Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιταλία: Ρωμαϊκή λάρνακα της οικογένειας Attii κατασχέθηκε από κήπο αγροικίας

Μια ρωμαϊκή τεφροδόχος λάρνακα με μια σημαντική αφιερωματική επιγραφή ήρθε στο φως στο Portogruaro, μια πόλη στα περίχωρα της Βενετίας, στη ...

Ρωμαϊκή λάρνακα της οικογένειας Attii κατασχέθηκε από κήπο αγροικίας

Μια ρωμαϊκή τεφροδόχος λάρνακα με μια σημαντική αφιερωματική επιγραφή ήρθε στο φως στο Portogruaro, μια πόλη στα περίχωρα της Βενετίας, στη βόρεια Ιταλία. Η λάρνακα χρονολογείται μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ. και των μέσων του 1ου αιώνα μ.Χ. Στο μπροστινό μέρος της είναι χαραγμένη με λατινικά κεφαλαία μια επιγραφή που ανατέθηκε από τον Attius Lucullus, μέλος της οικογένειας Attii, η οποία ήταν εξέχουσα στην περιοχή και γνωστή από πολλές επιγραφές στο κοντινό αρχαίο Altinum.

Η τεφροδόχος είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο και έχει ρομβοειδές σχήμα με ψευδοτετράγωνη βάση. Στο επάνω μέρος υπάρχει μια κομμένη τετράγωνη κοιλότητα, η οποία συγκρατούσε τα λείψανα της οστεοθήκης. Αρχικά, η κοιλότητα καλυπτόταν από ένα καπάκι, αλλά αυτό έχει εξαφανιστεί προ πολλού, όπως και οι στάχτες του νεκρού. Η επιγραφή έχει υποστεί μεγάλη φθορά και είναι μόνο εν μέρει αναγνώσιμη με γυμνό μάτι. Η επιγραφή αναφέρει:


L(ucio) Attio Sex(ti) f(ilio) patri,


C(aio) Attio Sex(ti) f(ilio) patruo,


[-] Attio L(uci) f(ilio) fratri,


[-] Attius L(uci) f(ilius) Lucullus.


Ονομάζει τέσσερα μέλη της οικογένειας Attius: τον αφιερωτή, Attius Lucullus, τον πατέρα του Lucius, τον θείο του Caius και τον αδελφό του.

Η ασβεστολιθική λάρνακα ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60 ή στις αρχές της δεκαετίας του '70 σε ένα χωράφι κοντά σε ένα αγροτόσπιτο, αλλά αυτός που την βρήκε δεν το ανέφερε ποτέ. Αφέθηκε στον κήπο του εξοχικού σπιτιού, ακόμη και όταν το απέκτησαν διαφορετικοί ιδιοκτήτες. Όταν οι σημερινοί ιδιοκτήτες του ακινήτου, αγόρασαν την αγροικία το 2023, ανέφεραν την τεφροδόχο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία ξεκίνησε έρευνα.

Στο τέλος της έρευνας, τον Ιανουάριο του 2024, η Εισαγγελία του Pordenone κατέσχεσε την τεφροδόχο λάρνακα με την αιτιολογία ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες δεν είχαν νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας και την παραχώρησε στο Εθνικό Μουσείο Concordiese στο Portogruaro. Οι αρμόδια υπηρεσία των Καραμπινιέρι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βενετίας παρέδωσε την τεφροδόχο στο Εθνικό Μουσείο Concordiese. Οι αρχαιολόγοι την εξετάζουν περαιτέρω με την ελπίδα να μπορέσουν να διακρίνουν τα ξεθωριασμένα τμήματα της επιγραφής.


Πηγή: The History Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια