Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι αρχαίοι δρόμοι είχαν την δική τους ιστορία

Εικόνα 1 Οι αρχαίοι δρόμοι είχαν την δική τους ιστορία. Μερικές φορές έκρυβαν εκπλήξεις και μάλιστα στα πιο καταφρονεμένα σημεία τους, σε οχ...

Οι αρχαίοι δρόμοι είχαν την δική τους ιστορία
Εικόνα 1

Οι αρχαίοι δρόμοι είχαν την δική τους ιστορία. Μερικές φορές έκρυβαν εκπλήξεις και μάλιστα στα πιο καταφρονεμένα σημεία τους, σε οχετούς και φρεάτια. 

Ένα ανάγλυφο του Ασκληπιού βρέθηκε κτισμένο στο τοίχωμα ενός οχετού κατά την ανασκαφή για τον σταθμό ΜΕΤΡΟ «Ακρόπολη» το 1994 (εικ. 1 & 2).


Οι αρχαίοι δρόμοι είχαν την δική τους ιστορία
Εικόνα 2

Ο Ασκληπιός εικονίζεται με την οικογένειά του να υποδέχονται μια οικογένεια λατρευτών με ένα γουρουνάκι για θυσία προς τιμήν του (εικ. 3).

Κάποτε θα αποτελούσε ανάθημα στο γειτονικό ιερό του θεού στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης.


Οι αρχαίοι δρόμοι είχαν την δική τους ιστορία
Εικόνα 3

Παρατηρεί κανείς πως τα πρόσωπα της θεϊκής οικογένειας είναι εσκεμμένα κατεστραμμένα, πιθανότατα στην εποχή που ο χριστιανισμός έπαιρνε τα ηνία από την αρχαία θρησκεία και οι νεοφώτιστοι Χριστιανοί σφυροκοπούσαν τα πρόσωπα των θεών σε αγάλματα και ανάγλυφα σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν τις δαιμονικές, ειδωλολατρικές τους δυνάμεις. Αργότερα, πλήρως απαξιωμένο, το ανάγλυφο κατέληξε στον οχετό, με τα νερά να φθείρουν σταδιακά όλο το δεξιό μέρος της παράστασης.

Τώρα εκτίθεται στο «Μουσείο της Ανασκαφής».


Πηγή: Μουσείο Ακρόπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια