύστερη Εποχή του Χαλκού και Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου) πριν φτάσουν στα περάσματα που τους επέτρεπαν να διασχίσουν τα βουνά και να κινηθούν προς τα δυτικά.

Η εκπληκτική ανακάλυψη έγινε από ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Nicola Laneri από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια και τον Bakhtiyar Jalilov από την Ακαδημία Επιστημών του Μπακού στην τοποθεσία Tava Tepe στην περιοχή Agstafa στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν.


Αεροφωτογραφία του χώρου. [Credit: Πανεπιστήμιο της Κατάνια]
Αεροφωτογραφία του χώρου. [Credit: Πανεπιστήμιο της Κατάνια]

Το εύρημα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της τέταρτης ανασκαφικής αποστολής, η οποία κατέστη δυνατή με τη συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, του Κέντρου Αρχαίων Μεσογειακών και Εγγύς Ανατολικών Σπουδών της Φλωρεντίας και σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν, με τη συμμετοχή επιστημόνων από το CAMNES, το Πανεπιστήμιο της Κατάνια, τη Scuola Superiore di Catania, τη Σχολή Ειδίκευσης στην Αρχαιολογική Κληρονομιά των Συρακουσών και το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης.

Κατά τη διάρκεια των μηνιαίων ανασκαφών στο Tava Tepe, η ομάδα ανακάλυψε μια εξαιρετική δομή ακατέργαστης γης με ομόκεντρους κύκλους που χαρακτηρίζεται, στο κέντρο, από μια κυκλική κουζίνα με οκτώ εγκαταστάσεις.

Τα σημάδια φωτιάς στη βάση των θέσεων υποδηλώνουν το μαγείρεμα της τροφής μέσα στα πολυάριθμα κεραμικά δοχεία που βρέθηκαν διάσπαρτα στο έδαφος μαζί με κύπελλα και τυπικά μαύρα στιλβωμένα κεραμικά αγγεία της εποχής, καθώς και μακριά, επίπεδα βότσαλα που μπορεί να χρησιμοποιούνταν για την ανάμειξη της τροφής.


Κεραμικά επιτραπέζια σκεύη που σχετίζονται με το τραπέζι. [Credit: Πανεπιστήμιο της Κατάνια]
Κεραμικά επιτραπέζια σκεύη που σχετίζονται με το τραπέζι.
 
[Credit: Πανεπιστήμιο της Κατάνια]

Σε μια γωνιά της κουζίνας υπήρχε ένα παχύ στρώμα στάχτης που σχετιζόταν με τη χρήση πυρακτωμάτων. Επίσης, μέσα στην κουζίνα βρέθηκαν πήλινες μάρκες με δακτυλικά αποτυπώματα, οι οποίες μπορεί να χρησίμευαν ως αποδείξεις για την απόκτηση μερίδων φαγητού.

Ένας άλλος φούρνος βρισκόταν κοντά στην κύρια κουζίνα και μπορεί να σχετίζεται με άλλες μαγειρικές δραστηριότητες, όπως το ψήσιμο ψωμιού.

Ολόκληρη η κατασκευή χαρακτηριζόταν από μια μνημειακή είσοδο με ξύλινους κίονες και μια στέγη από καλάμι που πιθανότατα κάλυπτε ολόκληρο το συγκρότημα, δεδομένης της παρουσίας πολυάριθμων οπών με στύλους που σηματοδοτούσαν περαιτέρω την κυκλικότητα της κατασκευής, με διάμετρο περίπου 15 μέτρα.


Αρχαιολόγοι εξετάζουν το τελετουργικό τραπέζι. [Credit: Πανεπιστήμιο της Κατάνια]
Αρχαιολόγοι εξετάζουν το τελετουργικό τραπέζι.
[
Credit: Πανεπιστήμιο της Κατάνια]

Ο εξωτερικός κύκλος σηματοδοτήθηκε από μεγάλο αριθμό υπολειμμάτων οστών ζώων (βοοειδών, προβάτων και χοίρων), καθώς και κεραμικών αποβλήτων που εναποτέθηκαν κατά μήκος της εξωτερικής όψης του τοίχου.

Η απόθεση αυτή πιθανώς αντιπροσώπευε υπολείμματα γευμάτων που καταναλώθηκαν έξω (ίσως καθισμένοι στον τοίχο/παγκάκι), μέρος μιας κοινής και τελετουργικής κατανάλωσης τροφής μεταξύ των μελών των νομαδικών κοινοτήτων.

Ο τελετουργικός χαρακτήρας του χώρου υποδεικνύεται χάρη στην παρουσία ανθρώπινων ειδωλίων τοποθετημένων σε αναθηματικούς λάκκους αλλά και στο γεγονός ότι το κεντρικό τύμπανο και η είσοδος του κτίσματος (όπου βρισκόταν η κουζίνα) σφραγίστηκαν αργότερα με όλα τα σκεύη. Αυτό το ιδιότυπο σφράγισμα έγινε χάρη σε ένα παχύ στρώμα συμπιεσμένης κίτρινης γης και την κατασκευή ενός κύκλου από ακατέργαστη γη με διάμετρο περίπου δύο μέτρων που τοποθετήθηκε από πάνω και γέμισε με ένα παχύ στρώμα στάχτης.


Πηγή: LBV

Δεν υπάρχουν σχόλια