Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο της σαρκοφάγου στον Τάφο του Κέρβερου

Για πρώτη φορά μετά από 2.000 χρόνια, τα ανθρώπινα μάτια είδαν το περιεχόμενο της σφραγισμένης σαρκοφάγου μέσα στον Τάφο του Κέρβερου , τον ...

Αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο της σαρκοφάγου στον Τάφο του Κέρβερου

Για πρώτη φορά μετά από 2.000 χρόνια, τα ανθρώπινα μάτια είδαν το περιεχόμενο της σφραγισμένης σαρκοφάγου μέσα στον Τάφο του Κέρβερου, τον διακοσμημένο με τοιχογραφίες θαλαμωτό τάφο που βρέθηκε πέρυσι στο Giugliano, έξω από τη Νάπολη. Οι αρχαιολόγοι εισήγαγαν μια μικροκάμερα σε ένα κενό της σαρκοφάγου για να δουν και να φωτογραφίσουν το εσωτερικό της.

Βρήκαν ένα νεκρό σώμα σε ύπτια θέση, καλυμμένο με σάβανο. Το ύφασμα ήταν σε καλή κατάσταση και διατηρήθηκε χάρη στις μοναδικές συνθήκες της σφραγισμένης σαρκοφάγου και του σφραγισμένου θαλαμοειδούς τάφου. Τα κτερίσματα που θάφτηκαν γύρω από τον νεκρό περιλαμβάνουν κεραμικά αγγεία, γύαλινα μυροδοχεία και στρεγκλίδες. Η προσοχή που δόθηκε στην κατασκευή του τάφου, η ταφή στη σαρκοφάγο και τα κτερίσματα υποδηλώνουν ότι ο νεκρός ήταν σημαντική προσωπικότητα σε τοπικό επίπεδο και επικεφαλής της οικογένειας για την οποία χτίστηκε ο τάφος.

«Ο Τάφος του Κέρβερου συνεχίζει να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή των Φλεγραίων κοντά στο Liternum, διευρύνοντας τη γνώση του παρελθόντος και προσφέροντας ευκαιρίες για διεπιστημονική έρευνα», δήλωσε ο αρχαιολόγος Mariano Nuzzo.


Λεπτομέρεια του εσωτερικού της σαρκοφάγου που ανασκάπτεται, με το σάβανο και μερικά ταφικά κτερίσματα. [Credit: Superintendency of Archaeology, Fine Arts, and Landscape for the metropolitan area of Naples]
Λεπτομέρεια του εσωτερικού της σαρκοφάγου που ανασκάπτεται, με το σάβανο και μερικά ταφικά κτερίσματα.
[Credit: Superintendency of Archaeology, Fine Arts, and Landscape for the metropolitan area of Naples]

Δείγματα έχουν ληφθεί από άλλους τάφους στα νεκρικά κρεβάτια του μαυσωλείου και έχουν αναλυθεί από διεπιστημονική ομάδα ερευνητών. Η ανάλυση της γύρης και η παρατήρηση στο μικροσκόπιο αποκάλυψαν την παρουσία του chenopodium, ενός γένους πολυετούς βοτάνου, γνωστού ως αγαθόφυτου και της αψιθιάς. Αυτά πιθανότατα εφαρμόζονταν στα νεκρικά πτώματα σε κρέμες για να βοηθήσουν στην πρόληψη της αποσύνθεσης. Δείγματα από τα ανθρώπινα λείψανα υποβάλλονται σε ανάλυση DNA.

«Τους τελευταίους μήνες, οι εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν από τις ταφές και τα στρώματα απόθεσης απέδωσαν σημαντικό αριθμό δεδομένων σχετικά με τη μεταχείριση των σωμάτων και τις ταφικές τελετουργίες που πραγματοποιήθηκαν, εμπλουτίζοντας σημαντικά την κατανόησή μας», δήλωσε η ερευνητική ομάδα.


Η είσοδος στον Τάφο του Κέρβερου.  [Credit: Superintendency of Archaeology, Fine Arts, and Landscape for the metropolitan area of Naples]
Η είσοδος στον Τάφο του Κέρβερου. 
[Credit: Superintendency of Archaeology, Fine Arts, and Landscape for the metropolitan area of Naples]

Η συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας και της εργαστηριακής δειγματοληψίας και ανάλυσης κατά τους επόμενους μήνες θα αποφέρει πρόσθετα ενδιαφέροντα στοιχεία όχι μόνο από το υπόγειο, αλλά και από τη γύρω νεκρόπολη. Τα δεδομένα αυτά θα είναι χρήσιμα για την ανακατασκευή του ιστορικού και κοινωνικού πλαισίου μιας αρχαίας κοινότητας που έχει ακόμη πολλά να αποκαλύψει.


Πηγή: The History Blog, ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια